Zdravc ni OFF

Aktualno-politična novica
12. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

Zdravljica zdravilcu Zdravku Počivalšku, ki je včeraj prestal 15-urno interpelacijo in se od izčrpanosti zjutraj ni uspel javiti naši redakciji. Frenetična razprava je obrodila sadove nekaj minut pred polnočjo, ko je interpelacijo podprlo 37 poslancev komunistične kontinuitete, proti pa jih je bilo 51. Razen že znanih obtožb na eni ter izjav o izrednih razmerah, lizikah in nežvižgačih na drugi ni bilo nič novega. Tresla se je gora, Zdravc pa ima svojo pisarno še naprej. 

clusterfuck
Protesti v ZDA zaradi umora Georgea Floyda
 / 1. 6. 2020
Združene države Amerike so uvedle sankcije zoper odvetnike na Mednarodnem kazenskem sodišču, ki preiskujejo domnevne vojne zločine ameriških sil in njihovih zaveznikov v Afganistanu. Ukrep blokira finančna sredstva zaposlenih na sodišču, hkrati pa njim in bližnjim sorodnikom onemogoča vstop v ZDA. Sodišče, locirano v Haagu, ki ga ZDA ne priznava, se je že odzvalo na poteze in jih označilo za napad na mednarodno sodstvo in s tem za pljunek v oči žrtvam. 

Odbor za oborožene sile ameriškega senata je potrdil dopolnilo k predlogu zakona o vojaški porabi. Aneks prepoveduje posredovanje redne vojske proti protestnikom v ZDA. Zakon je neposreden odgovor na grožnje predsednika ZDA, da bi v času protestov na ulice lahko poslal vojsko. Predlog zakona so opremili še z dopolnilom, ki onemogoča preimenovanje vojaških oporišč in vojašnic, saj je predsednik predhodno izrazil željo po preimenovanju baz po generalih nekdanje konfederacije, poražene strani v ameriški državljanski vojni. Obstaja samo ena težava. Zakon mora sedaj potrditi le še slovenski zet. 

Anglo-avstralsko rudarsko podjetje BHP je opustilo namero eksploatacije železove rude v regiji Pilbara na zahodu Avstralije. S tem je bilo pred uničenjem rešenih 40 aboridžinskih spomenikov kulturne dediščine. Podjetje je predhodno dobilo soglasje resornega ministrstva, do zamrznitve operacije pa je prišlo zaradi povečanega pritiska javnosti, ki je sledilo objavi novice o uničenju 36 tisoč let stare soteske Juukan pred mesecem dni s strani londonskega podjetja Rio Tinto. Ups. Staroselci v nobenem od primerov niso bili udeleženi v postopek odločanja.

Pismo iz kathmanduhjske marksistične šole
 / 10. 4. 2013
Nepalski parlament je potrdil nov državni zemljevid na katerem so tri območja, ki so sicer znotraj meja Indije, vrisana kot del Nepala. Ta zemljevid vnaša nov nemir v geopolitiko Himalaje, kjer že desetletja poteka hladna vojna med dvema najštevilčnejšima državama na svetu, Indijo in Kitajsko. Njun mejni spor se je zaostril v preteklem mesecu, saj iz območja Ladaka prihajajo poročila o manjših strelskih obračunih in premikih topništva.

Sirski predsednik Bašar al Asad je brez jasnejše obrazložitve razrešil premierja Imada Kamisa, na njegovo mesto pa je imenoval Hudejna Arnosa. Novi premier bo na čelu vlade do parlamentarnih volitev prihodnji mesec. Novi začasni premier je predhodno služboval kot minister za vodne vire, obenem pa je na seznamu sankcij ZDA in EU. 

Novice iz Slovenije

Je Trst še vedno nevralgična točka evropske politike in kulture?
 / 2. 6. 2020
V Trstu danes premierno obeležujejo praznik osvoboditve mesta izpod okupacije Titovih čet. Gre za nov občinski praznik, ki ga je uprava potrdila na predlog podžupana in člana stranke Liga Paola Polidorija. 12. junija 1945 se je jugoslovanska vojska po dogovoru z zavezniki umaknila iz Trsta. Bojda je praznik maščevanje za vračanje Narodnega doma v Trstu, ki mu skrajna desnica v občinski palači še vedno nasprotuje. Že v nočnih urah pa so člani neofašistične skupine CasaPound polepili zid občinskega gledališča v Boljuncu s plakati, kjer pozivajo k neodpuščanju Titovim kriminalcem. Poleg razobešene zastave na občinski palači bo sledilo tudi slovesno polaganje vencev ob spominski plošči v parku pod gradom svetega Justa.

Kolegij predsednika državnega zbora je sprejel etični kodeks za poslanke in poslance. Zanj so glasovale vse stranke DZ, razen SNS in vzdržane Levice. Besedilo kodeksa so pripravile tako koalicijske kot opozicijske stranke, ključno za pravila obnašanja pa je naslednjih pet zapovedi: ugled in integriteta, lojalnost, pravičnost in poštenost, odgovornost - tudi okoljska - ter dostojnost in spoštljivost.

DOKTOR Vinko Gorenak, državni sekretar v Janševem kabinetu, je novi vodja medresorske koordinacijske skupine za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in našimi južnimi sosedi. Na tem mestu je lucidni mislec, grammar nazi in ljubitelj paštet Gorenak nasledil nekdanjega operativca Janeza Janše, a pozneje bližnjega sodelavca Marjana Šarca, sedaj kolesarja Damirja Črnčeca. Vlada je razrešila še dosedanjega vodjo posebnega vladnega projekta predsedovanja Slovenije Svetu EU Igorja Mallyja in na to mesto imenovala zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Murskosoboški škof Peter Štumpf vendarle ni grešil, ko je lani izjavil, da je zalezovalka murskosoboškega stolnega župnika Gorana Kuharja Lidija Turk Klemenčič neprištevna in da nima stika z realnostjo. Sodišče je namreč odločilo, da s tem ni razžalil vernice, ta pa je že napovedala pritožbo. Spomnimo: ljubiteljica dela in lika župnika Kuharja je zaradi ljubosumja grozila ženskam, s katerimi je župnika videla govoriti, in širila čenče, da je župnik podlegel njenim čarom in da bo opustil celibaterski prezbiterat. Poleg tega se je do ubogega dušnega pastirja obnašala zelo obsesivno-posesivno in zlohotno. Še bo zanimivo.    

ODPOVED: OFF je pod mentorstvom Urha pripravila Magdalena.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.