Poslednji TrumpOFF

Aktualno-politična novica
20. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

Turčija je uvedla zakon, ki omejuje oglaševanje na družbenih omrežjih. Po novem bodo platforme, kot so Twitter, Pinterest, Facebook in Periscope, ki si niso zagotovile lokalnega predstavnika, morale odgovarjati z nizom kazni za oglaševanje. Zaradi omenjenega zakona je oglaševanje na družbenih omrežjih, ki niso sledila zahtevam turških oblasti, od torka že omejeno oziroma prepovedano. Doslej so turške oblasti blokirale dostop do spornih oglaševalskih vsebin, z novim zakonom pa si privzemajo pravico do izbrisa in zmanjšanja pasovne širine, kar lahko blokira dostop. Kaznovani YouTube, ki je sicer v lasti podjetja Alphabet, je že sporočil, da bo spoštoval novi zakon. Temu se pridružuje tudi Facebook, vendar opozarja, da bo imenoval lastnega lokalnega predstavnika, ki ga bo ob morebitnem pritisku turških oblasti umaknil.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v izjavi za javnost obsodil že več let trajajoče ukrepe proti muslimanskim Ujgurom  v kitajski avtonomni pokrajini Šinjang. Mučenje in zatiranje, ki so ju Ujguri deležni že od leta 2017, je označil za kršenje svobode verovanja, izražanja in gibanja. ZDA so kitajsko obravnavanje Ujgurov zdaj uradno razglasile za genocid. Izjava, ki odraža protikitajsko držo administracije v odhodu, ima v kontekstu mednarodnega prava precejšnjo težo zaradi možnosti pregona pred mednarodnem kazenskim sodiščem. Biden izjave še ni komentiral, vendar pa jo bo predvidoma moral upoštevati pri zasnovi zunanjepolitične agende nove administracije. 

Trump pa je le nekaj ur pred Bidnovo inavguracijo pohitel s pomilostitvijo 73 obsojencev. Med njimi se je znašel nekdanji politični strateg Steve Bannon, ki je bil vpleten v koruptivno prevaro Trumpove kampanje za zbiranje sredstev We Build the Wall, s katero so njegovi podporniki zbirali sredstva za gradnjo zidu na meji z Mehiko. Pomiloščen je bil tudi poslovnež Elliott Broidy, ki je Trumpu pomagal pri zbiranju podpore v Aziji. Med pomiloščenimi pa sta se znašla tudi raperja Kodak Black in Lil Wayne, ki sta bila obtožena kriminalnih dejanj v povezavi z orožjem. V nasprotju z distopičnimi pričakovanji liberalnih demokratov Trump samega sebe preventivno ni pomilostil. 

Po tem, ko so poslanci italijanskega spodnjega doma izglasovali zaupnico vladi premierja Giuseppeja Conteja, je to na torkov večer storil še senat. V 321-članskem zgornjem domu parlamenta je podporo vladi izreklo 156 poslancev, 140 jih je glasovalo proti, 16 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Glasovanje je razkrilo, da Conte nima večinske podpore, ki bi mu omogočala mirno in udobno vladanje, ampak bo moral potrebne glasove iskati v opoziciji, h kateri po izstopu iz vlade sodi tudi stranka Viva Italia nekdanjega premierja Mattea Renzija. Vlada je razpadla zaradi neustrezne sanacije epidemije, a je Renziju prekipelo, ko je večina vladnih strank zavrnila dodatno pomoč evropskih institucij.

Napet odnos med Etiopijo in Sudanom je po mnogih mejnih sporih dodatno zaostril vdor sudanske vojske na obmejno območje v etiopski pokrajini Tigraj, kjer sicer od začetka novembra potekajo oboroženi spopadi med etiopsko vojsko in uporniki iz Ljudske osvobodilne fronte Tigraja. Sudanski vojaki naj bi izropali in požgali nekaj kmetij v lasti Etiopijcev. Mejni spor kljub mnogim poskusom že več kot stoletje ostaja nerazrešen. Nazadnje so ga neuspešno reševali decembra na regijskem vrhu vzhodnoafriških držav v etiopski prestolnici Adis Abeba, a je mirovna pogajanja vnovič prekinilo nasilje. Vdor sudanske vojske v Etiopijo se je sicer zgodil le teden dni po tem, ko je Sudan Etiopijo obtožil nedovoljenega preleta vojaških letal.

Vse več ljudi je že prebolelo covid-19 in vse bolj nas zanima, ali jih njihov imunski sistem varuje pred ponovno okužbo. Obsežna študija, ki je vključevala 20 tisoč zdravstvenih delavcev v Združenem kraljestvu, je pokazala, da je večina posameznikov zaščitenih vsaj nekaj mesecev po preboleli okužbi. Zdravstvene delavce so spremljali od junija do novembra 2020 in jih redno testirali s PCR-testi in testi za ugotavljanje protiteles. Med 6600 posamezniki, ki so že preboleli okužbo, se je pojavilo 44 možnih ponovnih okužb v primerjavi s 318-imi novimi okužbami v skupini 14 tisoč zdravstvenih delavcev, ki z virusom predhodno niso bili v stiku. Če to pretvorimo v odstotke, se tveganje za okužbo pri posameznikih, ki so covid-19 že preboleli, v obdobju petih mesecev po prvi okužbi zmanjša za 83 odstotkov. Med primeri ponovnih okužb so tako asimptomatski kot simptomatski posamezniki, ki izločajo veliko koncentracijo virusa. Študija še poteka in v nadaljevanju bodo opazovali tudi ponovne okužbe z novimi različki virusa. 

Na dan, ko naj bi državni zbor obravnaval konstruktivno nezaupnico, in po odstopu Karla Erjavca od kandidature za mandatarja so člani sveta DeSUS z 38-imi glasovi za in dvema proti podprli priključitev h Koaliciji ustavnega loka. Državni zbor sicer išče rešitve za spremembo poslovnika in izvedbo sej na daljavo. Erjavec pa napoveduje, da na spremembo ne bodo čakali in da bo nezaupnica KUL obravnavana takoj, ko bodo na seji lahko sodelovali vsi poslanci, ki so pod njo podpisani.

Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je pristojne organe pozvala k ukrepanju v zvezi z mazaško akcijo na avstrijskem Koroškem. Storilci so na nedeljsko noč prebarvali slovenski krajevni imeni vasi Pliberk in Dobrla vas, in to ravno v letu, ko obeležujemo desetletnico podpisa memoranduma o dvojezičnih napisih. Škrilec je pismo naslovila na avstrijsko ministrico Susanne Raab, ki je pristojna za manjšine, ter koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja. Dejanje je obsodil Narodni svet koroških Slovencev, na seji odbora DZ za zunanjo politiko pa se mu je pridružil tudi zunanji minister Anže Logar. Dogajanje na avstrijskem Koroškem komentira predsednik Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik:

Izjava

 

OFFu so pot tlakovali Urša, Marja in Matija pod mentorstvom Ivana, znanstveno novico je prispevala Katarina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.