Lehende

Oddaja
30. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Poletja je skoraj konec. V ponedeljek se začne novo šolsko leto. V osnovno šolo bo z novim tednom vstopilo 184.169 učencev, 21.874 njih prvič.

O zapiranju podružnic osnovnih šol
 / 5. 9. 2016
Statistični urad Republike Slovenije navaja, da “... število osnovnošolcev narašča vse od šolskega leta 2010/11, ko jih je bilo najmanj v samostojni Sloveniji, to je 161 tisoč. V osnovno šolo namreč že nekaj let vstopajo številčnejše generacije otrok kot pred leti, številčnejše pa so tudi od generacije, rojene pred 10 do 15 leti, ki zapuščajo osnovno šolo in odhajajo v srednje šole. Generacija prvošolcev je bila v šolskem letu 2017/18 za četrtino bolj številčna od generacije devetošolcev. Ta trend se bo kmalu začel obračati, kajti rodnost v Sloveniji v zadnjih nekaj letih ponovno upada.

Pet podružničnih šol v Sloveniji pa letos ne glede na večje generacije ne bo sprejelo nobenega prvošolčka. Število osnovnih šol se sicer ne bo spremenilo, bo pa začasno z delovanjem prenehala podružnična šola Podpreska, ki deluje v sklopu OŠ dr. Antona Debeljaka Loški Potok.

Vrata ostajajo odprta v Podružnični šoli Osilnica, ki predstavlja posebnost v Sloveniji, saj je bila primorana pred tem že zapreti vrata v šolskem letu 2016/17. Njo bo obiskovalo pet učencev, kljub temu pa ne gre za najmanjšo podružnično šolo v državi - ta naziv si letos delijo Podružnična šola Cirkovce pri OŠ Livada Velenje, Podružnična šola Podblica pri OŠ Stražišče Kranj in Podružnična šola Lehen pri OŠ Brezno-Podvelka, ki imajo vsaka po štiri učence.

Izjava

To je bil glas Melite Tertinek, učiteljice na Podružnični šoli Lehen. Lehen na Pohorju je kraj med Lovrencom in Ribnico na Pohorju, južno od doline Drave. Po zadnjih podatkih šteje 148 prebivalcev, kot rečeno, so štirje med njimi prvošolci.

Izjava

Pravilnik o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol, zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol določa, da se začne z ukinjanjem podružnice, če ima ta manj kot 14 učencev oziroma če ima manj kot 5 učencev, če deluje na obmejnem problemskem območju. Odločitev o trajnem ali začasnem prenehanju podružnice šole in o ponovnem aktiviranju le-te sprejme občina. Ravno s pomočjo občine lahko šola v Lehenu deluje še naprej, kljub temu da ne zadovoljuje minimalnim zahtevam. Župan Občine Podvelka Anton Kovše.

Izjava

Občina pravi, da je pripravljena še nadalje skrbeti za obstoj podružnice, dokler bodo šoloobvezni otroci v Lehnu.

Izjava

Podružnična šola Lehen je le šest kilometrov oddaljena od svoje matične šole, zato njeno zaprtje ne bi predstavljalo velike težave za otroke in starše, kot je to bilo v primeru Osilnice, ko so se osnovnošolci morali voziti v 25 kilometrov oddaljeno Faro.

Z osnovnimi šolami je tako, da ni težko predvideti vpisa za nadaljnih pet, šest let vnaprej. S tem v mislih Tertinek priznava, da se njeni podružnici bliža konec.

Izjava

Podpredsednica Društva učiteljev podružničnih osnovnih šol Jolanda Mohar, ki poučuje na Podružnični šoli Svibno v Občini Radeče, meni, da imajo na ministrstvu načeloma posluh za podružnice - če je očitno, da gre le za začasno zmanjšanje števila učencev, po pravilu ne zagovarjajo zaprtja.

Izjava

Ob začetku šolskega leta 2016/17 je za naš radio Katja Bolko, predsednica Društva učiteljev podružničnih osnovnih šol, tako predstavila slabe obete za prihodnost podružničnih šol na Slovenskem.

Izjava

Njena kolegica in podpredsednica društva dve leti kasneje naslika lepšo sliko.

Izjava

Melita Tertinek iz Lehna predstavi, kako sploh je videti pouk na šoli s štirimi učenci.

Izjava

Jolanda Mohar ravno v tem načinu dela vidi prednost za učence podružničnih šol, za katere se morda zdi, da so prikrajšani v primerjavi z osnovnošolci na matičnih šolah.

Izjava

Mohar poudarja, da je vloga učitelja na šoli toliko pomembnejša, če gre za manjši kraj.

Izjava

V tem smislu tovarišica Mohar optimistično zaključuje današanji OFFsajd v pričakovanju dobrega sodelovanja s prihajajočo vlado.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.