Delovna skupina za narodovo zavest

Aktualno-politična novica
2. 3. 2017 - 17.00
 / OFFsajd

Postani vojak

Predvajali smo vam zvočni posnetek reklamnega spota za slovensko vojsko, ki ga lahko najdete na spletni strani postani vojak pika si. Očitno je, da obljube o realni prihodnosti, dinamičnem in razgibanem delu ter pisarni v naravi niso zadosti, da bi se dovoljšnje število mladih odločilo za poklic vojaka. Prav neuspešnost tovrstne strategije novačenja mladih je namreč v ozadju včeraj najavljene ustanovitve delovne skupine za popularizacijo vojaškega in policijskega poklica.

Ministrstva za obrambo, notranje zadeve ter izobraževanje, znanost in šport so včeraj najavila ustanovitev omenjene delovne skupine. Ministrice namreč ugotavljajo, da se je civilna družba navadila stanja varnosti. Državljani in državljanke se naj ne bi zavedali, da je za varnost države potrebno namenjati finančne, materialne in tudi človeške vire. In prav za uspešnejše izkoriščanje človeških virov, se pravi novačenja vojakov in policistov, se bo zavzemala delovna skupina. Njen cilj naj bi bil preko izobraževalnih institucij narediti poklic vojaka in policista bolj privlačen za mlade. Drugi deklarirani cilj delovne skupine pa bo večanje nacionalne zavesti med mladimi.

Razen skopega sporočila za javnost ministrstva niso predstavila konkretne oblike sodelovanja med šolskim in represivnim aparatom, a kontekst, v katerem prihaja do tovrstne pobude, je jasen. Po eni strani se vojska vse od ukinitve naborništva leta 2004 sooča s pomanjkanjem zanimanja za vojaški poklic, po drugi strani pa je bila v javnost nedavno ponovno plasirana ideja o naborništvu. Napoved o ustanovitvi delovne skupine za popularizacijo vojaškega in policijskega poklica komentira Tadej Troha s Filozofskega inštituta ZRC SAZU:

Izjava

Če povzamemo, Troha razume napoved ustanovitve delovne skupine kot reakcijo na debato o ponovni uvedbi naborniške vojske, ki jo je v javnosti sprožil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Nekoliko drugačno perspektivo pa ponudi sociolog Gorazd Kovačič. Povod za ustanovitev delovne skupine naj bi bila napačna interpretacija dejstva, da preprosto premalo mladih izbere poklic vojaka ali policista:

Izjava

Medtem ko je ideja o ponovni uvedbi naborništva ponekod, tudi v delu Združene levice požela simpatije, pa je bila napoved ustanovitve delovne skupine za promocijo poklicev vojaka in policista dočakana precej negativno. Več Troha:

Izjava

Če si dovolimo potegniti enačaj med nenavadnimi profili ljudi, o katerih govori Kovačič, ter pravimi Slovenci s puškami, ki jih omenja Troha, lahko trdimo, da se njuni stališči razlikujeta prav v možnih učinkih včeraj napovedane strategije treh ministrstev za povečanje zanimanja za vojsko in policijo. Medtem ko je za Kovačiča strategija rezultat nerazumevanja, pa rožljanje z naborništvom razume precej bolj politično pragmatično in nepovezano z ustanavljanjem delovne skupine:

Izjava

Ali se bodo volivci na populistični diskurz odzvali podobno pragmatično kot do sedaj, naj bi videli že na naslednjih volitvah. Da pa ima populistični, varnostni diskurz v Sloveniji vendarle svoje specifike, ki jih je moč zasledovati prav v napovedi ustanovitve obravnavane delovne skupine pa opozarja Troha, ki trdi, da gre bolj za moraliziranje, kot za klasični diskurz varnosti:

Izjava

Ne glede na učinkovitost ustanavljajoče se delovne skupine pa ostaja problematična neaktivnost šolskega ministrstva pri sprovajanju načel, ki jih ima kot prioriteti vpisani v vse možnih akte in strategije, namreč privzgajanje tolerantnosti in strpnosti. Zato čudi, da ministrstvo ne ustanavlja delovnih skupin za integracijo begunskih otrok, ne reagira ob očitnih napadih na begunce v izobraževalnih institucijah ter na izobraževalne institucije same, se pa aktivno angažira pri spodbujanju narodne zavednosti v šolah.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.