20. 3. 2013 – 14.00

Reinekcijski OFF

Audio file

Vrhovni vojaški poveljnik zveze NATO, James Stavridis, je na zasedanju ameriškega senatnega odbora za oborožene sile priznal, da nekatere države zavezništva razmišljajo o možnosti uničenja sirske protizračne obrambe. Natančneje, nekatere države naj bi razmišljale o potencialni vojaški intervenciji v Siriji, ki naj bi potekala po istem scenariju kot operacija v Libiji, torej z blagoslovom resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov. Ameriški državni sekretar John Kerry je sicer včeraj izjavil, da Združene države nekaterim evropskim državam, ki so javno napovedale oboroževanje sirijskih upornikov, tega ne bodo preprečile. Britanska vlada je namreč že napovedala, da je ob morebitnem dogovoru s Francijo pripravljena zaobiti embargo na dostavo orožja.

Dan potem, ko so besni ciprski parlamentarci zavrnili predlog mednarodne trojke o finančni pomoči, mineva v iskanju rezervnega načrta pod delovnim naslovom »Samo bog nas lahko reši«. Vsaj tako bi lahko sklepali po današnjem urniku sestankov predsednika države Nicosa Anastasiadesa, na katerem je na prvem mestu srečanje z vplivnim pravoslavnim nadškofom Hrisostomosom I. Ta je že izjavil, da je Cerkev v primeru izdaje državnih obveznic pripravljena zastaviti del svojega bogatega premoženja za nakup le-teh. V nadaljevanju se bo ciprski predsednik srečal s predsedniki parlamentarnih strank in guvernerjem centralne banke, nato pa bodo sledili še zasedanje vlade in pogovori s predstavniki mednarodne trojke, ki jo sestavljajo Evropska unija, Evropska centralna banka in Mednarodni denarni sklad.

Ciper v iskanju tuje pomoči sedaj računa predvsem na Rusijo. Depoziti njenih državljanov naj bi v ugodnem davčnem okolju ciprskih bank predstavljali kar od tretjine pa celo do polovice vseh bančnih depozitov. Ruski predsednik Vladimir Putin je v preteklih dneh ponudbo mednarodne trojke, ki je vključevala pogoj o uvedbi davka na bančne vloge, označil kot nepošteno, neprofesionalno in nevarno. Drugačnega mnenja je seveda neformalna voditeljica evroobmočja Nemčija. Finančni minister Wolfgang Schaeuble je še pred parlamentarno zavrnitvijo dogovora Ciper opozoril, da bodo od finančne krize prizadete banke mogoče ostale za vedno zaprte, če dogovor ne bo sprejet. Ciprski bančni sistem je po njegovem predimenzioniran in nevzdržen in to naj bi nekdo ciprskim državljanom moral tudi pojasniti. Sicer pa banke in borza na otoku do jutri ostajajo zaprte, predvsem zaradi nevarnosti paničnega dvigovanja depozitov.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je po parlamentarnih volitvah, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, začel posvetovanja s strankami o sestavi nove vlade. Najverjetneje bo možnost za njeno sestavo prvi dobil vodja Demokratske stranke Pier Luigi Bersani, ki pa bi po ugibanju analitikov utegnil dobiti zgolj neke vrste omejeno mandatarstvo, s katerim bi preveril svoje možnosti. Njegove ideje o oblikovanju vlade sprememb in program, ki vključuje obljube o precejšnjem nižanju stroškov politike, doslej namreč niso naleteli na simpatije v ostalih strankah.

V desnem Ljudstvu svobode Silvia Berlusconija že vse od volitev Bersanija pozivajo k sestavi velike koalicije, kar pa ta zavrača. Jeziček na tehtnici bi tako utegnilo postati populistično gibanje Pet zvezd Beppeja Grilla, ki pa odreka podporo vsaki vladi, ki je ne bi vodilo njegovo gibanje. Potencialno Bersanijevo vlado pa bi kljub temu utegnil podpreti kateri od strankarsko manj discipliniranih senatorjev gibanja, tako kot so to nekateri že storili ob imenovanju predsednika senata in s tem povzročili precej razburjenja v lastnih vrstah.

Zaradi preiskave o domnevni davčni utaji je odstopil francoski minister za proračun Jerome Cahuzac, ki naj bi svoje premoženje pred davkarijo skrival na švicarskem bančnem računu. Dosedanji minister, ki naj bi se sicer v okviru nalog boril tudi proti utaji davkov, vztraja, da je nedolžen, odstopil pa je le nekaj ur po napovedi tožilstva, da bo še poglobilo že od januarja trajajočo preiskavo. Za to se je odločil po medijski objavi indicev in posnetka telefonskega pogovora, ki naj bi dokazovali, da je Cahuzak do leta 2010 na banki UBS imel odprt neprijavljen račun, s katerega pa je nato sredstva prenesel v Singapur. Afera predstavlja prvi resnejši udarec za socialističnega predsednika Francoisa Hollanda, ki manj kot leto od prevzema oblasti že izgublja javnomnenjsko podporo.

Makedonske stranke izkoriščajo javne dobrine in uslužbence zavoljo pridobivanja glasov na lokalnih volitvah, ki bodo potekale 24. marca, zatrjujejo v nevladni organizaciji Civil, ki opravlja neodvisni nadzor nad potekom volitev. Usluge v zameno za glasove naj bi se raztezale od zaposlitvenih ponudb, pa groženj po odpustitvi, štipendij, višjih pokojnin, nižjih računov za elektriko, paketov hrane in še kaj.

V hramu demokracije poteka seja, ki naj bi do večernih ur ustoličila novo vlado. Ta želi po besedah mandatarke Alenke Bratušek graditi pozitivno alternativo krizi. Navajamo: "Nočemo biti gasilci, saj tudi požigali in podžigali nismo. Hočemo biti tisti, ki gradimo," konec navedka. Medtem se je vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija Jani Mőderndorfer na očitke do določenih ministrskih kandidatov odzval takole: "Če bi tako sestavljali vlado, da bi komentirali in se odločali na podlagi vsake informacije in vesti, vlade verjetno še ne bi imeli."

V Murski Soboti so predstavili novo geotermalno vrtino Sob-4g. Ta ima še boljše karakteristike kot novembra izvrtana Sob-3g, ki so jo strokovnjaki ocenili kot eno najboljših v Sloveniji. Vrtina, ki bo reinjekcijska, torej namenjena za vračanje uporabljene vode iz drugih bližnjih vrtin, je stala nekaj čez milijon evrov, celotni projekt Turistični center Fazanerija - energetski del, v okviru katerega so izvrtali vrtnini Sob-3g in Sob-4g ter obnovili vrtino Sob-1, pa je vreden okoli 3,2 milijona evrov. Od tega so 2,2 milijona dobili iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Geotermalne vrtine tako postajajo pomemben vir energije v Prekmurju. Več o najnovejši vrtini pa nam je povedal direktor mestne uprave Murska Sobota Bojan Petrijan:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Off sta pripravila Urh in Tadej.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.