Lazar, vstani!

Oddaja
1. 1. 2020 - 1.01
 / OFFsajd

In je umrlo staro leto, z njim pa smo pokopali ves smeh in solze, ki nam jih je prineslo. Bilo je čudovito leto, veličastno. Kot mlado sonce polno obetov in navihanih nasmehov. V zenitu razigrano, bojevito in predano. Na slavno, vseh barv pisano jesen vse bolj vdano, nerazumljeno in počasno v koraku. Tako smo ga živeli in imeli radi. 

Leto se je vdalo in mi z njim. Nazdravili smo mu! Odpustili in zapili vse, kar nam je šlo po zlu, hvaležni za vso izmuzljivo in neopisljivo magijo, ki nam je dala znanja, gub ter omečila srce. Ko je preveč, je lek samo pozaba. Sta smrt ali sanje.

Lazar, pridi ven! Vstani, človek, iz groba svojih grehov in obudi od mrtvih svoje srce! Sem skuhala sarme.

Kar nekaj stvari človeka po novem letu pomaga preroditi. Lahko mu bolečine v mišicah odpravi božja ljubezen. Kam ponjo, vam bo povedal kdo drug, na drugem mestu in ob drugi priložnosti, mi smo tukaj malo mrzli. Lahko mu glavo v kri in lica požene mrzlo hladna voda, zato ste se v skladu s starodavno tradicijo najbrž že odpravili do svojega najbližjega studenca - kuhinjske pipe - in zajemali na dušek! Čeprav psihologi in nutricionisti znajo povedati, da včasih to ni zdravo in kaže na morebitne resnejše težave, je v prvi obrambni vrsti proti trpljenju vseh vrst dober obed, sploh tak, ki nam ga skrbno pripravijo naši dragi, če te možnosti nimamo, pa je odličen tudi tak, ki si ga pripravimo sami. Zato in ker smo dobri, smo se po nekaj receptov na ta dan kislih kumaric odpravili k nekaterim bolj ali manj znanim kulinaričnim strokovnjakom.

Vegan Punksa, kuharja in vodjo naših tehnikov, je vprašanje nasmejalo, a kot je zanj značilno, je bil njegov odgovor jedrnat in formuliran brez nepotrebnih olepševanj, hkrati pa primeren za vse, ki vas zaradi takih ali drugačnih razlogov krasi ali pesti izpraznjen hladilnik:

Izjava

Seveda je vsak vegan v precejšnji meri razsvetljen, ni pa vsak hkrati tudi asket ali raztresen študent. In tako Jadran, ki je možgan za Veganko, pravi, da se gre premagovanja novoletne smrtne utrujenosti lotiti takole:

Izjava

Zakaj se je Jadran odločil deliti svoj recept za francosko in ne za sarme, ostaja zavito v mistično meglo, je pa izrazil pripravljenost, da slednjega z nami deli naslednje leto. Hm … Dodal je še:

Izjava

Zdaj veste, da bo novo leto prineslo v življenje Radia Študent in vas, ki nas slišite, še kakšno pozitivno spremembo, ne zgolj nove programske sheme. Ker smo nekaj novega že omenili, v leto pa je baje treba prinesti še nekaj starega ter izposojenega, smo oboje na en mah izvabili iz domačega divjega moža in najbolj divjega glasbenega urednika Radia Študent, Daria Corteseja. Kako si je treba torej pomagati, da bi preživeli:

Izjava

No, kot pravi Dario, priprava je pomembna, in če bi lahko zdaj šli na izlet v Čadrg, najbrž ne bi iskali pomoči. Kako pivo ali njegov ostanek se tako zdita bolj stvarna, četudi ne prav okusna rešitev. Ker pa smo šele dobro vkorakali v leto 2020, smo Daria vprašali za nasvet, ali nam za prihodnje obdobje predlaga uživanje česa, kar se zdi za naš dnevni okus eksotično.

Izjava

Gor pa dol, gor pa dol … Že Jadran in Dario sta podčrtala pomen dobre priprave in Črt Butul, mlado, a uveljavljeno ime domače gastronomije, ni nič drugačnega mnenja.

Izjava

In kaj bi po mnenju Črta, ki ga najdete na domačiji Butul ali v ljubljanskem kulinaričnem klubu Pri meni, morale naše brbončice okušati v letu 2020:

Izjava

Za konec smo poskušali za nasvet priklicati še avtorja številnih uspešnih, ličnih in vsebinsko okusnih kuharskih knjig Klemna Koširja, ki pa se je v odgovor le prisrčno nasmejal, saj je že sam vriskal mijav, mijav! Pomagal nam je torej njegov sous-chef Miha Tumpej, ki je mnenja, da se da najhujšim travmam novega leta vendarle izogniti:

Izjava

Nedvomno lahko ta recept za kislo juho in še kakšnega najdete v kateri od Klemnovih knjig. Miha pa pravi, da je v kulinaričnem smislu tudi v 2020 smiselno ostati pri osnovah.

Izjava

Recepta za sarme pa ni in ni. Tudi mati, ki po navadi naredi najboljše, je na avtoričin klic le odložila slušalko. Pa nič za to. Lazar, vstani! Jutri bo nov dan, nove aktualnopolitične vragolije in novo mlado sonce.

Lepo pozdravljeni in sreče ter želenega obilo!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness