Zimbabve vs. belski veleposestniki

Aktualno-politična novica
4. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe sporoča, da beli prebivalci v državi nimajo več pravice do lastništva zemlje. Po novem jim bo dovoljeno, da imajo v lasti stanovanja v mestih, da so lastniki podjetij, ukinja pa se tudi pravica do najema zemlje iz rok črnskega prebivalstva. Kmetijske površine, ki so jih belci imeli v lasti do sedaj, bodo prešle v vladne roke, ta pa naj bi zemljo razdelila med črnsko prebivalstvo. Zadnje dejanje zimbabvejskega avtokrata je nadaljevanje ostre politike, povezane z raso in zemljiškimi reformami, ki je državo med leti 2000 in 2009 z istimi dejanji pahnila v hudo ekonomsko krizo.

V mjanmarskem mestu Mandalaj se kljub policijski uri, ki so jo uvedle oblasti, nadaljujejo napadi na pripadnike muslimanske manjšine. Ponoči sta pod plazom kamenja, ki ga je v mošeje in trgovine v lasti muslimanov metala množica budistov, domnevno umrli dve osebi, več pa jih je bilo ranjenih. Od junija 2012, ko so napetosti med verskima skupnostima vnovič eskalirale, je za posledicami nasilja umrlo 250 ljudi, več deset tisoč ljudi pa je razseljenih.

Iranski parlament je odobril zakonski osnutek, ki kriminalizira vazektonomijo. Moškim, ki se bodo kljub prepovedi posluževali posega, tako grozi od dve do petletna zaporna kazen. Odločitev parlamenta je del novega zakona za vzpodbujanje večjega števila rojstev. Zavoljo večje rodnosti so iranske oblasti že lansko leto na univerzah ukinile predmete, povezane z načrtovanjem družine, zdravstvenim centrom, ki se ukvarjajo z družinskim planiranjem, pa je bil odvzet večji del proračuna, namenjenega za nakup kondomov.

Predsednik avtonomne regije, iraški Kurdistan Masoud Barzani, je parlament pozval k ustanovitvi volilne komisije, ki bo zadolžena za organiziranje referenduma o neodvisnosti. Blitzkrieg sunitskih milic, ki so zasegle velike površine v severnem in zahodnem delu Iraka, ter posledičen kaos dajeta 5 milijonom Kurdom v Iraku do sedaj največjo možnost za ustanovitev lastne države.

Srbski novinar Davor Pašalić je bil brutalno pretepen pred svojim stanovanjem v beograjski četrti Novi Beograd. Urednika tiskovne agencije FoNet so po tem, ko ni predal denarja, pretepli trije neznani moški. K hitremu ukrepanju in identifikaciji napadalcev je policijo že pozvalo srbsko novinarsko združenje. Gre za drugi nasilni incident, ki vključuje novinarje v zadnjih dneh. Pred kratkim je namreč Andrija Igić, novinar srbske nacionalne televizije, trdil, da so ga pretepli pripadniki kosovske policije.

Ostajamo v Srbiji. Srbska vlada je najavila, da bo z donatorskimi sredstvi zgradila polovico od 400 novih hiš, ki bodo nadomestile prav toliko podrtih zaradi posledic nedavnih poplav. Do konca meseca naj bi tako srbski parlament sprejel zakon o saniranju posledic poplav, ki bo tudi določil kriterije za dodelitev novih hiš, vendar je že jasno, da bodo obsegali predvsem velikost družine ter prihodke.

Skupina Svoboda vstajnikom jutri ob 16h v Mariboru organizira solidarnostni koncert “Spravimo jih vun - amnestija za udeležence vstaj”. Več o javni kampanji za amnestijo kriminaliziranih vstajnikov nam pove Andrej Kurnik.

izjava je dostopna v prispevku

Od skupine Svoboda vstajnikom pa gremo še do skupine za svobodo gibonov v ljubljanskem živalskem vrtu. Ta je danes ponoči iz kletk izpustila štiričlansko opičjo družino. Oskrbovalci so zjutraj zaradi incidenta in zato, da bi družino lažje spravili nazaj, kamor spada - v klekto - živalski vrt zaprli. Akcija lova na razpuščene gibone je bila uspešna, živalski vrt je ponovno odprt.

Zavod Civic Link v nedeljo v Kudu France Prešeren vabi na pogovor o dogajanju v Odesi in Ukrajini. z naslovom  “Komu zvoni - tragedija v Odesi”.

izjava je dostopna v prispevku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness