Ulice i parkovi, ja sam Željka Markić-OFF*

Aktualno-politična novica
18. 5. 2018 - 15.00
 / OFF

Ameriški senat je za novo direktorico CIE potrdil Gino Haspel. V 100-članskem senatu je za imenovanje, za kar je potrebna navadna večina, bilo 54 senatorjev, proti pa 45. Imenovanje Haspel, ki je bila v preteklosti vpletena v mučenje osumljenih teroristov in je ukazala, da se kasete s posnetki mučenja uničijo, je predlagal ameriški predsednik Donald Trump. Podprlo jo je šest demokratov, proti pa sta glasovala dva republikanca. Haspel je v torek pisno sporočila, da CIA pod njenim vodstvom ne bo več mučila ljudi, demokratom pa zagotovila, da tega ne bo počela niti, če bo to ukazal predsednik Trump, s čimer jih je prepričala.

Mestni svet kraja Boulder v zvezni državi Kolorado je v torek soglasno sprejel prepoved polavtomatskega orožja in nabojnikov s številom metkov, večjim od standardno določenega. Je pa v zakonu predvidena izjema, ki bo tudi po uveljavitvi prepovedi petnajstega junija omogočala posedovanje polavtomatskega orožja tistim, ki ga že imajo. Ti bodo morali orožje prijaviti policiji. Izjema so orožja, predelana v avtomatska, tista z večjim številom metkov kot običajno in tista s sprožilcem, ki izstreli več metkov zaporedoma. Zagovorniki pravice do nošnje orožja so vložili pritožbo na zvezno okrožno sodišče, saj je zakon po njihovem mnenju v neskladju z ustavo.

Francoska narodna skupščina oziroma spodnji dom parlamenta je sprejel zakon proti spolnemu nadlegovanju. S kaznimi do 750 evrov bodo kaznovani posamezniki, ki bodo spolno nadlegovali druge. Kaznovano bo tudi žvižganje za drugimi osebami. Nova zakonodaja tudi obdobje, ko lahko osebe, ki so bile kot mladoletne posiljene, vložijo tožbo, podaljšuje z 20 na 30 let od dopolnjenih 18 let. Emmanuelle Menard, poslanka iz vrst Nacionalne fronte, je novi zakonodaji ostro nasprotovala, jo označila za “lov na čarovnike” in kritizirala, da uničuje kulturo francoskih ljubimcev. Zakon mora pred vstopom v veljavo potrditi še senat.

Bosansko-hercegovske oblasti so nameravale iz Sarajeva v Mostar preseliti 269 migrantov. Na približno polovici poti so jih na meji kantonov zaustavili policija hercegovsko-neretvanskega kantona in pripadniki enot specialne policije, oboroženi s puškami, ki so migrantom in njihovim spremljevalcem ukazali vrnitev v Sarajevo. Dragan Metkić, državni minister za varnost, je to označil za napad na ustavnopravni red države in naznanil privedbo Ilije Lasića, načelnika hercegovsko-neretvanske policije, ki naj bi bil odgovoren za ukaz. Metkić je tudi dodal, da če je to državni udar, spoštuje takšno odločitev, če pa ni, pa mora nekdo odgovarjati in dovoliti, da institucije opravljajo svoje delo. Po peturnem postanku so migranti pot nadaljevali.

Željka Markić, vodja hrvaškega gibanja U ime obitelji, toži neprofitni medij H-alter in nekatere druge. Članki teh medijev naj bi ji povzročili duševne bolečine, zato od njih zahteva slabih 5500 evrov odškodnine. Spor pojasni Ana Kuzmanić, novinarka medija H-alter.

Izjava

V Sindikatu zdravstva in sindikalnega varstva Doma upokojencev Kranj so se odločili za zaostritev stavkovnih aktivnosti. O sporu med vodstvom in delavci smo poročali v OFFsajdu pred dobrim tednom. Ozadje spora in zahteve pojasni Matej Jemec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

Izjava

Ustavno sodišče v obravnavo ni sprejelo pritožbe Združene desnice na odločitev volilnih komisij in vrhovnega sodišča o zavrnitvi njihovih kandidatur zaradi neupoštevanja zakonsko predpisane spolne kvote. Med drugim so jim zavrnili listo kandidatov v Novem mestu, kjer je kandidiral Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki je del koalicije Združena desnica, ter v Kranju, kjer je kandidirala podpredsednica te stranke, Metka Zevnik.

*Ulice in parki, jaz sem Željka Markić-OFF

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness