Ustavno sodišče OFF

Aktualno-politična novica
sadtonko
12. 1. 2021 - 15.00
 / OFF

Malezijski kralj Tengku Abdullah je razglasil vsedržavno izredno stanje zaradi prevelikega števila obolelih za boleznijo COVID-19. S to potezo je okrepil delovanje premierja Muhyiddina Yassina in preprečil predčasne volitve. Yassin je lani marca po odstopu takratnega premierja Mahathira Mohamada sestavil vlado brez uradnih volitev, razglasitev izrednih razmer pa mu omogoča sprejemanje zakonov brez odobritve parlamenta. V zadnjih tednih je bil Yassin deležen kritik glede ravnanja njegove uprave v času epidemije. Poslanci v vladajoči koaliciji so že zahtevali predčasne volitve, vodja opozicije Anwar Ibrahim pa naj bi imel dovolj podpore za oblikovanje nove vlade. Izredno stanje lahko traja vse do 1. avgusta.

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020
Indijsko ustavno sodišče je začasno ustavilo uveljavljanje agrarnih zakonov in sklenilo vzpostaviti komisijo, ki bo obravnavala pritožbe kmetovalcev. V Indiji namreč že od avgusta lani potekajo kmečki protesti. Vlada Narendre Modija zatrjuje, da želi le modernizirati in liberalizirati zakonodajo. S sprejetjem treh zakonov želi sprostiti regulacijo kmetijskih trgov, onemogočiti zadrževanje velikih zalog hrane v skladiščih in dodeliti vse pristojnosti za reševanje ekonomskih sporov sodiščem v prestolnicah posameznih zveznih držav. Kmetje se bojijo, da bodo spremembe vplivale na dodatno znižanje že tako nizke minimalne odkupne cene žitaric ter otežile dostop do sodnih sredstev v primeru sporov. To bi privedlo do finančne stiske kmetov in lažjega odkupovanja kmetijskih površin za korporacije.

Ameriško zunanje ministrstvo je Kubo v ponedeljek znova uvrstilo na črno listo in jo označilo za državo sponzorko terorizma. V ponedeljkovi izjavi je ameriški zunanji minister Mike Pompeo Kubo obtožil, da podpira “mednarodne teroriste” in jim nudi varno zatočišče. Med njimi naj bi bili pripadniki kolumbijskih revolucionarnih sil, pripadniki narodnoosvobodilne vojske Kolumbije in več ameriških ubežnikov. Opozoril je tudi na kubansko podporo venezuelskega predsednika Nicolasa Madura. Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je zavrnil ameriško oznako in to potezo označil za hinavsko in cinično. Obtožba o podpori terorizma ima velike posledice za Kubance. Ponovno uvedene sankcije vključujejo prepoved večine potovanj med ZDA in Kubo, omejujejo denarna nakazila med državama, kar močno prizadeva dohodke Kubancev, ki imajo sorodnike v ZDA, ter prepovedujejo obrambni izvoz in prodajo. Kubo je leta 2015, ko se je začela normalizacija odnosov med državama, s seznama umaknil takratni predsednik Barack Obama,. Normalizacija odnosov s Kubo je cilj zunanje politike, ki ga napovedujejo tudi v administraciji Joeja Bidna.

Po osemnajstih letih se začenja – vsaj delni – umik ameriške vojske iz Afganistana
 / 13. 3. 2020
Ameriška vojska ni ustavila umika svojih čet iz Afganistana, kljub nasprotovanju kongresa. Pentagon je novembra dejal, da bo do sredine januarja zmanjšal število ameriških čet v Afganistanu s štiri tisoč 4500 na 2500 vojakov. Umik je del sporazuma s talibani, ki poziva k popolnemu umiku ameriških čet do maja letos v zameno za izpolnitev varnostnih jamstev s strani upornikov. Toda ta mesec je kongres sprejel zakon, ki prepoveduje uporabo sredstev, namenjenih za leti 2020 in 2021 za plačilo umika vojaških enot. Zakon zahteva analizo tveganja v kongresu ter obrazložitev, zakaj je umik pomemben za nacionalni interes, preden se lahko zmanjša število enot. Kljub nadaljnjemu umiku Pentagon ni predložil nobenega poročila.

Nemška policija je na severu Nemčije v mestecu Oldenburg med vikendom aretirala 34-letnika iz Avstralije, ki naj bi bil operater največje nezakonite spletne tržnice na temnem spletu, znane pod imenom DarkMarket. Preiskovalci so v ponedeljek uspešno zaustavili spletno tržnico in izklopili strežnik. DarkMarket naj bi imel več kot pol milijona uporabnikov, ki so poslovali v kriptovalutah s skupno vrednostjo 140 milijonov evrov. Na spletni tržnici je bilo med drugim možno dobiti tudi droge, ponarejen denar, ukradene podatke o kreditnih karticah, anonimne SIM kartice in zlonamerno programsko opremo.

O poskusu državnega udara v Turčiji in njegovih posledicah
 / 18. 7. 2016
Turško sodišče je v ponedeljek pridigarja in avtorja Adnana Oktarja obsodilo na več kot tisoč let zapora zaradi oblikovanja in vodenja kriminalne združbe, spolnega napada in spolne zlorabe mladoletnikov. Poleg tega pa je bil spoznan za krivega, ker je pomagal skupini Fetullaha Gülena, ki jo Turčija krivi za neuspešni poskus državnega udara leta 2016. Na vprašanja o več kot šestdeset tisoč kontracepcijskih tabletah, ki jih je policija našla v njegovem domu, je Oktar dejal, da so jih uporabljali za zdravljenje kožnih motenj in menstrualnih nepravilnosti. Kot zelo ploden pisatelj je Oktar napisal več kot 300 knjig, v eni od njih pa se je dokopal tudi do samih temeljev globalnega terorizma. Oktar namreč meni, da je zanj kriva Darwinova teorija evolucije. Adnan Oktar je obtožbe zoper sebe zanikal in med celotnim sojenjem zahteval izpustitev.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je s 6 glasovi za in 3 proti odredilo začasno zadržanje izvajanja zakona o nabavi opreme Slovenske vojske. V utemeljitvi  so ustavni sodniki zapisali, da bi imelo izvajanje morebiti protiustavnega zakona, preden se o njem dokončno odloči sodišče, hujše posledice od začasnega neizvajanja. Vladna stran namreč po mnenju večine ustavnih sodnikov ni navedla argumentov, ki bi kazali na nujnost izvajanja zakona. Ustavno sodišče je opozorilo tudi na možnost “izigravanja pravice volivcev do referenduma” v danem primeru. Ministrstvo za obrambo, ki je odločitev označilo za nesorazmerno, je zakon že začelo izvajati. V opozicijski stranki Levica, ki je bila glavni nasprotnik zakona o obrambi, težkega 780 milijonov evrov, so odločitev pozdravili. Več v OFFsajdu ob petih.

coinflip
Vlada prenehala financirati Slovensko tiskovno agencijo
 / 1. 12. 2020
Saga z neizplačevanjem sredstev Slovenski tiskovni agenciji s strani Urada vlade Republike Slovenije za komuniciranje se nadaljuje. Po poslani prošnji vlade glede odobritve nadomestila s strani Evropske komisije sedaj iz Bruslja prihajajo prvi odzivi. Pri komisiji so poudarili, da evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po Uniji. Govorka Evropske komisije Arianna Podesta je povedala, da pravila Evropske unije  vladam omogočajo finančna nadomestila za tiskovne agencije kot nadomestilo za službo v splošnem gospodarskem interesu. Pod določenimi pogoji se lahko tovrstno nadomestilo nameni tudi brez predhodne odobritve komisije, če poleg tega nadomestilo ne presega praga 15 milijonov evrov na leto. Govorka je dodala, da so v stiku s slovensko vlado glede vprašanja financiranja Slovenske tiskovne agencije. 

Oba sindikata imata stavkovne odbore, a zaradi drugačnih razlogov
 / 21. 9. 2020
Na stavkovno zahtevo policistov, članov Policijskega sindikata Slovenije, o dvigu osnovne plače se je ministrstvo za notranje zadeve odzvalo z objavitvijo poimenskega seznama policistov, njihovih bruto plač, nazivov in enot. Iz urada informacijskega pooblaščenca so sporočili, da urad ne bo uvedel inšpekcijskega postopka v danem primeru, saj v objavi niso razvidne kršitve zakona o varstvu osebnih podatkov, druge morebitne zakonske izjeme pa niso v njihovi pristojnosti. Sporna bi lahko bila razkritja pripadnikov specialne enote ter operiranje z bruto in ne neto plačo policistov. Težave se pojavljajo predvsem zaradi raznolikega statusa policije v različnih zakonskih aktih. Objava bo tudi tema petkovega zasedanja Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, je izjavil predsednik komisije Matjaž Nemec.

OFF so pripravili vajenki Mojca in Selma in vajenec Dominik

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness