Televizija na OFF

Aktualno-politična novica
13. 6. 2013 - 14.00
 / OFF

Spletni velikan Google je sporočil, da je več deset tisoč njegovih iranskih uporabnikov tarča hekerskih napadov v zadnjih treh tednih. Kraje uporabniških imen in gesel spletne pošte v času pred petkovimi predsedniškimi volitvami naj bi bile politično motivirane in dirigirane s strani političnih skupin v Iranu, izvajali pa naj bi jih lažni administratorji. Google ni pojasnil, na kakšen način je odkril najnovejšo vohljaško operacijo, je pa izrazil prepričanje, da za njo stojijo iste osebe kot za napadom na nizozemsko podjetje DigiNotar pred dvema letoma. Več tisoč iranskih disidentov naj bi zaradi kraje zaupnih podatkov posledično končalo v domačih zaporih.

Združeni narodi v zadnjem poročilu obe strani v sirski državljanski vojni obtožujejo ubijanja in rekrutiranja mladostnikov. Od začetka konflikta naj bi bilo ubitih vsaj šest tisoč in pol otrok, vedno več pa je tudi žrtev mučenja zaradi domnevnih povezav z uporniki. Otroci zaporniki, nekateri stari komaj štirinajst let, naj bi bili deležni enakih oblik mučenja kot odrasli, vključno z elektrošoki, pretepanjem in spolnim zlorabljanjem. Svoj del krivde naj bi nosile tudi uporniške skupine, med njimi Svobodna sirska vojska, ki naj bi za vojne operacije rekrutirale od petnajst do sedemnajst let stare mladostnike.

Več tisoč protestnikov na carigrajskem trgu Taksim minulo noč za razliko od svojih somišljenikov v prestolnici Ankari ni bilo deležno policijskega nasilja. Protesti so potekali mirno in brez posredovanja policije, medtem ko je ta demonstrante v Ankari razgnala z dimnimi bombami, solzivcem in vodnimi topovi. Število uradnih žrtev policijske brutalnosti se je povzpelo na pet, saj je umrl šestindvajsetletnik, ki je bil zaradi poškodb glave več dni na aparatih za ohranjanje življenja. Vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj premiera Recepa Tayyipa Erdogana poskuša proteste umiriti z raznimi obljubami. Po včerajšnjem sestanku z enajstimi aktivisti je Erdogan napovedal, da bo razmislil o izpeljavi referenduma glede urbanističnega načrta za Carigrad. Tiskovni predstavnik stranke ga je dopolnil z besedami, da „v demokraciji šteje le volja ljudi“ in da menijo, „da se bodo ljudje po tej gesti odločili za odhod domov.“

Protesti v Turčiji bodo tudi tema okrogle mize v atriju Znanstveno raziskovalnega centra SAZU-ja, na kateri bodo svoja stališča predstavili turški študentje v Sloveniji. Več nam je povedala Ozge Cifci:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ozge smo še vprašali, če bi morebitni referendum glede prostorskega načrta Carigrada, o katerem je včeraj govoril premier Erdogan, lahko zadovoljil zahteve protestnikov:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Včerajšnja odločitev grške vlade, da začasno ukine javno televizijo, je Grke spodbudila k splošni stavki. K njej in k protestnemu shodu pred sedežem javne televizije sta pozvala vodilna grška sindikata, največja sindikalna centrala zasebnega sektorja GSEE je zaprtje televizije primerjala z državnim udarom. Že drugi dan stavkajo tudi novinarji, zato niso izšli časopisi, zasebne televizijske in radijske postaje pa ne oddajajo poročil. Novinarji napovedujejo, da bodo v stavki vztrajali vse do preklica vladne odločitve. Do nje je sicer prišlo po ponedeljkovi zahtevi trojke mednarodnih posojilodajalcev, da Grčija odpusti več tisoč javnih uslužbencev. Vlada je dan kasneje napovedala, da bo po vnovičnem zagonu televizije konec avgusta na njej delala manj kot polovica od sedanjih dva tisoč šeststo zaposlenih.

Pred stavbo Hercegovsko–neretvanskega kantona v Mostarju približno tisoč študentov skupaj s profesorji Univerze Džemal Bijedić zahteva prenos ustanoviteljskih pravic univerze oziroma reševanje vprašanja njenega financiranja in zmanjšanje plač premieru, ministrom in poslancem kantona. Predstavniki študentov trdijo, da prejemajo občutno manjšo vsoto finančnih sredstev na študenta, glede na druge kantone v Bosni in Hercegovini, zaskrbljeni pa so tudi zaradi najavljenega povečanja šolnin. Svojo zahtevo po zmanjšanju plač političnim čelnikom za vsaj deset odstotkov argumentirajo z besedami, da na ta način noben rebalans kantonalnega proračuna ne bi bil potreben.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness