€1,6/uro

Oddaja
jugoslovanska trafika
26. 10. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Delavci v trafikah Delo prodaje so včeraj pred upravno stavbo Dela izvedli protest. Povod za protest je pomanjkljiva dobava izdelkov, ki se pozna tudi na prihodkih delavcev, razlogi pa segajo globlje. Delavci v trafikah tam niso zaposleni, temveč delujejo preko franšizne pogodbe. Čeprav jim de facto delodajalec določa praktično vse parametre dela, nimajo pravic, ki bi izhajale iz delovnega razmerja. Zaradi določil o delitvi prometa v franšizni pogodbi pa tudi ne dosegajo minimalne plače. Situacija je zelo podobna tudi pri tistih, ki trafike najemajo od drugega izmed dveh večjih lastnikov trafik v Sloveniji, to je podjetja 3dva v lasti Tobačne Ljubljana.

Lov za elementi delovnega razmerja v franšiznih pogodbah, ki jih morajo podpisati delavci v trafikah, začnimo pri delovnem času. Kot pojasni ena izmed franšizojemalk, delovni čas določa pogodba.

Izjava

Poleg delovnega časa lastnik trafike delavcem določa tudi postavitev posameznih artiklov.

Izjava

Centralizirana je tudi nabava izdelkov, na katero najemniki posamezne franšize nimajo nikakršnega vpliva, temveč je določena kar avtomatsko.

Izjava

Pomanjkljiva dobava se preliva tudi v znižano prodajo in tako vpliva na prihodke najemnikov trafik. Problemi z dobavo so bili tudi povod za včerajšnji protest pred upravno stavbo Dela. Pojasni Sara Kosirnik s Sindikata prekarcev.

Izjava

Določen delovni čas, določena postavitev in oglaševanje izdelkov, centralno vodena nabava. Sara Kosirnik je prepričana, da delo v trafikah izkazuje vse elemente delovnega razmerja.

Izjava

Branka Knafeljc z Inšpektorata za delo nam je pojasnila, da pri franšiznih delavcih v trafikah niso ugotovili vseh elementov delovnega razmerja. Zato tudi niso mogli posredovati zaradi domnevnega prikritega delovnega razmerja. Kosirnik s Sindikata prekarcev pa pravi, da gre za očitno prikrito delovno razmerje.

Izjava

Podobno razmerje, kot ga imajo delavci, ki so v pogodbenem razmerju s podjetjem Delo prodaja, imajo tudi tisti, ki delajo z drugim večjim lastnikom trafik v Sloveniji, to je podjetjem 3dva v lasti Tobačne Ljubljana. 3dva sicer delavcem zaračunava nekatere druge stroške kot Delo prodaja, med drugim najemnino, a končni prihodek delavcev je približno enak.

Izjava

In koliko na koncu meseca delavec v trafiki zasluži?

Izjava

V kombinaciji z 10 in več urnim delovnim časom urna postavka delavca v trafiki znaša ...

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Zelo fina fotografija.

Dobro došli v Deželi, v kateri se cedita med in mleko približno 10% njenih prebivalcev. Ni slabo, lahko bi jih bilo samo 1%.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.