Ruski brush OFF seznama Putinovih vazalov

Aktualno-politična novica
30. 1. 2018 - 15.00
 / OFF

Irska vlada je potrdila, da bo maja izvedla referendum o reformi popolne prepovedi splava. Državljani bodo na referendumu glasovali o ohranitvi ali ukinitvi osmega amandmaja ustave, po katerem je splav prepovedan. V primeru ukinitve prepovedi splava bo irski parlament lahko pripravil reformo zakona, ki bo ženskam dovolil umetno prekinitev nosečnosti. Osmi amandma ustave je bil dodan po referendumu leta 1983. Leta 2013 je parlament sprejel zakon, po katerem lahko ženska umetno prekine nosečnost le, če je njeno življenje v nevarnosti, celo v primeru posilstva ali incesta pa ne. Ženskam, ki nezakonito opravijo splav, po trenutni zakonodaji grozi do 14 let zaporne kazni.

Ostajamo na Irskem. Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je s sindikatom britanskih pilotov Balpa dosegel dogovor o priznanju sindikata, ki zastopa približno 600 britanskih pilotov, zaposlenih pri Ryanairu. V zgodovini Ryanaira, ki je v preteklosti zavračal vsakršno priznanje sindikatov, je to prvi dogovor o formalnem priznanju sindikata. Sindikat Balpa bo imenoval pet predstavnikov, ki se bodo s podjetjem pogajali glede delovnega časa in plač pilotov. Imenovali bodo tudi svetovalno skupino za pilote, ki pri Ryanairu niso neposredno zaposleni. Britanski piloti so januarja s podjetjem dosegli tudi dogovor o 20-odstotnem povišanju plač.

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je sporočil, da bo prenehal s poskusi na živalih in ljudeh pri testiranju svojih produktov. Volkswagen je leta 2012 skupaj z Daimlerjem in BMW-jem financiral raziskavo učinkov izpustov, v kateri je 25 ljudi vdihovalo dušikov monoksid, ki je prisoten v izpustih dizelskih vozil. Leta 2014 so nemški avtomobilski giganti financirali raziskavo, v kateri so raziskovalci 10 opic zaprli v zatesnjeno komoro, v kateri so vdihovale strupene dizelske izpuste. Pri BMW-ju vsakršno vpletenost v raziskave zanikajo. Volkswagen je bil sicer leta 2015 že udeležen v aferi zaradi ponarejene programske opreme v svojih dizelskih vozilih.

Kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je zaradi bombnih napadov prekinil mirovne pogovore s kolumbijsko uporniško skupino Nacionalna osvobodilna vojska, znano pod kratico ELN. Santos je zatrdil, da ne bo več toleriral nasilja s strani ELN, potem ko je v bombnih napadih na tri policijske postaje življenje izgubilo sedem policistov. Kolumbijska vlada in ELN se od februarja lani pogajata o končanju oboroženega konflikta, ki v državi traja že vse od leta 1964. Oktobra lani sta se strani dogovorili o prekinitvi ognja, a so uporniki letos ponovno pričeli z oboroženimi napadi. Kolumbijska vlada je leta 2016 dosegla mirovni dogovor z največjo kolumbijsko uporniško skupino Revolucionarne oborožene sile Kolumbije, s kratico FARC. V Kolumbiji so sicer prisotne tudi desne paravojaške enote, ki nadzirajo večino ilegalne trgovine s kokainom. Odgovorne naj bi bile tudi za približno 80 odstotkov vseh političnih umorov v Kolumbiji letno.

Več kot 13 tisoč uslužbencev Agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem je v Gazi protestiralo proti zamrznitvi finančne pomoči agenciji s strani Združenih držav Amerike. Predsednik agencije Matthias Schmale je apeliral na vse države članice Organizacije združenih narodov, naj agenciji pomagajo z donacijami, saj v nasprotnem primeru agencija zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ne bo sposobna zagotavljati nujne pomoči na področju zdravstva in šolstva. Agencija za pomoč palestinskim beguncem je financirana s prostovoljnimi prispevki držav članic OZN. Največji donator so Združene države Amerike, ki so januarja letos zamrznile za dobrih 50 milijonov evrov sredstev, namenjenih za pomoč.

Ameriška spletna platforma za oddajanje nepremičnin Airbnb je objavila, da bo petdesetim francoskim mestom plačala 13,5 milijona evrov turistične takse. Največji delež bo prejela francoska prestolnica Pariz, ki ji bo Airbnb izplačal 6,9 milijona evrov. Izplačani znesek bo enkrat višji kot lansko leto. S tem se ameriško podjetje skuša izviti iz prijema francoskih oblasti, ki podjetje obtožujejo za padec števila prebivalcev v Parizu. Največji upad prebivalstva se je zgodil v centralnih pariških okrožjih, kjer se je približno 20.000 stanovanj spremenilo v turistične kapacitete, ki se oddajajo na spletni platformi Airbnb.

Finančno ministrstvo Združenih držav Amerike je objavilo seznam 210 najbogatejših ruskih uradnikov in poslovnežev, ki so blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Na seznamu se je znašel skoraj celoten ruski politični vrh in 96 poslovnežev, katerih premoženje je ocenjeno na vsaj milijardo ameriških dolarjev. Ameriški seznam je skoraj identičen lanski Forbesovi lestvici najbogatejših Rusov, katerih premoženje znaša več kot milijardo dolarjev. Tako seznam vključuje tudi nekatere znane Putinove nasprotnike, med njimi Vagita Alekperova, lastnika največje nedržavne naftne družbe v državi. Cilj seznama je bilo sicer razkritje oligarhov, ki so svoje bogastvo zgradili zaradi tesnih vezi s Putinom.

Dva srbska aktivista iz organizacije Marks 21 sta zaradi organiziranja neprijavljenega javnega zborovanja julija 2017 v Beogradu prejela poziv na sodno obravnavo. Zborovanje je potekalo v podporo stavkam delavcem v več podjetjih, med drugim tudi v Gorenju. Več o tem, zakaj je prišlo do stavk delavcev, pojasni Pavle Ilić, član skupine Marks 21.

Izjava

Skupina aktivistov je v podporo stavkajočim organizirala zborovanje in zbirala pomoč za delavce. Policija ni identificirala udeležencev protesta, kljub temu pa so aktivisti prejeli poziv na sodišče, pove Ilić.

Izjava

Civilna fronta Vstala Primorska danes pred vhodom v Luko Koper pripravlja protest v podporo delavcem in sindikalistom Luke Koper. Povod za protestni shod je bila sprožitev postopka vodstva družbe za izredno odpoved delovnega razmerja sindikalistu Mladenu Jovičiću. V javnost je pricurljal dokument nadzornega sveta Luke Koper o razlogih za menjavo nekdanje uprave pod vodstvom Dragomirja Matića. Nadzorni svet je nekdanji upravi očital tvegano poslovanje z zunanjimi izvajalci pristaniških storitev, nerealiziranje več kot polovice strateških naložb, čeprav je prejšnja uprava potrojila promet ter neustrezno komuniciranje z državo in lokalno skupnostjo.

OFF je pripravil vajenec Danijel.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

avtomobilska industrija ima sedaj itak nov biznis v paci: namreč hočejo narest dil z zavarovalnicami: hočejo narest algoritme in jih vgradit v smmart avtomobile, da bi merili koliko dobri in vestni vozniki so lastniki avtomobilov - kako vozijo, kako speljujejo, koliko vozijo in kako se vedejo na cesti. na podlagi teh algoritemskih meritev bi zaračunavali zavarovalnino. to dela moj frend v grčiji. razvija algoritme za to. šolan v angliji (master of criptography) in prej je delal pri ... Samsungu se mi zdi. pač neki nemški multi-korporaciji. pa so ga v enem dnevu odpustili po 10 letih dela, ko je prišel na vodstveni položaj.
algoritmi za zavarovalnice se delajo v sodelovanju s Finci.
haahahhaha.

ameriška spletna platforma za oddajanje nepremičnin Airbnb je objavila, da bo petdesetim francoskim mestom plačala 13,5 milijona evrov turistične takse. *

ja temu se pa reče novodobna digitalna gentrifikacija. če ne veste morda - v Parizu se moraš na trepalnice vržt da dobiš malo ušivo sobico za 500 evrov (da ne omenjam kaj ljudje počnejo v Londonu da preživijo skozi mesec - poznam kar nekaj zgodbic), poled tega moraš predložit v parizu še priporočila od prejšnjih ljudi, ki so ti rentali stanovanje IN pa tudi kdo si, kaj delaš, kaj boš počel v Parizu. tudi ne marajo preveč tujcev. tako kot v grčiji - ne marajo da tujci najemajo stanovanja. sej to ni niti take panike - ampak glede na trg stanovanj - so pa tu veliki problemi. Airbnb se je sedaj itak tako razpasel po celem svetu.

ne vem če ste gledali en fajn kratki grški video - 20 minut - o grški stanovanjski krizi, turističnem povpraševanju in Air-bnb oddajanju - namreč evropejci pridejo v grčijo na počitnice, grki jim odstopijo stanovanja ... in vsi prebivalci stanovanjske hiše, grki, se dobijo v kleti, kjer imajo skupen prostor - tam kuhajo, se družijo, spijo, berejo in se zabavajo, samo da dobijo nekaj keša od turistov, ki se redijo v njihovih stanovanjih.
jap - welcome to europe.

Dva srbska aktivista iz organizacije Marks 21 sta zaradi organiziranja neprijavljenega javnega zborovanja julija 2017 v Beogradu prejela poziv na sodno obravnavo.*

evo vam sindikate in pravice do delavskih zborovanj v Srbiji že.
eto zgage. naj gre Kukič tja predavat ne pa v Kino Šiška. hahahahha ... ko sanja o lepem svetu milenijcev. ... hahahahha za posrat.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness