UPOR

Aktualno-politična novica
27. 12. 2012 - 14.00
 / OFF

V uporu na plantaži čaja v severovzhodni Indiji je okoli 700 delavcev zažgalo bungalov lastnika nasada. Pri tem sta umrla tako on kot njegova žena. V zadnjih dveh tednih se je vodstvo plantaže v indijski zvezni državi Asam, ob napovedi, da bodo nekateri zaposleni morali zapustiti svoja delovna mesta, znašlo v sporu z delavci. Protesti proti pokojnemu lastniku plantaže Mridulu Kumar Batačarju niso nič novega. Začeli so se pred dvema letoma, ko je omenjeni lastnik na mirnih protestih za višji standard streljal na prisotne v demonstracijah. Tekom zadnjih dveh let so sledile številne reakcije, Batačar pa je svoj konec v plamenih doživel včeraj popoldan po vzhodnoindijskem času.

Nekaj sto protestnikov se je zbralo tudi v Ramadi, mestu, ki leži zahodno od Bagdada, kjer pretežno sunitsko prebivalstvo zahteva izpustitev sunitskih zapornikov ter spoštovanje njihovih pravic. Tretji protest v treh dneh, na katerem lokalno prebivalstvo šiitsko vlado v Bagdadu opozarja, da z aktualno politiko vnaša v državo verske spore, se odvija v epicentru sunitskega upora po invaziji ameriške vojske leta 2003. Protestniki napovedujejo, da bodo vztrajali, dokler zaporniki, ki naj bi bili zaprti iz političnih razlogov, ne bodo izpuščeni.

V Pakistanu obeležujejo peto obletnico smrti nekdanje premierke Benazir Buto, ki je bila ubita v atentatu leta 2007. Več kot 200.000 ljudi se je zbralo pri mavzoleju družine Buto v kraju Garhi Dera Bakš, da bi se poklonili njenemu spominu in prisluhnili prvemu večjemu političnemu govoru njenega sina Bilavala Buta Zardarija. Splošne volitve v državi bodo spomladi in čeprav je 24-letni Bilaval premlad za kandidaturo - najnižja starost je 25 let -, bi lahko bil po oceni političnih analitikov pomemben nov obraz v volilni kampanji Pakistanske ljudske stranke. Družina Buto ima sicer pomembno politično vlogo v skoraj celotni 65-letni zgodovini države. Oče Benazir Buto, Zulfikar Ali Buto, ki je ustanovil Pakistansko ljudsko stranko, je državo vodil od leta 1971 do 1977, ko je bil strmoglavljen v vojaškem udaru, nato pa so ga leta 1979 usmrtili z obešenjem, ker naj bi odredil umor političnega nasprotnika Ahmed Raza Kasurija.

V prestolnici Centralnoafriške republike Bangui vlada nerazpoloženje ob dejstvu, da uporniki napredujejo proti mestu. Združeni narodi, kot se pač spodobi za to organizacijo, evakuirajo neesencialno osebje. Kriterijev za to ne poznamo. Verjetno otroci in ženske. Francija ima v tej afriški državi, ki je bila nekoč njena last, sedaj pa na žalost ni več, nastanjenih okoli dvesto vojakov, vlada centralnoafriške republike pa jo je že pozvala, naj pomaga. Francoski predsednik Francois Hollande je že zavrnil intervencijo, češ da se jih ne da ničesar naučiti in da ne bodo branili režima. Vse, kar lahko naredijo, je, da zaščitijo svojo ambasado. Po kriterijih študija novinarstva na fakulteti za družbene vede vam dolgujemo še pojasnilo, kaj hočejo uporniki, vendar vas moramo razočarati. Uporniki ne vedo, kaj hočejo.  Oziroma povejmo vsaj delno, kaj hočejo. Uporniki predsednika Francoisa Bozizija obtožujejo, da ni izpolnil obljub iz leta 2007, ko naj bi uporniki, ki so se odrekli boju, bili plačani. Do stopnje, da bi se borili za produkcijska sredstva, je še dolga pot. Pa tudi v Evropi se je izkazala za zgrešeno. Morda jih lahko pouči Delavsko-punkerska univerza.

Objava prvih delnih izidov lanskega popisa prebivalstva na Hrvaškem je pokazala, da so v tej katoliški državi tudi Marsovci in Klingonci, ko gre za verska prepričanja, pa tudi jediji ali taki, ki verjamejo v nogometno moštvo Hajduk. Težko je sicer na prvo žogo povedati, če so kaj bolj simpatični od katoličanov. Za Katoliško cerkev na Hrvaškem pa je zaskrbljujoče, da se je število vernikov znižalo za dobrih 200.000, lahko pa se tolažijo s tem, da so kljub marsovcem še zmeraj največja verska skupnost na Hrvaškem - dobrih 86 odstotkov. V desetih letih se je nekoliko znižalo število pravoslavnih vernikov, kar je samoumevno, medtem ko se je rahlo zvišalo število muslimanov in Judov. Slabo. Bog je ustvaril hrvaštvo!

Skupina Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora je na svoji facebook strani za današnji dan najavila dva dogodka. Minuto pred dvanajsto bo Povezovalni odbor za boljši Maribor v prostorih Mestne občine Maribor prenesel in prebral 5 tez oziroma zahtev, pozivajo pa tudi, naj vsi, ki nasprotujejo politični zlorabi nedolžnih pripornikov pred zgradbo Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, danes demonstrativno prižgejo belo svečko. Govorili smo z antropologinjo Vesno Vuk Godina, ki je v občinski hiši prebrala teze.

Izjava je v posnetku.

Pamflet, ki ga omenja Vesna Vuk Godina, je brezplačno prejelo 46 tisoč gospodinjstev v Mariboru in Dupleku. 16-stranski brezplačnik predvsem hvali Kanglerjev lik in delo.

Granitna kocka z napisom "Pelko, gotof si" pa je v pritlično okno družinske hiše priletela Sašu Pelku, občinskemu svetniku v Miklavžu na Dravskem polju. Pelku, v anonimnih sporočilih in tudi odkrito, očitajo, da stoji za facebook profilom Franc Kangler, kar ta zanika. Govorili smo s Sašom Pelkom, ki nam je pojasnil pretekle dogodke.

Izjava je v ponetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Nekaj o "uporu" in revoluciji v RS: http://www.youtube.com/watch?v=aFcELIG0xiA

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness