Poljska OFFsamosvojitev

Aktualno-politična novica
8. 11. 2018 - 15.00
 / OFF

Poljaki ponovno na ulicah
 / 21. 7. 2017

Varšavska županja Hanna Gronkiewicz-Waltz je prepovedala napovedani shod ob stoti obletnici osamosvojitve Poljske 11. novembra, ki ga že od leta 2008 organizira Nacionalni radikalni tabor. V namen proslave so predhodno postavili kip preminulemu bivšemu predsedniku države in dvojčku aktualnega voditelja vodilne stranke Lechu Kaczynskemu. Lani se je shoda udeležilo 60 tisoč ljudi, letos pa jih pričakujejo dvakrat več, kar v času, ko petina policistov ne dela zaradi stavke, predstavlja težavo za ohranjanje varnosti. Hkrati se je županja s prepovedjo poskušala izogniti rasistični simboliki in vzklikom, ki so zasenčile lansko proslavo. Varnost in rasizem pa ne skrbita predsednika države Andrzeja Dude in premiera Mateusza Morawieckega iz nacionalistične stranke Zakon in pravičnost, ki bosta organizirala svojo proslavo na istem mestu ob istem času, kot je bila načrtovana prepovedana. Predsednik Duda je ob tem povabil vse Poljake, da se shoda udeležijo le pod rdečebelo poljsko zastavo in se izognejo rasizma.  

Kako za dve milijardi kupiti nacionalno nesuverenost...
 / 29. 5. 2018
Pričela se je vojaška vaja zveze NATO na Baltiku in Poljskem, pri kateri bo do konca prihodnjega tedna sodelovalo skoraj 18 tisoč vojakov iz desetih držav članic Nata. Gre za največjo vajo poljske vojske do sedaj. Anakonda, kot so vajo poimenovali, se bo osredotočala predvsem na sodelovanje med posameznimi enotami vojske in koordinacijo civilnega prebivalstva. Vaja se je začela nemudoma po zaključku največje vaje organizacije NATO po hladni vojni v Skandinaviji in je nova v seriji vaj v bližini ruske meje.

Avstralska vlada je pripravila sistem ukrepov, ki bodo okrepili vpliv Avstralije na Južnem Pacifiku. Najizrazitejši med njimi je ustanovitev sklada v vrednosti več kot milijarde evrov, namenjenega za posojila ob izgradnji javne infrastrukture. Z ukrepi odgovorjajo na kitajsko vlaganje v to območje, ki od leta 2011 znaša milijardo evrov in na oboroževanje v Južnokitajskem morju. Avstralija se ne bo ustavila pri finančni pomoči. Načrtuje kadrovsko pomoč za vojaško usposabljanje v državah Južnega Pacifika, vzpostavitev novih diplomatskih predstavništev in gradnjo podvodnega internetnega kabla do Salomonovih otokov, ki bo konkuriral podobnemu kitajskemu projektu.

Policijski sindikat Srbije poziva k protestu in uličnim demonstracijam, saj se ne strinjajo z odvzemom čina in izključitvijo iz vojske Novice Antića, ki je znan po javnem kritiziranju delovanja srbske vojske in Ministrstva za obrambo. Vojaško disciplinsko sodišče je odločitev sprejelo na podlagi Antićevega sindikalnega udejstvovanja in javnega nastopanja, predsednika Vojnega sindikata med protesti leta 2016 in 2017. Antiću je vojaško sodišče že v začetku leta znižalo čin in ga kaznovalo s 40 evri, po pritožbi pa je na drugi stopnji prejel še hujšo kazen.

Kaj pove imenovanje Erjavca za zunanjega ministra
 / 14. 2. 2012
Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je pred današnjim srečanjem koalicijskih partnerjev opozoril, da je pogoj za strankino podporo predloga o spremembi minimalne plače jasno zagotovilo o izrednemu usklajevanju pokojnin. Levica je na včerajšnji seji Državnega zbora vložila predlog o spremembi minimalne plače, ki predvideva zvišanje minimalne mesečne neto plače na 667 evrov z letom 2019, leto kasneje pa na 700 evrov. Levica je pred tem zbrala podpise podpore vseh koalicijskih partnerjev, predlogu pa zaradi pomanjkanja socialnega dialoga ob postavljanju višine minimalne plače nasprotujeta Združenje delodajalcev Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije.

Predstavniki vlade in slovenskih občin so se dogovorili o povprečnini za leto 2019. Za vsakega občana bodo občine tako prejele 573 evra mesečno, 15 evrov več kot doslej. Kljub temu, da predsednik vlade Marjan Šarec, bivši župan Kamnika, zagotavlja, da razume finančne težave občin, predsednik Združenja občin Robert Smrdelj opozarja, da so izračunani stroški občine še za 30 evrov na občana višji od povprečnine. Minister za javno upravo Rudi Medved napoveduje, da bodo primankljaj poskušali rešiti z reformo zakonodaje v smeri avtomatizacije izračuna povprečnine in nepremičninske obdavčitve v korist občinskih proračunov.

Na Biotehniški fakulteti se je zaključil posvet z naslovom Izzivi v lesarstvu 2018. Na posvetu so sodelovali predstavniki stroke in industrije. Razpravljali so o avtomatizaciji v lesarski industriji in priložnostih ter izzivih. Nekaj ugotovitev povzame Dominika Gornik Bučar iz Biotehniške fakultete.

Izjava

Off je pripravil vajenec Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness