Roundup OFF

Aktualno-politična novica
27. 2. 2014 - 14.00
 / OFF

V Ukrajini potekajo novi nemiri. Na krimskem polotoku je v glavnem mestu Simferopol prišlo do soočenja podpornikov kijevskih uporov in proruskih protestnikov. Povodi za proruski aganžma so bili protesti pripadnikov večinoma tatarske manjšine na sicer etnično raznolikem ukrajinskem polotoku. 2000 podpornikov kijevskih demonstracij je izzvalo gnev pripadnikov ruske manjšine, ki so po včerajšnjem spopadu v regionalnem parlamentu izobesili rusko zastavo. Čisto po naključju je ruska oblast dala navodila za vojaške vaje svojih sil na mejnem območju z Ukrajino. Zahodne oblasti že pozivajo Rusijo, naj spoštuje ozemljsko suverenost Ukrajine. Vendar pa ruski obrambni minister Sergei Šojgu zagotavlja, da vojaške vaje niso povezane z dogajanjem na Krimu.

Razdeljeni ukrajinski parlament je v prejšnjem tednu preklical veljavnost zakona, ki ureja jezikovno politiko države. Preklicani dokument je namreč zagotavljal manjšinskim jezikom regionalni status, v kolikor manjšina predstavlja deset odstotkov prebivalcev regije. Ukrepi ne zadevajo le razdrobljene ruske manjšine, amapak tudi ostalo manjšinjsko prebivalstvo na ukrajinskem ozemlju. V južnem delu namreč živi bolgarska manjšina, bolgarske oblasti so že pozavale Ukrajino k bolj inkluzivni politiki.

Zadnja vest o lokaciji bivšega ukrajinskega predsednika: ruski časopis RBK Daily poroča, da se Janukovič nahaja v sanatoriju blizu Moskve.

Včeraj je v Venezueli potekala konferenca o umiritvi razmer v državi. Po pričakovanjih se mirovnih pogovorov ni udeležil vodja opozicije Henrique Capriles, saj venezuelska oblast pogojev, ki jih je postavil v zameno za udeležbo, ni izpolnila.

Zvezni sodnik Združenih držav Amerike Orlando Garcia je izdal predhodno odredbo na tožbo v zvezi s prepovedjo istospolnih porok v Teksasu. Omenjeni sodnik je odredbo izdal na osnovi neustavnosti zakonske prepovedi istospolnih porok v dotični državi. Teksaške oblasti se branijo z dejstvom, da je prepoved porok ljudska volja, saj je bila izglasovana na referendumu. V glavnem mestu Austin že sledijo nove civilne tožbe proti državi in pravna bitka se nadaljuje.

Podobna zgodba se dogaja v Arizoni. Tamkajšna zakonodajna oblast je namreč podala predlog, ki bi dovolil lastnikom podjetij, da zavrnejo storitve nekaterim strankam zaradi lastnih verskih preričanj. Odkrito antigejevski zakon na srečo ni šel naprej v zakonodajnem postopku, kongresnik Arizone Jan Brewer je namreč podal veto na predlog zakona.

Včeraj je sirska vojska v eni od večjih vojaških operacij v zadnjem času ubila 175 upornikov. Mnogi od njih naj bi bili po navedbah sirskih oblasti povezani z zloglasno teroristično organizacijo Al Kaida, oblasti pa napad opisujejo kot enega najbolj uspešnih oziroma smrtonosnih. Po navedbah sirske vojske naj bi večina ubitih prihajala iz tujine, med drugim Savdske Arabije, Čečenije in Katarja, s sirskimi uporniki pa naj bi jih povezala teroristična organizacija Al Kaida oziroma njena celica Nusra. Sirski mediji so v dokaz uspešne vojaške akcije svoje vlade objavili več fotografij ubitih mož, na katerih so jasno razvidna ponekod razparana in okrvavljena trupla, ki ležijo v umazaniji na odprtem polju. Večina od padlih je bila oblečena v civilna oblačila in kot kaže naj bi s seboj tovorili torbe z oblačili in steklenicami vode. Upornike je vojska napadla iz zasede, potem ko so se poskušali prebiti iz vzhodnega dela Damaska v njegov severni del. Hodili so po cesti, ki sicer velja za precej tvegano zaradi pogostega obleganja vladnih sil. Tuji mediji sicer poročajo o vsaj 152 smrtnih žrtvah, ki so bile napadene z vsaj dvema velikima bombama, ki naj bi bili sproženi ob cesti.

Sirski režim pa naj bi bil odgovoren tudi za ugrabitev sorodnikov delegacije, ki je zastopala upornike na mirovnih pogovorih v Ženevi. Najbolj ostro se je odzvala administracija ameriškega predsednika Obame, ki sirski režim poleg ugrabitve obtožuje tudi zasega osebne lastnine in Sirce poziva k takojšnji izpustitvi ugrabljenih. Američani so namreč mnenja, da je uradna Sirija s tem kršila mednarodno pravo in iskala nedovoljene načine za pritisk na nasprotnika. V Ženevi so pred kratkim, 15. februarja, propadla pogajanja med sprtima stranema in zaenkrat na vidiku ni datuma novega kroga pogajanj.

Potem ko je pred dnevi v javnost prišel posnetek turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana, na katerem naj bi se s sinom pogovarjal o skritju več milijonov evrov, so v javnost pricurjali novi sumljivi posnetki. Na njih Erdogan od svojega sina zahteva, naj ne vzame ponujene vsote denarja v nekem poslu, temveč naj počaka, da bo druga stran ponudila višjo vsoto. Gre že za drugi posnetek, ki turškega premierja obtožuje korupcije. V prejšnjem Erdogan svojega sina Bilala prosi, naj skrije 30 milijonov evrov, ki so bili v različnih hišah. Omenjeni posnetek je v zelo kratkem času dvignil veliko prahu in imel v manj kot enem dnevu več kot 1,5 milijona ogledov. Posneti pogovor naj bi potekal 17. decembra lani in je bil posnet v sklopu širše akcije prisluškovanja več tisoč vladnim uslužbencem, ministrom in politikom. Erdogan je posnetek označil za zaroto in nizkoten zahrbten napad nanj. Na najnovejšo javno edicijo njegovih pogovorov se še ni odzval.

Severna Koreja je izstrelila štiri rakete kratkega dosega proti svoji vzhodni obali. Rakete so padle v morje blizu meje z Južno Korejo. Vzrok streljanja je neznan, po prvih predvidevanjih gre za sklop vojaških vaj. Uradni Seul še ni reagiral, bojazen o morebitnem vojaškem spopadu naj bi bila izključena.

Roundup, izdelek biokemičnega giganta Monsanto, ki se uporablja kot herbicid, naj bi povzročal kronične bolezni ledvic, ki so jim še posebej izpostavljeni kmetje iz držav tretjega sveta. Najbolj kritična naj bi bila območja s trdo vodo, med drugim regije severne Šri Lanke, Nikaragve, Kostarike in El Salvadorja, kjer naj bi bile bolezni ledvic drugi najpogostejši vzrok smrti med moškimi. Roudnup, glifosat, naj bi postal zelo strupen za ledvice ob mešanju s trdo vodo ali kovinami, kot sta arsenik in kadium, ki se pogosto nahajata kot naravna sestavina v zemlji ali pa sta dodana z gnojili. Glifosat je sicer strupen, vendar sam po sebi ne dovolj, da bi popolnoma izbrisal ledvično tkivo. Gre za molekulo, ki jo je Monsanto razvil v 70. letih prejšnjega stoletja in je danes najbolj razširjen herbicid na svetu. Večina obolelih naj bi vsaj pet let uživala zelo trdo vodo iz vodnjakov, ki pridobivajo zalogo vode iz plitkih vodostajev. Človek naj bi bil strupu najpogosteje izpostavljen s konzumacijo kontaminirane vode in hrane, do okužbe pa lahko pride tudi z vdihavanjem strupenih snovi. Znaki bolezni so bili odkriti pred dvajsetimi leti na Šri Lanki, kjer je do zdaj zbolelo že več kot 400.000 oseb, od tega jih je vsaj 20.000 za posledicami umrlo. Ugotovitve so bile objavljene v občasniku International Journal of Environmental Research and Public Health.

Družba Delo ponovno poskuša prodati malo manj kot 80-odstotni delež časopisno-založniške družbe Večer. Ta se zaradi odločbe nekdanjega Urada za varstvo konkurence neuspešno prodaja že več let, tokrat pa se bo poskusilo z javno dražbo. Petra Lesjak v imenu Aktiva in zastopstva novinarjev Večera poziva k transparentnosti postopka:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Novica iz črne kronike. Nekdanji mariborski župan Franc Kangler se bo sedem mesecev hladil v zaporu, saj je višje sodišče zavrnilo njegovo pritožbo v primeru Ježovita. Spomnimo: Kangler je bil skupaj z vedeževalko Karin Ježovito obsojen, ker je slednji nezakonito dodelil občinsko stanovanje.

OFF sta pripravila vajenca Nejc Košnik in Jošt Žagar.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zanimivo, ali je RŠ že dosegel zgornjo mejo prorusizma, ali pa zna bit še hujš.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness