Predsedniški OFF stavkam

Aktualno-politična novica
29. 11. 2022 - 15.00
 / OFF

Južnokorejska vlada predsednika Jun Suk Jola je po neuspešnih pogajanjih 2500 voznikom tovornjakov ukazala, naj se vrnejo na delovna mesta. Če bodo stavko nadaljevali, jim grozijo globe do 22 tisoč evrov, možna pa je tudi zaporna kazen do treh let. Predsednik je stavko označil za »ilegalno nasilje« in zatrdil, da zahteve stavkajočih do nadaljnjega ne bodo izpolnjene. Gre že za drugo tako stavko v zadnjih šestih mesecih, traja pa že šest dni. Tovornjakarji zahtevajo, da vlada trenutni sistem minimalne tovorniške postavke vzpostavi kot trajno rešitev. Prav tako zahtevajo uveljavitev sistema, ki do konca leta velja za transport zabojnikov in cementa, za vse prevoznike, vključno s tistimi, ki prevažajo nafto, kemikalije, avtomobile in manjše pakete. Sindikat solidarnosti voznikov tovornjakov, ki šteje 25000 članov, to je šest odstotkov vseh južnokorejskih prevoznikov, je naznanil, da v stavki sodelujejo skoraj vsi njegovi člani. Stavka dnevno povzroča industriji prek 220 milijonov evrov škode, zaradi česar jo je predsedniški kabinet na podlagi strogih protisindikalnih zakonov prepovedal, odločitev pa po besedah ministra za promet v veljavo stopa nemudoma. 

Stavke prepovedujejo tudi v Združenih državah Amerike. Ameriški predsednik Joe Biden je kongres pozval k sprejetju zakona, ki bi onemogočil stavko železniških delavcev. Demokratska predsednica kongresnega doma Nancy Pelosi je poudarila, da bodo v kongresu o zakonu tudi odločali. Stavko so v železniških sindikatih napovedali za deveti december, saj članstvo štirih sindikatov, ki predstavljajo večino od 115 tisoč železniških delavcev, na glasovanju ni potrdilo dogovora z železniškimi podjetji. Dogovor, ki sta ga stranki sklenili po posredovanju zveznega ministra za delo, predvideva zvišanje plač, a ne ureja plačane bolniške odsotnosti. Predvideva le tri dni neplačanega dopusta, namenjenega obisku zdravnika, za strojevodje in sprevodnike, če je odsotnost napovedana en mesec vnaprej. Kongres bo glasoval o uzakonitvi prvotnega dogovora. Biden se je sicer označil za »ponosnega prodelavskega predsednika«, a je ob tem zatrdil, da bi stavke popolnoma uničile gospodarstvo Združenih držav.

O ameriških vmesnih volitvah
 / 11. 11. 2022
Okrožji v Arizoni in Pensilvaniji nista potrdili volilnih izidov na ameriških vmesnih volitvah. Republikanski volilni uradniki v arizonskem okrožju Cochise so preložili potrditev volilnih izidov v okrožju in to utemeljili s pavšalnimi navedbami o volilnih prevarah. Odločitev bi lahko vodila do neupoštevanja okrožnega, večinsko republikanskega, volilnega izida na ravni zvezne države, s tem pa demokratom zagotovila dodatni sedež v predstavniškem domu. Prav tako zaradi tesne razlike med strankama okrožje predstavlja jeziček na tehtnici pri izvolitvi dveh šolskih nadzornikov. Ravnanje je naletelo na buren odziv tako republikancev kot demokratov, demokratska državna sekretarka in novoizvoljena guvernerka Arizone Katie Hobbs pa namerava zagotoviti potrditev izidov po sodni poti. V pensilvanskem okrožju Luzerne, sodna bitka najverjetneje ne bo potrebna, saj je demokratski volilni nadzornik, ki je s svojim vzdržanjem onemogočil potrditev izidov, pojasnil, da bo kmalu glasoval v prid potrditvi izida.

Pakistanski talibani so prekinili premirje s pakistansko vlado. Premirje je bilo sklenjeno junija, ko so ga talibani naznanili po več tednih pogajanj s pakistansko vlado. Vodstvo talibanov je zdaj napovedalo organizacijo napadov po vsej državi, medtem ko se oblasti pripravljajo na ofenzivo. Napade pričakujejo predvsem na območju plemenskih okrožij severozahodne province Hajber Pahtunhva ob meji z Afganistanom. Zadnja pakistanska obrambna akcija proti talibanom je potekala leta 2014, ko jim je uspelo pregnati večje število talibanov v Afganistan. V zavzemanju za regionalno varnost je danes v Afganistan odpotovala pakistanska ministrica za zunanje zadeve Hina Rabbani Khar. 

Preteklost in prihodnost projekta NUK 2
 / 23. 9. 2020
Predsednik vlade Robert Golob in minister za izobraževanje Igor Papič sta napovedala začetek gradnje nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice. Ob obisku NUK sta zagotovila, da bodo z gradnjo pričeli prihodnje leto, NUK II pa naj bi končali do leta 2026. Vrednost projekta bo znašala 102 milijona evrov. Ideja o novem NUK se je začela pojavljati že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, razpisan je bil natečaj za arhitekturno izvedbo nove stavbe, a načrt na koncu ni bil realiziran. Na ponovnem natečaju, razpisanem leta 2012, je zmagal predlog biroja Bevk Perović arhitekti. Novi NUK naj bi stal na Emonski cesti v Ljubljani, v neposredni bližini Fakultete za arhitekturo.

Pogodba med Geoplinom in alžirskim Sonatrachom ter vpliv na oskrbo s plinom
 / 16. 11. 2022
Skupščina Geoplina je podala soglasje k podaljšanju posojilne pogodbe s Petrolom. S tem bodo Geoplinu zagotovljena zadostna likvidna sredstva. Geoplin je tako oznanil, da potrebe po 200-milijonski državni dokapitalizaciji, o kateri je pred mesecem govoril minister za finance, ni več. Slabše poslovanje Geoplina izhaja iz poslovnega odnosa z ruskim Gazpromom, ki, kakor trdijo pri Geoplinu, v nasprotju s pogodbo o dobavi plina izvaja nenapovedane redukcije dobave. Iz Geoplina so sporočili še, da se zaradi razpršitve dobave, zlasti prek zahodnoevropskih partnerjev in alžirskega Sonatracha, ter umirjanja tržnih cen plina poslovanje družbe stabilizira. Petrol je sicer s 74-odstotnim deležem tudi največji družbenik Geoplina, 25 odstotkov pa obvladuje država. Skupaj z državnim in paradržavnimi lastniškimi deleži v Petrolu je Geoplin tako v 49-odstotni državni lasti.

Vlada ter sindikati zdravnikov in zobozdravnikov na pogajanjih o dvigu plač niso dosegli dogovora. S tem so pogajanja končana. Razloge za konec pogajanj in pričakovanja sindikatov je povzel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Izjava

Pogajanja z zdravniškimi sindikati je v širši kontekst pogajanj o sistemu plač v javnem sektorju postavila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Izjava

Minister je predstavil končni vladni predlog.

Izjava

Z današnjim dnem se pričenja sklepno dejanje supervolilnega leta. V 47 občinah so se odprla volišča za predčasno glasovanje v drugem krogu županskih volitev. Na volišča se bodo med drugim odpravili tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kranju, Celju, Novi Gorici, Krškem in Murski Soboti.

OFF sta pripravila vajenca Neva in Ervin, kavo je kuhala Ajda.

Vir slike: modificirano po Wikimedia Commons, CC

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness