Koliko stane občan

Oddaja
25. 9. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Občine in država so še vedno na nasprotnih bregovih glede financiranja lokalne samouprave. Da bi novo vlado opomnili o problemu financiranja občin, sta Skupnost občin Slovenije in Državni svet včeraj organizirala posvet na to temo. Ministra za javno upravo Rudija Medveda kljub napovedi na posvetu na koncu ni bilo, ministrstvo pa je zastopal vodja Službe za lokalno samoupravo Roman Lavtar.

zakon o financiranju občin
O spremembah Zakona o financiranju občin
 / 11. 8. 2017

Občine upajo, da se bo zdaj že več let trajajoč boj za višino povprečnine zaključil z novo vlado, v kateri tako premier kot dva ministra prihajajo iz občin. Bistvo včerajšnjega posveta povzame Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica in podpredsednik Skupnosti občin Slovenije.

Izjava

Povprečnina, to je znesek na prebivalca, ki ga občine dobijo iz državnega proračuna, je v proračunu za prihodnje leto predvidena v višini 551 evrov, za leto 2019 pa 558 evrov. Občine predlagajo dvig na nekaj več kot 600 evrov do leta 2019. Roman Lavtar, vodja službe za lokalno samoupravo na Ministrstvu za javno upravo, pojasni, da način izračuna povprečnine določa zakon.

Izjava

Občine ne drugi strani trdijo, da so dejanski stroški občin višji. Njihov predlog naj bi tako temeljil na seštevku vseh stroškov zakonsko predpisanih nalog občin. Pojasni Jasna Gabrič, županja občine Trbovlje in podpredsednica Združenja občin Slovenije.

Izjava

Občine izpostavljajo, da jim zakonodajne spremembe nalagajo vedno nove obveznosti in s tem tudi stroške, ki jih povprečnina ne pokrije. Žagar:

Izjava

Poleg tega stroške občin povišujejo tudi zvišanja plač v javnem sektorju. Pojasni Jasna Gabrič.

Izjava

Občine so po besedah Žagarja prisiljene pokrivati tekoče stroške na račun investicij.

Izjava

Roman Lavtar iz ministrstva pravi, da so pretekli dvigi plač v predlogu ministrstva že upoštevani. Za pogovore o učinkih morebitnega prihodnjega dogovora s sindikati javnega sektorja pa, da je še prezgodaj.

Izjava

Lavtar pa priznava, da obstaja razlika v interpretaciji obveznih nalog občin. Ministrstvo je tako pri svojih izračunih iz stroškov občin izvzelo tako imenovan nadstandard, ki ga občine niso zakonsko zavezane financirati.

Izjava

Lavtar tako za prihodnje mesece napoveduje natančen pregled stroškov občin z namenom ugotoviti, kateri so upravičeni.

Izjava

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness