Bela knjiga slovenske obrambe

Aktualno-politična novica
21. 1. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Danes je bila po več zamudah predstvljena Bela knjiga o obrambi Republike Slovenije. Večjih sprememb na kratki rok ne predvideva. Ponovno poudarja namero, da se bodo obrambni izdatki postopoma zvišali na 2 odstotka bruto domačega proizvoda in povečanje števila aktivnih pripadnikov na 8000 tisoč, kar je bila ambicija že v preteklosti. Trenutno je v aktivni sestavi Slovenske vojske nekaj več kot 6300 pripadnikov, glavni cilj Bele knjige pa je obrniti trend zmanjševanja obsega vojske. Minister za obrambo v napovedanem odhodu Karel Erjavec se predstavitve ni udeležil, tako da je predstavitev Bele knjige vodila sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc.

Razpotje med Sindikatom vojakov Slovenije in Slovensko vojsko
 / 29. 7. 2019

Izjava

Bela knjiga o Obrambi je sicer začela nastajati pod vodstvom prejšnjega sekretarja na ministrstvu za obrambo Klemna Grošlja, ki je med tem postal poslanec LMŠ v Evropskem parlamentu.  Več o genezi tega dokumenta in zakaj ga Slovenija potrebuje - Grošelj.

Izjava

Največji problem Slovenske vojske je po njenih lastnih ugotovitvah kadrovska podhranjenost. O tem, kako vojska ocenjuje svoje potebe po želeni sestavi in kako jo namerava doseči, namestnik načelnice generalštaba brigadir Robert Glavaš.

Izjava

Ena večjih sprememb v strukturi vojske bo ponovna delna uvedba teritorialne organiziranosti vojske. Polovico vojske naj bi  tvorile premestljive enote, ki bodo organizirane tako da bodo lahko delovale zunaj države, na primer na misijah NATA. Enote na manjši stopnji operativne pripravljenosti bodo pod poveljstvom Vojaških teritorialnih poveljstev, tam pa bo delovala tudi aktivna rezerva. Te enote bodo usmerjene tudi v sodelovanje z drugimi državnimi strukturami, primer tega sta Civilna zaščita in Policija. Več Grošelj.

Izjava

Udarno pest Slovenske vojske bosta še naprej predstavljali dve srednji bataljonski bojni skupini, ki sta namenjeni sodelovanju na misijah NATA. Gre za enote, ki bodo med drugim opremljena s slovitimi oklepniki 8 krat 8. Nakup teh oklepnikov je eden izmed ciljev modernizacije vojske. Zahteve severnoatlantskega zavezništva bodo tudi v prihodnosti močno determinirale sestavo. Sekretarka Nataša Dolenc.

Izjava

Med udeleženci predstavitve je bilo slišati tudi nekaj kritičnih ocen. Anton Bebler meni, da je Bela knjiga o obrambi že sedaj zastarela.

Izjava

Kot meni Bebler, bi bila za Slovenijo bolj primerna Struktura vojske, kjer je aktivna sestava manjša, več nalog pa opravlja aktivna rezerva.

Izjava

Ena od kritik, ki smo jo slišali, je bila tudi premajhna usmerjenost v kibernetsko bojevanje. A kot pravi Grošelj, gre za zavestno odločitev, da večji delež teh nalog prevzame Ministrstvo za notranje zadeve.

Izjava

Obramboslovka Maja Grab meni, da Bela knjiga ni slab začetek za nadaljne delo.

Izjava

Na koncu bo ključno vprašanje, koliko sredstev si bo uspelo pridobiti Ministrstvo za obrambo. To še samo ni povsem prepričano, da bo dobilo 2 odstotka BDPja, kolikor jih Slovenija obljublja NATU. Predviden je namreč le dvig sredstev na 1,5 odstotka BDP, več pa je odvisno od razmer v proračunu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.