8. 4. 2014 – 14.00

ROMOV OFF

Audio file

V Egiptu se nadaljujejo plemenski spopadi v južni provinci Aswan. Boj se je vnel pretekli petek med študentsko populacijo, povod pa je bil spolni napad na pripadnico nasprotnega klana. Spopad je kasneje dobil močno etnično-politično noto. Pripadniki  arabskih plemen so namreč napadli tam živeče nubijsko prebivalstvo, število žrtev pa je do sedaj doseglo 25 mrtvih in več ranjenih. Egiptovski notranji minister Mohamed Ibrahim  je na območje že poslal vojaške okrepitve z namenom umiritve razmer.

Filipinsko ustavno sodišče je potrdilo zakon o kontracepciji, ki med drugim določa, da morajo javne zdravstvene ustanove zagotoviti brezplačno kontracepcijo, po novem pa bo tudi obvezen pouk spolne vzgoje v šolah. Ustavno preverjanje zakona so zahtevale vplivna filipinska Katoliška cerkev in njene podporne organizacije, ki so proti zakonu spisale več deset peticij, na koncu pa je ustavno sodišče vse njihove pripombe zavrnilo. Zagovorniki zakona na izrazito katoliških Filipinih, kjer se skoraj 80 odstotkov prebivalcev opredeljuje za katolike, so odločitev ustavnega sodišča označili za zmago v boju proti revščini v državi,  v boju za pravice žensk in kot prvi uspešen korak za zajezitev hitro rastočega prebivalstva v državi. Na Filipinih sta sicer še vedno prepovedana ločitev in splav.

V vzhodni Ukrajini je po ruski aneksiji Krima separatistična volja dobila dodaten zagon. Nekaj sto proruskih protestnikov je zasedlo prostore regionalne vlade Donecka in neuradno razglasilo “Ljudsko republiko”. Protestniki so konstituirali svoje odločevalsko telo, sestavljeno večinoma iz delegatov, poslanih iz različnih delov pokrajine. Samoimenovana vlada nepriznane republike je napovedala referendum o odcepitvi regije in priključutev k Rusiji, ki naj bi se zgodil 11. maja. Podobna situacija se dogaja v regijah Luhank in Harkov. Harkovski proruski demonstranti so namreč že izglasovali svojo vzporedno vlado.

Ukrajinska vlada se je že odzvala na dogajanje; notranje ministrstvo je sporočilo, da je v vse tri proruske regije že poslalo posebne enote, parlament pa razpravlja o zakonu, ki bi poostril kazni za obtožbe separatizma in terorizma.

Ob nedavnih dogodkih so svoj glas morale pridodati še Združene države Amerike, ki so pozvale Rusijo, naj ne podpihuje odcepitvenih teženj. Zunanji minister John Kerry je ob tem opozoril, da narava protestov veskakor ni spontana. Vendar pa beseda očitno ni dovolj. Ameriška vojska je poslala skupino letal F-16 na vaje v Romunijo, vojaške sile naj bi ob Črnem morju ostale, dokler se situacija v Ukrajini ne umiri.

Nadaljujemo s separatističnimi novicami. Do sedaj vladajoča stranka zagovornikov samostojnosti Quebeca v Kanadi je na zadnjih parlamentarnih volitvah province izgubila večino svojih sedežev. Na oblast se je tako zavihtela Liberalna stranka Quebeca, kar pomeni, da se francosko govorečim Kanadčanom ne obeta ponovni referendum o odcepitvi.

Z današnjim dnem Microsoft ukinja posodabljanje operacijskega sistema XP, kar bo mnoge uporabnike izpostavilo varnostnemu tveganju hekerskih napadov. Globalno gledano  pomeni  odločitev precejšnjo težavo, saj naj bi 20 do 30 odstotkov računalnikov še vedno delovalo na dotičnem zastarelem operacijskem sistemu, med drugim tudi v državnih institucijah in bankomatih. V Sloveniji naj bi na operacijskem sistemu XP delovala še petina računalnikov. Več Jasmina Mesič iz Si-cert-a:

prisluhnite

Dve dolenjski romski družini sta se odločili, da zaradi kršenja temeljnih človekovih pravic, saj jima ni bila zagotovljena komunalna ureditev  bivališča,  sprožita pravni boj na Evropskem sodišču. Čeprav so stavbe zgrajene nelegalno, so obstoječe institucije dolžne urediti bistvene bivanjske pogoje. O podobnih primerih je strassburško sodišče že odločilo v prid romski skupnosti, zato so možnosti za uspeh družin obetavne. Takšna pot bi lahko tlakovala pot urejanju problemov romske manjšine v Sloveniji.

Se pa odpira romaska restavracija Romani kafenava. danes je namreč potekala novinarska konferenca pred odprtjem vrat v Mariboru. Gre za prvo romsko restavracijo, več nam pove šefe Stefan Simončič:

prisluhnite 

Če bi se radi podučili o romski kulturi in izkazali podporo, se pridružite pohodu  po središču Ljubljane, ki ga ob svetovnem dnevu Romov organizira Amnesty International Slovenije, danes ob pol petih. Zbor bo pred poslopjem pošte na Čopovi ulici.

OFF je pripravil vajenec Jošt

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.