Avtonomija znotraj javne hiše

Aktualno-politična novica
8. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Takole so pred hišo Radiotelevizije Slovenija danes otvorili posebno predavanje “Uvod v temelje uredniške avtonomije”, ki ga je organizirala Iniciativa za demokratični socializem. Predavanje je vodil raziskovalec medijev in komuniciranja Sašo Slaček Brlek, sicer član iniciative. V Iniciativi trdijo, da želijo s predavanjem opozoriti na nedavni odziv vodstva RTV Slovenija, ki je očitke Društva novinarjev Slovenije označilo za poseganje v uredniško avtonomijo.

Spomnimo: Društvo novinarjev Slovenije je v začetku preteklega tedna obsodilo nenavadne kadrovske rušade, odpuščanja sodelavcev, nenavadne spremembe programske sheme ter zaposlovanje novih sodelavcev preko osebnih povezav. RTV se je na navedbe društva odzvala z obtožbami, da je DNS s svojim javnim stališčem ogrozila njihovo uredniško avtonomijo. Predavanje je Sašo Brlek Slaček začel s poudarkom, kaj točno naj bi avtonomija bila:

Izjava dostopna v prispevku. 

Kot v nadaljevanju poudari Slaček, avtonomija ne bi smela biti zamejena na odločitve posameznih urednikov, pač pa se tiče celotnega novinarskega kolektiva nekega medija:

Izjava dostopna v prispevku. 

Interpretacij avtonomije je seveda več. RTV avtonomno uredniško politiko razume na svojevrsten način. Vodstvo javne hiše s svojo interpretacijo uredniške avtonomije ne ščiti novinarskega dela, pač pa trenutno avtonomijo zlorabljajo kot izgovor za ohranitev političnih pritiskov na delovanje javne hiše. Slaček je ob tem poudaril, da ima zainteresirana javnost pravico vedeti, kaj stoji za tako imenovanimi avtonomnimi odločitvami urednikov ter vodstva RTV:

Izjava dostopna v prispevku. 

Slaček je predavanje zaključil s sledečim opisom nedavnega specifičnega načina delovanja vodstva RTV Slovenija:

Izjava dostopna v prispevku. 

Ko smo se po predavanju z nekaj dodatnimi vprašanji obrnili na Slačka, nam je ta v svojem in ne v imenu politične stranke, ki ji pridpada, zatrdil, da v prihodnosti ne vidi možnosti za spremembo obstoječega zakona o RTV, saj ta v svoji trenutni obliki zagotavlja vpliv vladajočih preko nameščanja kadrov v programski svet RTV. Večino programskega sveta namreč imenujejo v Državnem zboru na pobudo strank in posameznih civilno-družbenih organizacij. Tudi pri slednjih politične stranke mnogokrat predstavljajo ključne botre ali so celo njihove soustanoviteljice. S pomočjo svojih civilno-družbenih izpostav, te imajo predvsem močnejše stranke, ima politika možnost širitve svojega vpliva v javni hiši:

Izjava dostopna v prispevku. 

Morda se je ob koncu vredno vsaj za hip spotakniti še ob dejstvo, da je današnje predavanje o avtonomiji, ki po prepričanju mnogih RTV-ju umanjka, organizirala ena izmed koalicijskih skupin, ki tvorijo Združeno levico. Predavatelj ni bil najbolje obveščen o dogajanju znotraj svoje stranke, saj smo uspeli pridobiti neuradne informacije, da v Združeni levici že razmišljajo o pobudi za spremembo zakona o RTV. Pobuda je zaenkrat v začetni fazi, zato se poraja vprašanje, ali je bilo današnje predavanje o avtonomiji delovanja medijev namenjeno bolj predstavi za javnost, kot pa podučevanju očitno o osnovah avtonomije nepodučenega vodstva RTV.

OFFsajd sta pripravila Martin in vajenka Katja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.