Živeti z vodo

Oddaja
24. 3. 2015 - 17.28
 / OFFsajd

“Potrebno je naučiti se živeti z vodo in vsemi njenimi pojavnimi oblikami”

Ministrstvo za okolje in prostor je predstavilo načrt reorganizacije področja upravljanja z vodo, iz katerega so tudi besede na začetku prispevka. Veliko razkritje je prišlo ravno po svetovnem dnevu voda in svetovnem dnevu meteorologije. Trenutna politika upravljanja je sicer tarča mnogih kritik. Zakaj je slaba, razloži Lidija Globevnik iz Društva vodarjev Slovenije.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Do statusa quo je očitno kritično tudi ministrstvo. Analizo stanja in s tem razloge za spremembe poda Tanja Bogataj, državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Ministrstvo predvideva združevanje nekaterih institucij z Direkcijo Republike Slovenija za vodo. Poleg tega naj bi bila predvidena večja decentralizacija politike upravljanja z vodo, torej pristojnosti, prenesene na porečne centre. Ustanovil se bo tudi portal eVoda, ki bo omogočal javni dostop do informacij, povezanih z upravljanjem voda. Do reorganizacije je kritična Lidija Globevnik.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Pristojni sicer zatrjujejo, da gre za spremembe od zgoraj navzdol, in obljubljajo pripravo prepotrebnih akcijskih načrtov. Več Leon Behin, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za vode in investicije.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Lidija Globevnik ob tem opozarja, da je potreben drugačen pristop. Kakšen, razloži sama.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Luka Štravs, vodja Sektorja za vode, je sicer prepričan, da je glavni problem prevelika razpršenost kadrov in strokovnjakov.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

S tovrstnim pristopom se ne strinja Lidija Globevnik. Prepričana je, da je takšne razpršenosti premalo in da je odločevalska moč skoncentrirana le v rokah Ministrstva za okolje in prostor.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

Lidija Globevnik še enkrat opozarja na problem pomanjkanja konkretnih strategij pri opravljanju javne službe, obenem pa pokomentira še morebitno decentralizacijo.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje. 

 

Novi načrt reorganizacije upravljanja z vodami tako konkretnih rešitev še ne prinaša. Spremembe bodo lahko prišle šele z akcijskimi načrti, na katere pa bo treba še nekaj časa počakati. Šele takrat bomo namreč lahko videli, ali se taktika ‘trickle-down’ sprememb res obnese.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.