21. 10. 2013 – 14.00

SKRITEGA ROVA OFF

Audio file

Japonski preti novo razlitje radioaktivne vode iz po tsunamiju leta 2011 poškodovane jedrske elektrarne Tepco v Fukušimi. Čeprav japonske oblasti s premierom Šinzom Abejem trdijo, da imajo razmere v Fukušimi pod nadzorom, so operaterji nuklearke Tepco sporočili, da se je nivo vode v rezervoarjih, kamor skladiščijo z radioaktivni elementi kontaminirano vodo, zaradi obilnih padavin nevarno dvignil in ni izključeno, da se bo presežek nevarne vsebine stekel v Tihi ocean. Tepco se s približno 1000 prenapolnjeni rezervoarji z radioaktivno vodo srečuje že vse od jedrske katastrofe leta, nazadnje so morali v Pacifik spustiti približno 300 ton kontaminirane vode avgusta letos. Dodatne skrbi Japonski povzroča bližajoči se tajfun, ki naj bi državo dosegel še ta teden.

Iz Egipta ponovno poročajo o medverskem nasilju. V predmestju prestolnice Kairo sta oborožena neznanca med poročnim obredom napadla koptsko cerkev in pri tem ustrelila štiri ljudi, najmanj 12 ljudi pa je poškodovanih. Napadalca sta takoj po dogodku uspela pobegniti z motorjem, ostale podrobnosti napada pa zaenkrat ostajajo neznane. So se pa na napad že odzvali vodilni egiptovski politiki in verski dostojanstveniki ter ga obsodili.

Oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas je prevzelo odgovornost za izgradnjo tunela pod močno varovano mejo med območjem Gaze in Izraelom, ki so ga izraelski vojaki odkrili pred tednom dni. Kot je za spletno stran radia »Al Aksa« dejal predstavnik oboroženega krila Hamasa Abu Ubaida, so tunel, poimenovan Khan Junis, zgradili, da bi izraelske oblasti izpustile nekatere ključne izmed tisočih palestinskih zapornikov, zaprtih v Izraelu. Skozi podoben tunel je Hamas iz Izraela na območje Gaze leta 2006 pretihotapil ugrabljenega izraelskega vojaka Gilada Shaita, ki ga je leta 2011 izpustil v zameno za osvoboditev 1.400 palestinskih zapornikov. Izraelske oblasti so po odkritju podzemnega rova pretekli teden za gradnjo nemudoma obtožile Hamas, v Gazo pa nemudoma prepovedale izvoz cementa. Ostali gradbeni material je v Gazi sicer prepovedan že več let zaradi izraelskega strahu pred gradnjo necivilnih objektov.

Bruseljski tednik European voice je v nedavno objavljenem prispevku kritično obravnaval misijo evro poslancev v Azerbajdžanu, kjer so spremljali tamkajšnje predsedniške volitve. Po navedbah European voicea so izbrani evro poslanci očrnili kredibilnost Evropske unije s pristranskimi ocenami azerbajdžanskih volitev, ki so bile bistveno prijaznejše od ocen Organizacije za varnost in sodelovanje, krajše OVSE. Ta je opozorila na številne volilne nepravilnosti v vseh fazah postopka, medtem ko je uradna misija evropskega parlamenta izbiranje prvega moža Azerbajdžana videla kot svobodno, pošteno in transparentno. Bruseljski tednik poslancem evropskega parlamenta ob tem očita volilni turizem in prikrito zastopanje azerbajdžanskih provladnih interesov. Poleg uradne misije Evropskega parlamenta so azerbajdžanske, očitno izjemno zanimive volitve opazovali tudi nekateri drugi evro poslanci, med njimi tudi slovenski Ivo Vajgl, ki pa naj bi po navedbah European voicea delo opravili enako »zadovoljivo« kot uradni bruseljski predstavniki. Ivo Vajgl, sicer član skupine liberalcev znotraj evropskega parlamenta, je navedbe bruseljskega tednika ostro zanikal in jih označil za enostranske in nekorektne kritike.

V Luksemburgu so potekale parlamentarne volitve, največ glasov pa so volivci namenili Krščansko-socialni stranki premiera Jean-Clauda Junckerja. Čeprav so krščanski socialisti z dobro tretjino prejetih glasov za 5 odstotkov poslabšali izid z zadnjih volitev, je premier Juncker, ki se z 18-letnim vladanjem Luksemburgu ponaša z najdaljšim premierskim stažem v Evropi, napovedal, da bo ponovno skušal oblikovati vlado. Prva možnost, ki se namiguje, je koalicija z drugouvrščenimi liberalci, ki so bili v preteklem mandatu sicer v opoziciji, z Junckerjevo stranko pa so vladali v obdobju med letoma 1999 in 2004, druga pa je nadaljevanje koalicije s socialisti, ki so na volitvah sicer dobili 20-odstotno podporo. Vodja liberalcev in župan mesta Luksemburg Xavier Bettel je po objavi delnih rezultatov sicer izjavil, da so pravi zmagovalci volitev oni in da bi moral njim pripadati mandat za sestavo vlade. Slednjega naj bi luksemburški veliki vojvoda Hanri podelil še ta teden.

V beograjskem kliničnem centru je v težkem zdravstvenem stanju umrla Jovanka Broz, vdova nekdanjega predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita. V največji srbski bolnišnici so 89-letno Jovanko, ki je vrsto let po Titovi smrti preživela v politični in družbeni izolaciji, sprejeli konec avgusta po lažjem infarktu, njeno stanje pa se je nato vseskozi slabšalo, vse do včerajšnje odpovedi srca. Srbska vlada je sprejela odločitev, da bodo Jovanko pokopali poleg nekdanjega moža v beograjski Hiši cvetja in na ta način uslišali prošnjo njene družine. Srbske oblasti so ob tem imenovale tudi organizacijski odbor za pogreb, ki ga bo vodil podpredsednik vlade Rasim Ljajić. Podrobnosti pogrebnega procesa naj bi predstavili še danes.

Sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture, krajše SUKI, se je odzvala na ukrepe za samozaposlenih kulturnikov, kot jih predvideva prejšnji teden predstavljeni predlog novele Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. V SUKI sicer načelno pozdravljajo namene ministrstva za kulturo, da izboljša stanje na področju samozaposlenih v kulturi, a ob enem opozarjajo na pomanjkljivosti predlaganih ukrepov. Govorili smo s predsednikom sindikalne konference samostojnih kulturnikov Mirsadom Begićem.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Sindikalna konferenca je sicer že pred časom ministrstvu predlagala podpis kolektivne pogodbe za samozaposlene na področju kulture, a po Begićevem mnenju resnejše volje za trdnejšo in konkretnejšo ureditev tega področja ni.

izjavi lahko prisluhnete v posnetku celotne oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.