Ne sežigalnicam!

Oddaja
26. 8. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

V potrošniški družbi je odlaganje velikanskih količin odpadkov neizogiben problem, s katerimi se različne države bolj ali manj uspešno spopadajo. Poleg recikliranja čim večje količine smeti je ena od možnosti tudi sežiganje odpadkov, takšni načrti pa običajno naletijo na nasprotovanje lokalne skupnosti, kjer naj bi bili umeščeni objekti za toplotno obdelavo odpadkov.

Državni program ravnanja z odpadki predvideva termično izrabo odpadkov na lokaciji Termoelektrarne toplarne Ljubljana. Mestna občina je v prostorski načrt že umestila dve mogoči lokaciji. V primeru sežiganja večje količine odpadkov bi bila samostojna enota postavljena na Letališki cesti, medtem ko bi v primeru manjše količine odpadkov razširili sedanji kompleks Termoelektrarne in toplarne. Vse potrebne podlage za gradnjo sežigalnice naj bi bile pripravljene že do leta 2014, s sežiganjem pa naj bi se začelo nekje okoli leta 2020.

Kljub zatrjevanju nekaterih strokovnjakov, da je tehnologija sežiganja odpadkov napredovala do te mere, da ni več nevarnosti za ljudi in okolje, se je proti nameri države in mestne občine oblikovala civilna iniciativa proti sežigalnicam odpadkov, podprla pa so jo tudi ekološka združenja.

Danes se obeta protest iniciative pred Termoelektrarno in toplarno na Zaloški cesti, o čemer smo spregovorili s članico iniciative Natašo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.