Ana Brnabić i kamen mudrosti

Oddaja
26. 10. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Govori edini potomec Štefana Nemanje ˝prvovenčanega˝, vladar Srbije od Vojvodine preko Šumadije, Moravske in Raške z ostrim pogledom na Kosovo in Metohijo Dominus Noster Patrus Sabbatius Vučić Aleksandrus.

Vožd

vucice
Pričakovan rezultat volitev v Srbiji
 / 22. 6. 2020
Po svečanem uvodu Jezusove podobe na Zemlji je od Vučića poslana premierka Srbije Ana Brnabić štiri mesece po zaključku volitev predstavila imena in priimke ministric in ministrov v novem sestavu srbske vlade. Kot kaže, je morala premierka počakati na predsednikova navodila in usmeritve za sestavo vlade, med katerimi ima najpomembnejše mesto, kot ste slišali, mafijska vojna. 

 

 

Parlamentarne in lokalne volitve v Srbiji v času epidemije
 / 5. 5. 2020
V Srbiji namreč Aleksandar Vučić prevzema vlogo vseh vodilnih položajev, od predsednika vlade, do kriznega upravljalca. ˝Acota ima da se pita˝. Vučićevo strategijo povzame raziskovalka na Centru za svobodne volitve in demokracijo Emilija Orestijević.

Izjava

 

 

 

Vučić, A., 2017. Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu? Blic
 / 26. 7. 2017
Poleg antimafijske vojne so se med cilje za sestavo vlade vrinili še borba proti epidemiji, večni boj za interese srbskega naroda na Kosovu in Metohiji ter še nekaj floskul, med katerimi je tudi nadaljevanje ekonomskega razvoja.

Medtem ko pri ciljih in usmeritvah za sestavo vlade kljub štirimesečnem tuhtanju ni prišlo do velikih sprememb, razen borbe proti epidemiji in njenim posledicam, se nova sestava vlade od prejšnje kadrovsko precej razlikuje. Spremembe povzame Orestijević.

Izjava

Niš proti prenosu letališča "Konstantin Veliki" na državo
 / 4. 4. 2018
Poleg nekaj zamenjanih imen na tablicah nad ministrskimi vrati bodo v tem mandatu delovala tri nova ministrstva, ki bodo nadomestila dosedanje tri ministre brez določenega resorja in prevzela delo nekaterih že obstoječih ministrstev. Število brezresorskih ministrov in ministric v trenutnem mandatu še ni znano. Nadaljuje Orestijević.

Izjava

Med novimi ministrstvi je največ prahu dvignilo imenovanje Radomira Ratka Dmitrovića z mojstrsko izoblikovano ksenofobno in vojno hujskaško retoriko na položaj ministra za skrb za družino in demografijo. Takoj za njim javnost najostreje pogleduje proti dosedanji predsednici narodne skupščine Maji Gojković, novi ministrici za kulturo in informiranje, pojasni novinar časopisa Vreme Nedim Sejdinović.  

Izjava

Fantomska podjetja, fantomske univerze in fantomske prodaje univerz
 / 8. 1. 2020
Ob številnih spremembah funkcij in osebja pa novoimenovana vlada ohranja sistem krožnega menjavanja ministrskih položajev med uveljavljenimi politiki. Tako je recimo ustanovitelj stranke Gibanje socialistov, ki je delavska le na papirju, Aleksandar Aca Vulin, zamenjal ministrstvo za obrambo z ministrstvom za notranje zadeve, ki ga je do sedaj vodil Nebojša “Megatrend” Stefanović. Opiše Orestijević.

Izjava

Govorice, ki so najmočnejše orodje za oblikovanje srbskega javnega mnenja, so se sicer osredotočale na spor med predsednikom Vučićem in ministrom Stefanovićem, zato je novi ministrski mandat za Nebojšo iz Beograda eno izmed večjih presenečenj. A kot kaže ne gre za tovrstno vojno proti mafiji. Politično-ekonomsko ozadje predstavi Sejdinović.

Izjava

z Richardom Goldstonom, Enverom Hoxhajem in Momčilom Radulovićem
 / 12. 9. 2018
Dovolj! Predolgo vam že skrivamo najpomembnejše premike na bizantinskem dvoru, torej v srbski politiki, ki se kažejo ob sestavljanju nove vlade. Skrhalo se je dolgoletno in tesno prijateljstvo med predsednikom države in Srbske napredne stranke Aleksandrom Vučićem ter predsednikom Socialistične partije Srbije, Miloševićevim naslednikom Ivico Dačićem, donedavnim ministrom za zunanje zadeve. Slednji bo v novem mandatu opravljal funkcijo predsednika parlamenta, ki je, če parafraziramo Dačića in ustavo, drugi najodgovornejši položaj v državi - takoj za predsednico vlade; njegovo Vučićanstvo se namreč ne prišteva v državo, saj je nad državo. In res, parlament v prihajajočih letih čaka nekaj težkih odločitev, med drugim razpis ustavnega referenduma, da bo ustava primerna za v okvire evropske integracije. A brez prave parlamentarne opozicije, ki je zaradi bojkota letošnjih volitev v narodni skupščini ni, bo delo Ivice Dačića precej neovirano. Vendar funkcijsko ponižanje Socialistične partije iz štirih na le dva ministra in predsednika parlamenta priča o razklanosti v stranki in možni spremembi odnosov med Srbijo in Rusijo, ki temeljijo na odnosih med vlado in Dačićevo stranko, pojasni Sejdinović.

Izjava

O prihajajočih srbskih predčasnih parlamentarnih volitvaj. O napadih na Oliverja Frljića
 / 9. 3. 2016
Pohiteti moramo z opisom nove vlade Republike Srbije, saj je trajanje njenega dela že pred sklicem omejil srbski car Vučić. Predčasne volitve se bodo odvile najpozneje tretjega aprila 2022. Emilija Orestijević pojasni, zakaj predčasno omejevanja mandata vladi ni v skladu s srbsko ustavo.

Izjava

Zaradi opozicijskega bojkota junijskih parlamentarnih volitev je opozicija v luči že napovedanih predčasnih volitvah v nezavidljivem položaju.

Izjava

Sejdinović povzame, da je razlog za predčasno predčasne volitve poleg pritiskov evropske in svetovne skupnosti ob umanjkanju parlamentarne opozicije v Srbiji način delovanja vladajoče Srbske napredne stranke. Za njih obdobje brez predvolilne kampanje ne obstaja.

Izjava

vucevuce
Protesti v Beogradu zaradi najave novih omejitev gibanja
 / 8. 7. 2020
Crni Gruja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness