25. 9. 2023 – 17.00

Kvota prihaja, kasta ostaja

Audio file

Indijski parlament je potrdil tako imenovani rezervacijski zakon za ženske, ki določa, da bo v spodnjem domu parlamenta in v parlamentih zveznih držav ena tretjina poslanskih sedežev rezervirana za ženske. Čeprav se prebujena javnost navdušuje nad domnevno progresivnostjo indijskih poslancev, zakon v veljavo še ni bil sprejet, čaka ga namreč še blagoslov predsednice. Tudi ko ga ta potrdi, ženske kvote na poti v parlament čaka še kopica ovir, s katerimi so se Indijke neuspešno soočale že večkrat. Tokrat se za ženske kvote v indijskem parlamentu zavzema nacionalistična Indijska ljudska stranka, krajše BJP. Njen vodja, Narendra Modi, premierski stolček zaseda že od leta 2014, na splošnih volitvah prihodnje leto pa se bo potegoval za svoj tretji zaporedni mandat.

Audio file
29. 1. 2019 – 16.00
Indijski politični obrat v desno

Ženske trenutno zasedajo 13 odstotkov poslanskih mest, čeprav ima prizadevanje za vključitev žensk v indijsko parlamentarno politiko 27-letno zgodovino. O tem smo govorili s Harikrishnanom Sasikumarjem, profesorjem na Dublinski univerzi za pravo in politiko. 

Harikrishnan Sasikumar

Kvotno deljenje političnih pravic je v Indiji stalnica. Kaj sploh je tako imenovani rezervacijski sistem, smo povprašali Nissima Mannathukkarena, profesorja za mednarodni nadzor z Univerze Dalhousie. 

Nissim Mannathukkaren

Audio file
4. 1. 2022 – 17.00
Nacionalistični napadi na verske manjšine v Indiji

Kakšne so motivacije glavne koalicijske stranke BJP pri vnovičnem predlogu zakona, nam razloži Harikrishnan. 

Harikrishnan Sasikumar

Da je predlog rezervacijskega zakona za ženske za BJP le novačenje volivk, in ne močna stanca stranke same, potrdi Mannathukkaren, ki predstavi dosedanji odnos BJP do ženskih kvot. 

Nissim Mannathukkaren

Harikrishnan opiše stališča in vlogo BJP, desne nacionalistične stranke, ki v parlamentu zaseda večino in katere konservativna politika doslej ni bila v skladu z navidezno progresivnostjo zakona o ženskih kvotah.

Harikrishnan Sasikumar

Audio file
11. 12. 2020 – 17.00
Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva

V zgornjem domu parlamenta je za potrditev rezervacijskega zakona glasovalo 214 poslancev, le dva sta bila proti. Podprla ga je tudi opozicija, kljub temu da so imele opozicijske stranke pomisleke o vsebini zakona, ki pa jih na pogajanjih niso uspešno uveljavile.

Harikrishnan Sasikumar

Ženske kvote torej ne bodo uveljavljene na ali po naslednjih splošnih volitvah, temveč mnogo kasneje. V Indiji so zakoni namreč uveljavljeni preko cenzusa. 

Nissim Mannathukkaren

Audio file
17. 9. 2023 – 15.00
Od indijske vlade ignorirani medetnični spopadi v Manipurju

Mannathukkaren pojasni, da ženske kvote parlamentarnega udejstvovanja ne omogočajo vsem ženskam. Ženske kvote namreč ne bodo notranje regulirane, kar pomeni, da bodo imele ženske iz višjih kast veliko prednost na svoji poti v parlament. 

Nissim Mannathukkaren

Čeprav so enotretjinske ženske kvote v parlamentu časovno oddaljene od lastnega udejanjenja, Mannathukkaren zakon označi za korak v pravo smer in pojasni, kakšen vpliv bo zakon imel v prihodnosti indijske politike.

Nissim Mannathukkaren

Audio file
11. 9. 2019 – 12.00
Potencialno brezdržavni prebivalci severovzhoda Indije

Ženske kvote, kot jih uveljavlja stranka BJP, bodo morda res sprostile do zdaj še neaktivne ženske politične sile. Kljub temu pa se rezervacijski zakon ne dotika glavnega problema indijskega političnega sistema – razrednosti. Čeprav imajo moški predstavniki depriviligiranih kast svoje rezervacijske zakone, preko katerih se vključujejo v parlamentarno politiko, ženske ostajajo brez takih privilegijev. Ženske kvote bodo uveljavljene počasi in postopoma, omogočanje parlamentarnega udejstvovanja žensk iz nižjih kast pa je še dlje.

 

Foto: John Borgoyary, Flickr, Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-NC-ND 2.0).

Aktualno-politične oznake

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj