Elitni poklic

Aktualno-politična novica
26. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo za pravosodje se je odzvalo na nedavno odločitev Odvetniške zbornice Slovenije, da poviša vpisnino v imenik odvetnikov. Stroški za pridobitev statusa odvetnika se bodo tako zvišali iz približno 2500 na 9000 evrov. Ministrstvo je odvetniško zbornico zaprosilo za pojasnila glede omenjene odločitve. Ob priznavanju avtonomije, ki jo uživa odvetniška zbornica, namreč na ministrstvu menijo, da bi takšen ukrep lahko bil v nasprotju z ustavno pravico do svobode dela.

Ker se viša vpisnina za nove člane zbornice, bo odločitev zbornice prizadela mlade, ki bi želeli opravljati odvetniški poklic. Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus je do sprememb kritična:

Izjava

Odvetniška zbornica nujnost povišanja vpisnin utemeljuje z dejstvom, da ta ni bila spremenjena zadnjih 13 let in jo je potrebno uskladiti z inflacijo ter da mora zbornica zagotoviti sredstva za izobraževalne programe. Predsednik Zbornice Roman Završek razloži:

Izjava

Kljub potrebi po pokrivanju stroškov, ki jih ima odvetniška zbornica pa ostaja dejstvo, da bodo te stroške pretežno nosili le kandidati za odvetnike, ne pa tudi tisti, ki so že pridobili status odvetnika. Četudi drži finančna utemeljitev predloga za povišanje vpisnine na 3000 evrov, ki jo je podal Završek, pa je bilo dejansko sprejeto trikrat višje povišanje. Završek diskrepance med predlogom in odločitvijo ne želi komentirati:

Izjava

Argument, da predlog ni bil podan s strani upravnega odbora in da ga zato Odvetniška zbornica ne komenitra, ne prepriča predstavnice Sindikata Mladi Plus:

Izjava

Na odločitev odvetniške zbornice so se odzvali tudi iz pisarne Varuha človekovih pravic. Ob odsotnosti kakršnekoli utemeljitve zneska opozarjajo na dozdevno arbitrarnost zneska in izpostavljajo, da takšno povišanje ne bo prineslo dviga kvalitete odvetniškega dela. Komentira Ivan Šelih, namestnik varuhinje človekovih pravic:

Izjava

Takšno mnenje delijo tudi v Sindikatu Mladi plus:

Izjava

Učinkovitejše predloge za zvišanje kvalitete poda Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus.

Izjava

 

OFFsajd sta pripravila vajenka Zala in Zwitter.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.