Fukušima tri leta po cunamiju

Oddaja
11. 3. 2014 - 19.45
 / OFFsajd

Mineva tri leta od uničujočega cunamija, ki je prizadel japonsko obalo. Pri tem je ogromno škodo utrpela tamkajšnja jedrska elektrarna v Fukušimi. Nesreča je sprožila številne ekološke, politične in ekonomske spore. V zadnjih dneh je znova prišlo do protestov proti uporabi jedrske energije na Japonskem. Stroka in javnost ostajata razdeljeni pri vprašanju o smotrnosti uporabe jedrskih virov v komercialne namene.

Japonska elektro-distribucijska korporacija Tepco se po lastnih zagotovilih trudi omejiti in sanirati nastalo škodo. Pri tem številni naravovarstveniki in predstavniki civilne družbe opozarjajo na okoljsko škodo in neprimerne ukrepe, ki so bili sprejeti v okviru sanacijskega načrta. Sanacijski ukrepi med drugim predvidevajo redko uporabljeno in zelo kontroverzno tehniko vzpostavitve ledene ovire, s katero bi zadržali kontaminirano vodo znotraj kompleksa jedrske elektrarne. Del stroke miri nemirno javnost z zagotovili o varnosti uporabe jedrske energije in primernosti tovrstnih sanacijskih ukrepov.

Več pojasnil sta nam podala Ivan Jenčič z inštituta Jožefa Štefana in Andrej Bekeš z oddelka za japonologijo Filozofske fakultete.

Offsajd je pripravil vajenec Martin Kovač.

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ivan Jenčič BOLJ MAL VE

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness