Kaj o slovenski družini (ne) pravi ustavno sodišče

Oddaja
22. 10. 2015 - 17.05
 / OFFsajd

Ustavno sodišče sporoča, da je dopustilo referendum o noveli zakona o zakonski skupnosti. Da spomnimo, Državni zbor je po predlogu opozicijske Združene levice 3. marca letos sprejel novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki je pravice istospolnih parov izeenačil s pravicami raznospolnih parov. V odziv na odločitev je konservativna civilna iniciativa Za otroke gre začela s postopkom zbiranja podpisov za razpis referenduma o dotičnem zakonu, zaradi česar zakon ni mogel stopiti v veljavo. Državni zbor je nato 26. marca referendum zavrnil z utemelitvijo, da se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. V odgovor je iniciativa vložila ustavno pritožbo zoper odločitev Državnega zbora.

Ustavno sodišče je v jutranjih urah sporočilo svojo odločitev, v kateri je s preglasovanjem štiri proti pet sklenilo, da razpis referenduma o noveli zakona o zakonski skupnosti ni protiustaven. V utemeljitvi odločbe so ustavni sodniki zapisali, da zakonska novela z novo definicijo zakonske zveze sicer res posredno ukinja neustavno stanje, vendar s poseganjem v večje število zakonov močno presega odločbo Ustavnega sodišča. Po mnenju sodišča namreč po ustavi ni mogoče razpisati referenduma o zakonih, ki odpravljajo tisto protiustavnost, ki jo je predhodno v svojih odločbah že ugotovilo ustavno sodišče. Na primeru novele zakona o zakonski skupnosti pa ustavno sodišče o stanju protiustavnosti ni odločalo.O odločitvi spregovorijo: Miha Lobnik iz društva Legebitra, Matej Tašner Vatovec iz Združene Levice in Metka Zevnik, iz civilne iniciative Za otroke gre.

Vir fotografije: legebitra.si

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

začnite še tu zbirati podpise, da mladi pokažete nestrinjanje z odločitvijo US in smer v katero bi morala Slovenija, ne pa da po mišljenju ostajamo v srednjem veku, ko je cerkev zatirala vse, ki niso živeli po njeni ideologiji.

slovensko ustavno sodišče je NEUSTAVNO sodišče. sodišče ki potepta človekove pravice, dostojanstvo in odpira vrata diskriminaciji. zdaj istospolni, jutri priseljenci, pojutrišnjem invalidi in bolniki. kaj nas še čaka? gospodje sodniki, se vračamo v čas, ko se je poveličevalo samo ustvarjene po ideologiji?

Glede nato da vi mavrice zbirate podpise proti vojski, da bi pomagala policiji, obmejnemu prebivalstvu in migrantom, sem jaz danes na upravni enoti oddal svoj podpis v podporo 'Za otroke gre' . Vi nas mi vas....preprost slogan.

morda bi lahko začeli zbirati podpise za pobudo zakonu, da se prepovejo vse verske organizacije.

jaz ne vem, a sem idiot al kaj, ampak te pravne govorice čist nč ne razumem:
" V utemeljitvi odločbe so ustavni sodniki zapisali, da zakonska novela z novo definicijo zakonske zveze sicer res posredno ukinja neustavno stanje, vendar s poseganjem v večje število zakonov močno presega odločbo Ustavnega sodišča. Po mnenju sodišča namreč po ustavi ni mogoče razpisati referenduma o zakonih, ki odpravljajo tisto protiustavnost, ki jo je predhodno v svojih odločbah že ugotovilo ustavno sodišče. Na primeru novele zakona o zakonski skupnosti pa ustavno sodišče o stanju protiustavnosti ni odločalo."
??
jebovas pravniki resno. ugotovili so, da je zakonska novela odpravlja protiustavnost, hkrati pa se strinjajo, da lahko o tem razpišemo referendum. koji kurac.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness