28. 10. 2016 – 15.00

ZMRZNJENI OFF

Audio file

Informativni OFF program začenjamo v Boliviji. Predsednik Evo Morales je napovedal ponovni začetek pogovorov z rudarskimi zadrugami province Potosi. Spomnimo, v avgustu so v regiji potekali protesti združenja rudarskih kooperativ Femincon zaradi nasprotovanja spremembam zakona o zadrugah. Te so namreč zaposlenim v zadrugah omogočile povezovanje v sindikate, septembra podpisan predsedniški dekret pa je zadrugam prepovedal sodelovanje s privatnimi podjetji. Številne zadruge namreč izkoriščanje pridobljene koncesije prenašajo naprej na zasebna podjetja. Dekreti, ki so sledili  umoru namestnika ministra notranjih zadev Rodolfa Illanesa tekom protestov s strani rudarjev, so uvedli strožji vladni nadzor nad delovanjem rudarskih kooperativ, sklenjene koncesijske pogodbe pa so prešle pod domeno države.

Na sever, v Venezuelo. Opozicija je po sredinih protestih za današnji dan napovedala splošno stavko. V odgovor na opozicijske grožnje je predsednik Nicolas Maduro v včerajšnjem nagovoru napovedal nacionalizacije v primerih, kjer bodo tovarne stale. Trenutno najbolj izpostavljen je primer podjetja Empresas Polar, največjega proizvajalca pijače in živil v državi, ki je bil že v preteklosti v sporu z oblastjo Huga Chaveza. Na čelu podjetja je sicer Lorenzo Mendoza, član družine, ki ima v lasti omenjeno podjetje. Prav eno od Mendozinih podjetij pa je bilo oškodovano v zemljiških reformah, ko je zaradi nerabe zemljišč ta izgubilo. Za nedeljo je sicer napovedan sestanek vlade in opozicijskih skupin na otoku Margarita, med sprtima stranema pa bodo mediirali predstavniki Vatikana.

Evropska unija je začela z učnimi urami za libijsko obalno stražo. Sodelovanje obeh mornaric poteka znotraj operacije Sofija, ki je lani začela z nalogo prestrezanja begunskih čolnov in pomorskega transporta orožja v Sredozemlju. Znotraj te operacije se lahko evropske ladje gibljejo zgolj v mednarodnih vodah in nimajo dostopa do libijskih ozemeljskih voda. Na skrajnem vzhodu Sredozemlja, v Egejskem morju, pa prav tako poteka Natova misija, ki pa bo po besedah nemške obrambne ministrice Ursule Von der Leyen trajala vsaj še do konca letošnjega leta. H končanju misije je pozval njen turški kolega Fikri Isik, saj zaradi spremenjenih razmer naj ne bi bila več potrebna. Opozorimo, da zadnje poročilo Združenih narodov trdi, da je število beguncev, ki so se letos odločili za prečkanje Sredozemlja, trikrat manjše kot lani, navkljub temu pa je število smrtnih žrtev na morju že doseglo lansko številko.

Na Antarktiki se obeta vzpostavitev največjega morskega rezervata, potem ko je vseh 25 članic Komisije za ohranitev antarktičnega življa soglasno potrdilo oblikovanje zavarovanega območja. To bo zasedlo dobrega 1,5 milijona kvadratnih kilometrov, od tega bo na 1,2 milijona kvadratnih kilometrih prepovadan ribolov. Zadnja od vlad, ki je dala soglasje, je bila ruska, sklenitev dogovora o zavarovanem območju pa se je po njegovi pripravi leta 2012 zavlekla med drugim tudi zaradi kitajskih in japonskih pomislekov glede pravic ribolova.

Centralni komite Kitajske komunistične partije je na zasedanju predsedniku Xi Jinpingu uradno podelil naziv “jedrnega voditelja”. Naziv sicer formalno ne povečuje njegove moči, daje pa mu večjo simbolno vrednost. Xi je za Mao Zendongom in Deng Xiaopingom postal tretji kitajski voditelj s tem nazivom. Partija naziva jedrnega voditelja ne podeljuje le na podlagi osebnih značilnosti voditelja, temveč predvsem na podlagi zgodovinskih okoliščin. Medtem ko sta Mao Zedong in Den Xiaoping ta naslov pridobila v času izvedbe komunistične revolucije in liberalnih gospodarskih reform, se Xi Jinping sooča predvsem s problemoma prestrukturiranja gospodarstva in iskanja poti za povečanje kitajske vloge na mednarodnopolitičnem parketu.

Protagonisti zasedbe zveznega rezervata za ptice v zvezni državi Oregon v Združenih državah amerike, ki se je odvijala v začetku letošnjega leta, so bili oproščeni. Člani oborožene milice pod vodstvom rančerjev iz Nevade so rezervat zasedli po tem, ko je zvezno sodišče obsodilo dva okoliška rančerja zaradi nelegalnega požiganja v rezervatu. Tožilstvo je člane milice obtožilo, da so zveznim uslužbencem z orožjem preprečevali, da bi opravljali svoje delo. Porota pa je ugotovila, da ne morejo biti prepričani, da je bil to resnično njihov namen.

 

Slovenija

Skupina ekonomistov in strokovnjakov drugih ved ter aktivistov se je oblikovala v skupino Svet za civilni nadzor izvedbe projekta drugi tir. Kako bo skupina delovala, pojasni njen član in pravnik Marko Pavliha.

Izjava

Ustavno sodišče je sporočilo svojo sodbo glede ustavnosti Zakona o bančništvu ter Zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank. Po mnenju ustavnih sodnikov sta 350. a člen prvega in 265. člen drugega zakona neustavna, saj ne zagotavljata zadostnega pravnega varstva oškodovancev. Ker pa je sodišče odločalo zgolj glede ustavnosti zakona, in ne konkretnih odločb, s katerimi je Banka Slovenije izbrisala obveznice podrejenih obvezničarjev, takšna sodba nalaga zgolj spremembo zakonodaje. Kaj takšna sodba pomeni za izbrisane obvezničarje, pojasni Kristjan Verbič z Vseslovenskega združenja malih delinčarjev.

Izjava

V izolskem skvotu Argo je prišlo do incidenta med policistoma in tamkajšnjimi uporabniki. Z Obale se javlja Maruša Golob.

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj