Volilnih goljufij OFF

Aktualno-politična novica
1. 8. 2016 - 15.00
 / OFF

Indija je v Savdsko Arabijo poslala več tisoč ton hrane svojim prekarnim delavcem, ki so izgubili delo in napovedala ureditev izhodnih viz za indijske delavce, ki se ne morejo vrniti v domovino. Savdska Arabija namreč tujim delavcem ne dovoljuje izhoda iz države brez uradne privolitve delodajalca. Mnoga gradbena podjetja, v katerih delajo indijci, so v zadnjem času zaprla vrata zaradi upočasnitve gradbenega sektorja v državi, ki je posledica padajočih cen nafte na mednarodnih trgih. Več kot deset tisoč brezposelnih indijskih delavcev tako ne more pridobiti ustreznih dokumentov za odhod iz države in hkrati zaradi izgube dohodka nima sredstev za osnovno preživetje, saj mnogi niso prejeli plač že več mesecev. Indija se je na prošnjo delavcev zavezala, da bo svojim brezposelnim državljanom priskrbela potrebno hrano med tem, ko tečejo pogajanja s Savdsko Arabijo.

Jemenska vlada je sprejela mirovni sporazum, ki je bil zasnovan v okviru Organizacije združenih narodov, a so ga uporniki iz gibanja Hutijev zavrnili. Mirovna pogajanja se bodo podaljšala še za en teden. Sporazum je predvideval umik Hutijev iz Sane, prestolnice Jemna, in drugih mest, ki so jih zavzeli, izpustitev zapornikov z obeh strani in začetek političnih pogajanj 45 dni po tem, ko se Hutiji umaknejo in predajo svoje težko orožje vladi. Hutiji v mirovnem sporazumu zahtevajo strinjanje obeh strani o izvršni oblasti, vključno z novim predsednikom in vlado, kar gre razumeti kot zahtevo po odstavitvi trenutnega predsednika Abda Rabuh Mansour Hadija. Zavrnitev sporazuma s strani upornikov ni presenetljiva, saj predvideva predvsem popuščanje na strani Hutijev.

Po dveh tednih se je predalo 20 ljudi, ki so zavzeli policijsko postajo v Jerevanu, prestolnici Armenije, in zahtevali izpustitev opozicijskega voditelja Jirairja Sefiliana in odstop predsednika Serzha Sargsyana. Sefilian je bil zaprt 20. junija zaradi obtožb o načrtovanju državnega udara in nezakoniti posesti orožja. Med zavzetjem je bilo več shodov, na katerih se je zbralo več tisoč ljudi v podporo opozicijski skupini, ki so ji pripadali napadalci policijske postaje. Predsednik je vse bolj nepriljubljen zaradi težav z gospodarstvom in razširjene korupcije, poletni protesti proti njegovi vladavini pa se letos vrstijo že četrto leto.

V etiopskem mestu Gondar se je zbralo več deset tisoč protestnikov, ki zahtevajo zamenjavo vlade. Protest je odgovor na odločitev etiopske vlade, ki je amharsko regijo, etnični dom Amharov, priključila pod administrativno oblast tigrajske regije. Amhari so do zdaj imeli lastno območno oblast, nakar je etiopska vlada regijo uvrstila pod oblast sosednje tigrajske regije, ki močno podpira trenutno vlado.

Protestniki v Gondarju so v protestu tudi podprli zahteve Oromov, ki nasprotujejo prisilnemu izseljevanju Oromov v imenu tujih komercialnih interesov. Tigrajce Amhari in Oromi obtožujejo diskriminacije ter neupravičene delitve bogastva, saj zasedajo veliko večino vplivnejših državnih služb. Etiopske oblasti so medtem, kot običajno, obtožile sosednjo Eritrejo, da podpihuje proteste z namenom destabilizacije etiopske države.

Protestira se tudi v Demokratični republiki Kongo. V prestolnici Kinšasi se je zbralo več deset tisoč podpornikov opozicijskega voditelja Etienna Tshisekedija, ki se je po dveh letih odsotnosti zaradi zdravstvenih težav v petek vrnil v državo. Protestniki od predsednika Josepha Kabile zahtevajo, da razpiše predsedniške volitve v skladu z ustavo decembra in da odstopi od ponovne kandidature.

Republiška ustava Konga omejuje predsednika na dva mandata, ki jih bo Kabila odslužil decembra, vendar bi, če se volitve ne razpišejo v določenem roku, trenutni predsednik ostal na oblasti do naknadnega razpisa volitev.  Podaljšanju mandata ob odlogu volitev je pritrdilo tudi ustavno sodišče. Državna volilna komisija je sicer začela postopek registracije volivcev na severu države, vendar vodstvo volilne komisije ocenjuje, da bo težko izvesti volitve do decembra. Trenutni predsednik je že pozval k pogajanjem o odložitvi volitev, medtem pa je voditelj opozicije Tshisekedi volilni komisiji zagrozil z obtožbami o veleizdaji, če volitve ne bodo razpisane skladno z ustavo v predvidenem roku.

Zvezno prizivno sodišče v Združenih državah Amerike je razveljavilo volilni zakon v Severni Karolini, ki je bil eden najstrožjih v državi. Tega je sprejela republikanska večina leta 2013. Zakon je prepovedoval registracijo v bazo volivcev isti dan, kot so volitve, ukinil možnosti sedemdnevne predčasne oddaje glasovnice, obvezoval uporabo identifikacijskega dokumenta s sliko za preverjanje istovetnosti in onemogočal voliti v drugem okraju kot domačem.

S temi ukrepi naj bi preprečevali volilne goljufije, a je sodišče ugotovilo, da so z njimi republikanci predvsem izboljševali svoj volilni rezultat. Do sedaj prepovedani načini glasovanja so bili namreč bolj priljubljeni pri revnejših in manjšinah, ki večinoma volijo demokrate. Severna Karolina je ena izmed tako imenovanih “swing states”, v kateri ne zmaga vedno ista stranka in sprememba volilnih pravil lahko odločilno vpliva na rezultat novembrskih predsedniških volitev.

Voditelji Bosne in Hercegovine so dosegli sporazum o pogojih, ki jih je postavila Evropska unija za sprejetje njene vloge za pridružitev. Prav tako so podpisali pismo namere za sprejem posojila mednarodnega denarnega sklada, vrednega 550 miljonov evrov. Republika srpska je sprva nasprotovala razširitvi trgovinskega sporazuma med Bosno in Hercegovino ter Hrvaško na vse članice Evropske unije, kar je bil pogoj za sprejem vloge za pridružitev Evropski uniji. Ugovori trgovinskemu sporazumu so bili opuščeni po tem, ko je Nemčija obljubila pomoč Republiki srpski pri lajšanju učinkov sporazuma na kmetijstvo. Bosanski srbi so tudi sprejeli državno transportno strategijo, ki je bila pogoj EU za odobritev več kot miljarde evrov za gradnjo mreže avtocest in cest.

V veljavo je stopil nov Zakon o trošarinah, za male proizvajalce piva in žganja znižuje trošarine za 50 odstotkov in žganjarjem ukinja pavšalno obdavčitev žganja za lastno rabo, ki bo zdaj obdavčeno glede na dejansko proizvedeno količino. Po novem se plačuje trošarina za elektronske cigarete oziroma njihovo polnilo in za tobak za segrevanje. Nov zakon tudi omogoča malim vinarjem odpremo vina v druge države. Kaj je glavna pridobitev malih vinarjev, pojasni Bruno Gaberšek, koordinator Združenja družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije.

Izjava

Pridobitve za pivovarje pa oriše Jaša Zidar, pivovar v pivovarni Človeška ribica.

Izjava

Off sta pripravila Vid in praktikant Jernej.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness