V varnem objemu

Aktualno-politična novica
13. 12. 2013 - 14.00
 / OFF

Lepo pozdravljeni, dragi publikum. Posebno "brezčasno“ vojaško sodišče je na smrt obsodilo severnokorejskega diktatorjevega strica in mentorja Jang Song Thaeka. Severnokorejska državna tiskovna agencija je sporočila, da je bil Thaek obsojen "izdajstva naroda za vse večne čase“, saj naj bi poskušal strmoglaviti vodstvo države. Poleg izdajstva je bil obsojen še za korupcijo, uporabo drog in prešuštvovanje. Thaek je bil takoj za Kim Jong Unom najmočnejši mož s političnim vplivom v državi.

 

Usmrtitev političnega pomembneža pa so izvršili tudi v Bangladešu, kjer je bil Abdul Quader Mollah obsojen za vojne zločine med vojno za neodvisnost države. Mollah je bil islamski voditelj Jamatske politične stranke, ki je bila med vojno za neodvisnost odkrito proti odcepitvi Bangladeša od Pakistana. Podporniki islamskega voditelja so izrazili svoje nestrinjanje z usmrtitvijo z množičnimi protesti, med katerimi so bili ubiti vsaj štirje ljudje. Medtem ko njegovi privrženci protestirajo, pa večina bangladeškega prebivalstva proslavlja prvo smrtno obsodbo za vojne zločine v državi.

 

Skupina iranskih strokovnjakov za jedrsko energijo je začasno prekinila pogajanja s šesterico svetovnih velesil in se vrnila v Teheran na posvetovanja. Razlog za predčasen odhod s pogajanj o spornem iranskem jedrskem programu na Dunaju, ki so se sicer začela v ponedeljek, ostaja nepojasnjen, po mnenju opazovalcev pa je poteza iranskih pogajalcev skoraj gotovo povezana z odločitvijo Združenih držav Amerike, da zaradi izogibanja sankcijam dodajo več iranskih podjetij na tako imenovani črni seznam. Dunajski pogovori so bil sicer namenjeni uresničevanju prelomnega dogovora glede iranskega jedrskega programa, ki ga ga je šesterica – Združene države Amerike, Kitajska, Francija, Velika Britanija, Rusija in Nemčija – s Teheranom sklenila minuli mesec. Ta predvideva, da bo Iran v vmesnem obdobju 6 mesecev zamrznil razvoj jedrskega programa, zahodne države pa v zameno proti režimu v Teheranu ne bodo sprejele novih sankcij.

 

Španska vlada želi blokirati zahteve katalonskih političnih strank za referendum o odcepitvi Katalonije. Španski pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardón je namreč razglasil, da ustava ne dopušča glasovanja o neodvisnosti španske pokrajine Katalonije. Katalonski regionalni parlament je napovedal referendum o neodvisnosti Katalonije, ki naj bi se dogodil novembra prihodnje leto. Referendum naj bi odločal o vprašanjih "ali naj postane Katalonija država“ in "ali naj ta država postane neodvisna“. Katalonija je trenutno najbogatejša pokrajina v državi, njena odcepitev od Španije pa bi državo prikrajšala za petino državnega gospodarskega bogastva, ki ga proizvede omenjena pokrajina. Skrb na mestu torej.

 

Skrb za svoje državljane pa je izrazil evropski bančni organ. Ta tako imenovani neodvisni organ Evropske unije, katerega vloga je izboljšati delovanje notranjega finančnega trga z zagotavljanjem ustreznega, učinkovitega in usklajenega nadzora in pravne ureditve v Evropi, opozarja na nevarnosti uporabe kriptografske valute BitCoin. Skrbi jih namreč, ker potrošniki niso zakonsko zaščiteni pri uporabi virtualnih valut, ker zakona ni, s tem pa tvegajo izgubo svojega denarja. Prav tako so spomnili, da se virtualne valute lahko zlorabi za kazniva dejanja, vključno s pranjem denarja.

 

Islandsko sodstvo je obsodilo nekdanjega predsednika banke Kaupthing. Hreidar Mar Sigurdsson je odgovoren za propad omenjene banke, ki je bil hkrati eden od vzrokov za gospodarski zlom Islandije leta 2008. Sigurdsson je bil za svoje zločine obsojen "zgolj“ na pet let ječe, v zaporu se mu bodo pridružili še trije visoki uradniki, ki so bili v času propada zaposleni v banki Kaupthing.

 

Še nedavno se je zaradi finančnih zablod mariborske nadškofije začelo čezmejno povezovanje z graško. Povezujejo se tudi vstajniki. Prek meje se pod okriljem Centra za jugovzhodne evropske študije na graški univerzi odvija vstajniški vrh z naslovom Upor in protesti od Maribora do Taksima. Eden od sodelujočih je tudi Gregor Stamejčič – Grizli, ki je na konferenci predstavil mariborsko vstajo.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Več o vstajniškem vrhu v Gradcu v Kultivatorju ob 17.

 

Medtem ko se v Gradcu odvija konferenca evropskih vstajnikov, se bo v navidezno najlepšem mestu odvijal protestni shod, protest Koalicije proti korupciji s pričetkom ob 17. uri. Govori Peter iz Anarhistične pobude Ljubljana:

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

Glavni namen shoda je, da se problem korupcije artikulira na drugačen način. Ne kot anomalijo v kapitalističnem sistemu, ampak kot njen temeljni del.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

 

O ponovnem pričetku izhajanja skupnostnega lista Škofje Loke, Zamorkla, časopis organizira drugo javno tribuno. Ta bo posvečena delovanju medijev na Slovenskem in s tem povezanim možnostim artikulacije interesov večine prebivalstva. Več o javni tribuni z naslovom »Drugačni mediji za boljši jutri« nam je povedal sodelavec Zamorkle Miha Kordiš.

 

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness