Smrdeči OFF

Aktualno-politična novica
24. 8. 2015 - 15.00
 / OFF

Protesti v libanonskem glavnem mestu Bejrut so se zaključili z nasiljem. Protestniki, ki so se zbrali pod sloganom “youstink” oziroma “ti smrdiš”, zahtevajo odstop celotne vladajoče garniture. Povod za proteste je bilo večmesečno nepobiranje odpadkov v mestu, saj se državne in lokalne oblasti niso mogle uskladiti, kam naj odpadke odlagajo. Policija se je odzvala s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji, protestniki pa zatrjujejo, da bodo vztrajali, dokler celotna politična oblast ne odstopi. Za danes napovedano nadaljevanje protestov je bilo sicer preloženo v nedefinirano prihodnost.

V nekaj urah od odprtja borze v Šanghaju so tamkajšnje delnice izgubile okoli 8,5 odstotka vrednosti. Gre za nadaljevanje puščanja kitajskega borznega balona, ki se je napihnil v zadnjem letu in je začel izpuščati junija. Popotresne sunke je že moč čutiti tudi na drugih azijskih borzah, predvsem na Japonskem in v Avstraliji, pa tudi na evropskih finančnih trgih v Londonu in Frankfurtu.

Največji azijski gospodarstvi, Kitajska in Japonska, si poleg finančnih trgov delita tudi zgodovino. Ta, sploh v tistem delu, ki se tiče druge svetovne vojne, državi še vedno bolj deli kot združuje. Japonski premier Šinzo Abe je napovedal, da zavrača povabilo kitajskih oblasti na vojaško parado, s katero bo slednja obeležila 70. obletnico konca druge svetovne vojne.

Duhovi druge svetovne vojne strašijo tudi po Evropi. V nemškem mestu Heidenau v bližini Dresdna so se spopadli policisti in skupina neonacistov, ki nasprotuje odprtju zatočišča za begunce v mestu. Nemški notranji minister Thomas de Maizière je medtem izrazil mnenje, da je prihodnost Schengenskega sporazuma v nevarnosti, če evropske države ne bodo spoštovale pravil, ki državam vstopnicam nalagajo največjo odgovornost za procesiranje migrantov.

Po zaprtju makedonske meje z Grčijo v zadnjih dneh, s katero so oblasti želele omejiti naval migrantov, je meja zopet odprta. Dopisnik Radia Študent Arne Zupančič, ki je bil priča dogajanju na meji, opiše potek dogodkov minuli vikend:

Izjava

Kakšna pa je situacija zdaj?

Izjava

Nič kaj mirno ni niti na meji med Indijo in Pakistanom. Pogovori med varnostnimi organi držav so bili odpovedani po tem, ko se državi nista mogli zediniti glede tematik. Pakistan Indijo obtožuje, da se ni pripravljena pogovarjati o konfliktu v Kašmirju, Indijo pa je razburilo pakistansko povabilo tamkajšnjim separatistom na pogovore.

Z današnjim dnem so na spletni strani Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendij objavljene vloge za dodelitev štipendij. Ker je razpisanih le 1000 štipendij, bodo te dodeljene po sistemu “kdor prej pride, prej melje”. A kljub temu, da je sklad za razvoj informatike namenil dober milijon evrov, kar je približno toliko kot za štipendije same, spletna stran zaradi prevelikega obiska danes dopoldne ni delovala. Napako so že popravili, v primeru nadaljnjih težav pa se je priporočljivo na sklad obrniti preko elektronske pošte.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness