Meritve v nebo, občina pa nič

Aktualno-politična novica
29. 8. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Prebivalci škofjeloških krajevnih skupnosti Trata in Godešič opozarjajo na previsoke vrednosti trdih delcev v zraku v zadnjih mesecih in občino pozivajo k takojšnjemu ukrepanju. Občina pravi, da ni treba hiteti, saj da so merilne naprave, ki prikazujejo te podatke, še v testnem obdobju in bo na podlagi njihovih podatkov zaključke mogoče oblikovati šele po enem letu.

Podatki o previsokih vrednostih trdih delcev ponoči in zjutraj so vidni na novih indikativnih merilnih napravah za spremljanje kakovosti zraka, hrupa in meteoroloških podatkov, postavljenih konec lanskega leta. Podatki o vrednostih prašnih delcev v zraku so javno dostopni, saj je Občina Škofja Loka skupaj z merilniki vzpostavila tudi spletno stran za spremljanje rezultatov teh merilnikov.

V občini je razporejenih pet merilnih postaj, ki merijo prisotnost trdih delcev v zraku. Vrednosti trdih delcev na območju treh merilnih naprav ves čas ostajajo znotraj nizke stopnje onesnaženosti. Izjemi sta merilni postaji v naseljih Godešič in Trata. Na merilnem mestu Godešič, ki je v bližini industrijske cone Trata, je v zadnjih dneh normalna vrednost delcev v nočnih urah presežena skoraj vsakih 48 ur.  

Roland Krajnik, občinski svetnik, član Komunalne ekološke stranke, predstavi podatke merilnih naprav na Godešiču in Trati.

izjava

Za primerjavo, vrednost trdnih delcev PM10, ki je bila v zadnjem času ponoči večkrat presežena, bi morala biti med 0 in 40 mikrogramov na kubični meter zraka. V Trati je nekajkrat presegla 100 mikrogramov, kar spada v razred zelo visoke onesnaženosti.

Janez Demšar, podpredsednik krajevne skupnosti Trata, pove, kaj želijo, da občina stori, in izpostavi, česa se boji v zimskem času.

izjava

Roland Krajnik predstavi dejavnike, ki po njegovem opazovanju merilnih naprav največ prispevajo k onesnaževanju s trdimi delci.

izjava

Roland Krajnik predstavi še ukrepe, ki bi jih po njegovem mnenju župan moral sprejeti, da bi se zmanjšalo onesnaževanje iz

O škofjeloškem podjetju za predelavo nevarnih odpadkov Ekologija d.o.o.
 / 3. 8. 2017

izjava

Podatki o onesnaženju zraka so tako vidni vsem občanom preko spleta. Podatkov o tem, koliko občanov, izvzemši predstavnike krajevnih skupnosti, opazuje te podatke, še ni. S kabineta župana so nam sporočili, da je spletna stran v testnem obdobju in da bodo po izteku testnega obdobja dodali tudi števec obiskanosti spletne strani. Ni pa še znano, ali bodo razširili časovno obdobje, ko lahko občani vidijo podatke onesnaženosti. Trenutno lahko namreč vidijo le podatke o onesnaženosti zadnjih 48 ur. Komentira Roland Krajnik.

izjava

Po zakonodaji ima občina odličen zrak, če so dovoljene vrednosti trdih delcev v celotni občini prekoračene manj kot 35-krat. Tako lahko ima občina status občine z izjemnim zrakom kljub rezultatom na dveh od petih merilnih naprav in brez zakonske zapovedi o ukrepu pred petintrideseto prekoračitvijo vrednosti trdnih delcev v zraku. Komentira Roland Krajnik.

izjava

Župan Miha Ješe odgovarja, da bodo zaključke lahko naredili šele po enoletnem testnem obdobju, saj prej ne bi bili verodostojni, nato pa bodo izvedli ukrepe. Si pa bodo na septembrskem srečanju ogledali analize zraka od leta 2014 do 2017.

Župan pojasni zadovoljstvo nad rezultati meritev in razloži, zakaj je treba analizo izvesti po izteku testnega obdobja, in ne pred iztekom enega leta.

izjava 

Matjaž Krajnik, predsednik Krajevne skupnosti Godešič, pojasni, zakaj niso pripravljeni čakati na celoletno analizo meritev.

izjava

Za zaključek Krajnik izpostavi dejstvo, da teh pet merilnikov sploh ne meri količine strupenih plinov in mehkih snovi, ki se nabirajo okrog trdih delcev in so nevarne za človekovo zdravje. Krajnik predstavi podatke o teh nevarnih snoveh iz enkratnega poročila Agencije Republike Slovenije za okolje iz leta 2011 za največjo tovarno v industrijski coni Trata.

izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.