Offsajd jadranske nafte

Aktualno-politična novica
28. 9. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Konec minulega tadna je hrvaška vlada na seji odločila, da odloži nadaljevanje črpanja nafte v Jadranskem morju. Ukinjenih je bilo sedem koncesij za območja, podeljena OMV-ju in Marathon Oilu, ki sta sicer že pred tem napovedala umik iz projekta. Na isti seji naj bi obravnavali tudi možnost soglasja za devet preostalih pogodb za raziskovanje in izkoriščanje ogljikovodikov v Jadranskem morju in na celini ter objavili nov razpis za 13 območij v severnem in južnem Jadranu. To se ni zgodilo - odločitev je po vsej verjetnosti prestavljena na čas po parlamentarnih volitvah. Klicali smo Luka Tomaca iz okoljevarstvene organizacije SOS za Jadran, ki komentira odločitev vlade.

Izjava je dostopna na posnetku.

Vlada je odločitev zgolj predložila na čas po volitvah. Tovrstno ravnanje strank, ki tako pomembna vprašanja podredijo potrebam volilne kampanje, bo lahko povzročilo, da jih naftna podjetja pripoznajo za neresne partnerje. Vlada pa bo vseeno podpisala sporazum z italijansko naftno društvo ENI.   

Izjava je dostopna na posnetku.

Z odločitvijo hrvaške vlade se na Jadranu nič ne spreminja. Tomac spregovori o potrebi po nadaljnem angažiranju okoljevarstvenikov in povezovanja med državami.

Izjava je dostopna na posnetku.

Offsajd je pripravil Matija Jan.   

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness