Razdrta nemška bančna zaroka OFF

Aktualno-politična novica
25. 4. 2019 - 15.00
 / OFF

V brazilski prestolnici Brasilia se je zbralo okoli štiri tisoč staroselcev, ki nasprotujejo nedavnim ukrepom predsednika Jaira Bolsonara. Protest z imenom Svobodna zemlja sicer poteka vsako leto, letos pa je po besedah predstavnikov staroselskih skupnosti še bolj pomemben. Bolsonaro namreč od nastopa na predsedniško funkcijo januarja letos krči pravice staroselcev. V svoji predvolilni kampanji je med drugim obljubil, da bo odpravil omejitve, ki v največjem brazilskem rezervatu Yanomami onemogočajo komercialno kmetovanje in rudarjenje. V rezervatu sicer že dlje časa probleme povzroča nezakonito izkopavanje zlata. Poleg tega je Bolsonaro pristojnost za demarkacijo staroselskih rezervatov prenesel pod okrilje ministrstva za kmetijstvo, čemur staroselci nasprotujejo. Na ministrstvu za kmetijstvo je namreč izrazito prisoten kmetijski lobi, ki že dlje časa nasprotuje staroselskim pravicam. Prav tako je nadzor nad staroselsko agencijo Funai po novem pod okriljem ministrstva za ženske, družino in človekove pravice, kjer ministruje Damares Alves, konservativna evangeličanska duhovnica. Protesti staroselcev bodo potekali še tri dni.

Ostajamo pri gozdni problematiki. Organizacija Global Forest Watch, ki združuje nevladne organizacije po celem planetu, je objavila poročilo o uničevanju tropskih gozdov leta 2018. Skupaj je bilo lani uničenih 12 milijonov hektarjev tropskih gozdov, kar je približno polovica nekdanje Jugoslavije. Prevedeno v bolj športno metaforo: vsako minuto je uničeno toliko površine tropskih gozdov, kot znaša površina 30 nogometnih igrišč. Lanski posek je tretji največji, odkar je organizacija pričela beležiti posek na globalni ravni leta 2001. Kar četrtina posekanih gozdov je bila uničena v Braziliji, desetina v Demokratični republiki Kongo, desetina v Indoneziji, velik del pa tudi v Maleziji in na Madagaskarju. Svetla sprememba se je v zadnjih dveh letih pripetila v Indoneziji, kjer je bilo v primerjavi z letom 2016 posekanih 63 odstotkov prvinskih tropskih gozdov manj. Tamkajšnja vlada je namreč pred šestimi leti uvedla moratorij na izdajanje novih licenc za posek.

Skrajna desnica v Avstriji
 / 20. 9. 2018
Generalni sekretar stranke FPÖ Harald Vilimsky je na avstrijski javni televiziji ORF zagrozil moderatorju Arminu Wolfu, da njegova vprašanja ne bodo ostala brez posledic. Wolf je namreč v intervjuju z Vilimskym primerjal poster podmladka stranke FPÖ z antisemitsko propagandov v nacističnem časniku Der Stürmer. Poster prikazuje mlad svetlolaso-modrook par v tradicionalnih avstrijskih oblačilih, obdan s sivimi osebami s prevelikimi nosovi. Nad parom se bohoti napis “tradicija premaga migracije.” Vilimskemu primerjava z nacistično propagando ni bila pri srcu. Desna koalicijska stranka FPÖ je sicer že dlje časa v slabih odnosih z javno televizijo ORF. Lani aprila je poslanec stranke Norbert Steger, ki je tudi član odbora javne televizije, zagrozil, da bo odpustil tretjino njenih dopisnikov zaradi neuravnoteženega poročanja o madžarskih volitvah.  Prav tako se FPÖ že dlje časa zavzema za ukinitev obveznega prispevka za javno televizijo.

Nemške banke se pogovarjajo o združitvi
 / 18. 3. 2019
Največji nemški banki Deutsche Bank in Commerzbank sta opustili načrtve za združitev. V skupni izjavi za javnost so predstavniki povedali, da se združitev finančno ne bi dovolj splačala, da bi upravičila vsa tveganja in stroške. Odločitev, da banki razdreta zaroko, sledi le dober mesec po tem, ko sta jo v javnosti uradno priznali. Nad propadlo poroko so razočarani predvsem na nemški vladi, kjer so si nadejali, da bosta zaročenca postala pravi power couple nemškega bančništva, ki bo ustrezno podpiral nemško gospodarstvo. Bolj zadovoljni so uslužbenci obeh bank, katerih sindikati so združitvi nasprotovali. Prav tako bodo zadovoljni investitorji. Predstavnik združenja malih delničarjev Markus Kienle je združitvi nasprotoval, ker naj bi zgolj povečala sistemska tveganja. Kot se je izrazil sam: Če združimo dva človeka na berglah, še ne dobimo šprinterja.

Svojo kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah leta 2020 je naznanil tudi Joe Biden, ki je kot podpredsednik deloval v obeh mandatih Baracka Obame. S 76 leti je drugi najstarejši kandidat demokratov, takoj za 77-letnim Berniejem Sandersom. V demokratski stranki se kandidature kar množijo, poleg Sandersa in Bidena se bo za položaj predsednika potegovalo še 18 kandidatov. Pri republikancih je do sedaj poleg predsednika Donalda Trumpa svojo kandidaturo naznanil le še 73-letni Bill Weld.

Leto dni po atentatu na Oliverja Ivanovića preizprašujemo situacijo na (Severnem) Kosovu
 / 27. 2. 2019
Kosovska volilna komisija je zavrnila štiri županske kandidature članov Srbske liste. Četverici je tako že drugič spodletelo pri poskusu, da bi na komisiji dobili dovolj glasov za potrditev kandidature. Lokalne volitve naj bi se odvile v štirih občinah na severu Kosova, kjer so lani župani protestno odstopili, potem ko je kosovska vlada uvedla 100-odstotne carine na srbske izdelke. Trije od županov, ki so odstopili lani, so spet med kandidati, ki jih je tokrat zavrnila kosovska volilna komisija. Člani komisije iz opozicijske stranke Samoopredelitev so med razlogi za zavrnitev njihovih kandidatur navedli, da so župani s položaja odstopili iz nezakonitih in protiustavnih razlogov. Prav tako so dodali, da od kandidatov Srbske liste pričakujejo, da se distancirajo od izjave, da bodo s položaja ponovno odstopili v primeru, da so izvoljeni. Že v sredo je volilna komisija potrdila županske kandidate vladajoče Demokratske stranke in opozicijske stranke Samoopredelitev. Slednji v primeru, da bi bili kandidati Srbske liste potrjeni, v večinsko srbskih občinah na severu Kosova ne bi imeli možnosti za zmago.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je bil danes z lokalnimi prebivalci v Ilirski Bistrici na posvetu o potencialni gradnji zbirnega centra za migrante pri Jelšanah. V Ilirski Bistrici je civilna iniciativa v sodelovanju z občino za soboto napovedala protest proti gradnji omenjenega centra. O osnovnih razlogih za ščuvanje javnosti proti migrantom domačin Jaša Montani.

Izjava

Več o tem v OFFsajdu ob petih.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness