PrevzemOFF

Aktualno-politična novica
14. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Pozdravljeni. Današnji OFF program začenjamo v Republiki Južni Afriki, kjer bodo državljani morda morali preživeti večer in noč v soju sveč. Delavci državnega distributerja in proizvajalca električne energije Eskom namreč stavkajo. Poleg stavke se poslužujejo tudi drugih industrijskih akcij, kot so stavkovni obroči okrog elektrarn in transformatorskih postaj. Stavkajoči delavci pripadajo Nacionalnemu sindikatu delavcev v kovinski industriji, razlog za stavko pa so prenizke plače, ki jih vodstvo podjetja ne želi zvišati. Stavkala naj bi približno polovica od 47 tisoč zaposlenih. V podjetju Eskom opozarjajo, da bodo možne motnje oskrbe z energijo, sploh ob porastu ludističnih akcij. Stavkovne obroče je že začela razbijati policija in ob tem nekaj stavkajočih tudi poškodovala.

Padel je še en premier v Zakavkazju. Odstopil je namreč gruzijski predsednik vlade Giorgi Kvirikašvili. Za to se je odločil po nizu protivladnih protestov. Med televizijskim nagovorom je Kvirikašvili kot razlog za odstop navedel tudi razhajanja s predsednikom svoje stranke Gruzijske sanje, nekdanjim premierjem in milijarderjem Bidzino Ivanišvilijem. Vladajoča stranka bo imela zdaj sedem dni za imenovanje novega premierja.  

Tajvanske oblasti so aretirale funkcionarje desničarske stranke Nova stranka, ki zagovarja enotno Kitajsko. Bremenijo jih narodne izdaje, saj naj bi za Ljudsko republiko Kitajsko novačili vojaške častnike. Obtoženi zanikajo navedbe državnega tožilstva in trdijo, da gre za napad na disidente. Kitajska sicer mednarodno nepriznani Tajvan šteje za del svojega ozemlja, napetosti med obema političnima entitetama pa se stopnjujejo od leta 2016. Takrat je bila namreč Tsai Ing-wen izvoljena za predsednico in začela aktivneje delovati v smeri formalizacije neodvisnosti Tajvana.

Selimo se v domače loge, a brez omembe Kitajske ne gre. Kapitalska družba, krajše KAD, naj bi prodala svoj delež v podjetju Gorenje kitajski skupini Hisense. KAD ima v lasti približno 16 odstotkov delnic, za kar mu bo Hisense plačal 48 milijonov evrov. Kitajska skupina, ki je prevzemno ponudbo za Gorenje objavila že marca, je trenutno lastnica približno 60 odstotkov Gorenja. KAD je trenutno še največji posamezni lastnik Gorenja, sledi pa mu Svetovna banka z 11 odstotki.

O privatizaciji Gorenja se je dolgo časa le špekuliralo. Gorenje je namreč v strategiji upravljanja uvrščeno pod pomembne naložbe, kar pomeni, da naj država ne bi zmanjševala lastniške udeležbe. Po mnenju ministrstva za finance gre sicer pri omenjeni strategiji za politično in ne pravno zavezujoč dokument, zato lahko KAD svoj delež v Gorenju po prostem preudarku proda. Nadzorni svet Kapitalske družbe je tako najprej želel odločitev o prodaji deleža Gorenja prepustiti skupščini, torej vladi, a je na koncu odločitev o prodaji sprejel sam.

Nadaljujemo s še enim prevzemom, tokrat neuspešnim. Družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding, ne bo objavila prevzemne ponudbe za prevzem Cinkarne Celje. Iz družbe so sporočili, da je razlog za to nesodelovanje uprave Cinkarne, ki da jim ni omogočila izvedbe skrbnega pregleda družbe. Za delnico so sicer ponujali 220 evrov, skupaj s ponujenih 26,52 evra dividende na delnico pa je njihova ponudba delničarjem znašala 246,52 evra. Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita Družba za upravljanje terjatev bank z 12,85 odstotka in Slovenski državni holding z 11,41 odstotka. Država posredno obvladuje skoraj polovico Cinkarne, ostalo lastništvo je precej razpršeno. Državni lastniki so sicer prejšnji teden družbi naročili, naj odkupuje lastne delnice.

Univerza v Mariboru je dobila novega rektorja. To je postal Zdravko Kačič s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Protikandidata, Žana Jana Oplotnika, ki je veljal za favorita zdajšnjega rektorja Igorja Tičarja, je porazil v drugem krogu, odločilni pa so bili glasovi študentov. Ti so se v drugem krogu bolj množično mobilizirali. Kačič je prejel 51,9 odstotka, Oplotnik pa 48,1 odstotka glasov. Fenomenu rektorskih volitev v Mariboru se bo v ponedeljek ob 12.00 podrobneje posvetila Univerzitetna redakcija.

Danes je potekala novinarska konferenca Florence [florens] - sindikata medicinskih sester - Pergam o pomanjkanju medicinskih sester v zdravstvenih in socialnih zavodih, na kateri je sodelovalo tudi Strokovno združenje izvajalcev zdravstvene in babiške nege. Več pove Klemen Šuligoj, sindikalni zaupnik iz sindikata Florence-Pergam iz bolnišnice Šempeter pri Novi Gorici.
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.