12. 9. 2013 – 14.00

Sumo off

Audio file

Veleposlaniki stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov - Velike Britanije, Kitajske, Francije, Rusije in Združnih držav Amerike - so se v sredo pogovarjali o vprašanju sirskega kemičnega orožja, a niso dosegli dogovora. Kot je povedal neimenovani diplomat Združenih narodov, so veleposlaniki držav, ki imajo pravico veta v Varnostnem svetu, na skoraj enournem srečanju govorili o elementih resolucije o Siriji. Pogovori so potekali na ruski misiji v New Yorku, predstavili pa so svoja stališča. Rusija je doslej blokirala vse resolucije Varnostnega sveta, s katerimi so hoteli pritisniti na sirskega predsednika Bašarja al Asada. Današnje srečanje ameriškega in ruskega zunanjega ministra Johna Kerryja in Sergeja Lavrova v Ženevi pa bo pokazalo, ali lahko razdeljen Varnostni svet doseže dogovor.

Turška policija je ponoči proti protivladnim protestnikom v več mestih uporabila vodne topove in solzivec. Več tisoč ljudi, ki so demonstrirali zaradi smrti mladega protestnika na jugu Turčije, se je spopadlo s policijo v Carigradu, Ankari in Izmirju, pa tudi v Mersinu in Atakyi na jugu države. V Carigradu, ki ga je val protivladnih protestov zajel že junija, se je okoli tisoč protestnikov spoprijelo s policisti, ki so odgovorili s solzivcem in vodnimi topovi. Več protestnikov je bilo poškodovanih, približno 20 pa je bilo aretiranih.

Japonska bo vložila formalni protest proti francoskemu časniku Le Canard Enchaine zaradi karikature, ki prikazuje sumo borce z močnejšimi udi zaradi nuklearne katastrofe v Fukošimi. Pod karikaturo to tudi piše, navajamo: 'zaradi Fukošime je Sumo postal olimpijski šport, navezuje pa se na Tokio, ki se poteguje za olimpijske igre leta 2020'. Japonski uradniki so dejali, da karikatura daje napačne impresije o njihovi državi, kar je tudi razlog za pritožbo. Časnik French Weekly pa je objavil karikaturo dveh ljudi, ki nosita obleko za nuklearno protekcijo in pravita, da so bazeni v Fukošimi že pripravljeni na olimpijado. Evropski humor nima meja, japonski pač.

Hrvaško ministrstvo za upravo je vlado seznanilo, da je pobuda "V imenu družine" zbrala zadostno število podpisov za razpis referenduma o ustavnih spremembah, uperjenih proti istospolnim porokam. Pobudniki želijo v ustavo vnesti določilo, da je zakonska zveza samo skupnost ženske in moškega. Državljanska pobuda "V imenu družine" je sredi junija parlamentu izročila približno 750.000 podpisov. Ministrstvo za upravo je potem na podlagi preverjanja vzorcev ugotovilo, da je slabih 700.000 podpisov verodostojnih. Za uspešno pobudo za razpis referenduma je sicer na Hrvaškem potrebno zbrati približno 450.000 podpisov oziroma več kot deset odstotkov vseh volivcev. Referendum podpirajo vodilne konservativne opozicijske stranke, kot sta Hrvaška demokratska skupnost in Cerkev. In še podobne klike. Na Hrvaškem naj bi se kmalu začela javna razprava o zakonu o registriranem partnerstvu, s katerim namerava vlada urediti materialne pravice istospolnih parov.

Ravnokar poteka evropski dan ustne higiene, ki opozarja na škodljivost cigaret in alkohola za ustno higieno. Ob tej priliki smo spregovorili s Sabino Markoli iz Zdravstvene zbornice Slovenije, odbora za zobozdravstvo:

Izjava je v posnetku oddaje.

Pred Menzo pri koritu na Metelkovi od 17. ure dalje vse do sobote poteka tržnica na kateri lahko izmenjate sadje in zelenjavo. Več

o vrtičkarski iniciativi Info shopa Kuki:

Izjava je v posnetku oddaje.

 

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj