Božič brez leka za čistilke

Aktualno-politična novica
24. 12. 2019 - 17.00
 / OFFsajd

Za čistočo v obratih Leka oziroma Novartisa, kakor se imenuje lastnik slovenskega farmacevtskega podjetja, skrbi 56 snažilk. Oziroma je skrbelo. Kljub temu da so nekatere izmed njih za snažnost Leka skrbele že v osemdesetih letih in bile pri Leku dejansko zaposlene, pa je Lek v začetku devetdesetih čiščenje prepustil podizvajalcem - čistilnim servisom.. 

Do novega leta ima Lek pogodbo za čiščenje sklenjeno z enim izmed vodilnih svetovnih ponudnikov storitev ISS, v letu 2020 pa bo za storitve v Leku - catering in čiščenje - skrbela multinacionalka CBRE. Ta se je v Sloveniji registrirala šele 18. novembra letos, na AJPES-u navedena direktorja pa imata svoji pisarni v Londonu in Bukarešti. Do zaključka redakcije na naša poizvedovanja nista odgovorila. O slovenski podružnici ni na spletu nobenih podatkov, prav tako pa ni mogoče najti informacij o osebah, na katere bi lahko naslovili vprašanja. Ne preseneča torej, da bo tudi CBRE storitve v Leku prelagal na nove podizvajalce. Nenazadnje je celo upravljanje telefonske linije za CBRE-jeva lastna etična načela prepuščeno zasebnemu podizvajalcu. 

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice opiše situacijo čistilk v Leku.

Izjava.

Prelaganje storitev na podizvajalce bo šlo s prehodom od ISS-ja k CBRE še za eno stopnjo dlje. 

Izjava.

CBRE bo torej izvajalec zgolj zaradi globalne pogodbe med njim in Novartisom, medtem ko bo delo dejansko izvajalo podjetje Lombar d. o. o., pojasnjuje Laura Orel iz Delavske svetovalnice.

Izjava.

A kateri izmed servisov je v končni fazi za storitve zadolžen, niti ni tako ključnega pomena. Kar je bistveno za čistilke, ki so stavbo Leka čistile, je to, da v njej ostanejo zaposlene in nadaljujejo s službo, ki jo nekatere med njimi izvajajo že dlje kot tri desetletja. 

Izjava.

CBRE oziroma njegov podizvajalec Lombar napoveduje, da bo prostore Novartisa lahko čistil z manj zaposlenimi kot ISS.

Izjava.

Obseg dela pa je že sedaj velik, opozarja Orel in zgolj kot primer navede naloge štirih čistilk, ki so zadolžene za snažnost v upravni stavbi Leka.

Izjava.

Kaj bo s čistilkami, ki jim novi delodajalec ni ponudil dela - nekaterim med njimi zgolj zato, ker so trenutno na bolniškem dopustu - ni povsem jasno, kljub temu da ima ISS pogodbo z Novartisom le še do konca leta. Od ISS odgovorov do zaključka redakcije nismo prejeli. 

Izjava.

Goran Lukić zaključi, da bi bila edina smiselna rešitev za zaposlene, da bi čistilke zaposlilo podjetje, ki ga čistijo, torej Lek oziroma Novartis. Ta se rad kiti z nazivom delodajalec leta in se promovira kot družinam prijazno podjetje. In res je morda Lek povsem spodoben delodajalec, vsaj v odnosu do visokokvalificiranih zaposlenih, organiziranih v sindikat, katerega predsednica Lidija Mihelčič je leta 2013 sprožila manjšo medijsko afero z nenavadnimi posli s podjetji, ki jih je ustanovil Lekov sindikat, ter s posli med sindikatom in podjetji v lasti poslovneža Romana Horvata. Ta očitno izjemno premožen sindikat pa se o čistilkah, ki čistijo tudi njegove prostore, ni izrekel. Njegova dolgoletna predsednica Mihelčič za naša poizvedovanja ni bila dosegljiva, saj je menda trenutno na bolniški. 

Ker čistilke formalno niso zaposlene pri Leku, tudi niso članice njegovega sindikata. Prav neorganiziranost v sindikate pa omogoča najhujša izkoriščanja delavcev v podizvajalskih podjetjih, opozarja Ana Čermelj iz Sindikata obrti in podjetništva, ki se je skupaj z Delavsko svetovalnico zavzel za Lekove čistilke in poziva Novartis, naj jih redno zaposli. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness