Plenković može!

Aktualno-politična novica
6. 7. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Včeraj so na Hrvaškem potekale parlamentarne volitve. Stari in očitno tudi novi premier Andrej Plenković si je že na današnjem uvodnem krogu posvetovanj med strankami zagotovil podporo za oblikovanje vlade. Plenković potrebuje najmanj 76 poslancev, da bo imel večino v 151-članskem saboru. Njegova stranka HDZ je na volitvah nepričakovano zmagala s precejšnjo prednostjo; dobila je 66 mandatov. S 44-imi mandati ji je razočarano sledila levosredinska koalicija Restart, ki jo vodi glavna opozicijska stranka SDP z Davorjem Bernardićem na čelu.

Domovinsko gibanje poraženca predsedniških volitev Miroslava Škore je v koaliciji s skrajno desnima strankama Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško dobilo 16 poslanskih mest. Na desnem spektru je s šestimi poslanskimi mesti Most neodvisnih list. 

Presenečenje volitev je levozelena koalicija Možemo!, ki je s sedmimi poslanskimi mesti prvič prišla v parlament. Koalicija strank Stranka z imenom in priimkom, Fokus in Pametni je prejela tri sedeže v saboru, s po enim sedežem sledijo še Reformisti in Hrvaška narodna stranka, krajše HNS, osem mandatov pa se bo razdelilo še med poslance narodnih manjšin. 

Pred volitvami je bilo pričakovati, da bo tekma med HDZ in koalicijo Restart veliko tesnejša, kot se je na koncu izkazalo. Glavni poraženec volitev je stranka SDP in njen predsednik Davor Bernardić, ki je zaradi slabega volilnega izkupička in pokončne meščanske drže že danes odstopil z mesta predsednika stranke. Vzroke za neuspešnost SDP in njenega predsednika pojasni politični analitik Davor Gjenero. 

Izjava

SDP je poleg neprepričljive kampanje v okviru koalicije Restart volivce izgubila tudi zaradi volilne abstinence, katere vzrok je seveda epidemija novega koronavirusa, in zaradi novih opcij na levem političnem spektru. 

Izjava

Med novinci z dobrimi volilnimi rezultati izstopa levo gibanje Možemo!, ki bi se lahko izkazalo za eno izmed najbolj prepoznavnih opozicijskih strank v naslednjem mandatu. 

Izjava

Možemo! je tako dober rezultat zmogla tudi zaradi uspešne in sodobne predvolilne kampanje. Prejšnji teden je Možemo! z viralnim videoposnetkom podprla celo ameriška igralka in politična aktivistka Jane Fonda.

Izjava

Za razliko od hrvaške socialdemokracije, ki očitno trpi za krizo identitete, desnice njena razklanost ne omejuje pri volilnih rezultatih. Pred volitvami se je šušljalo, da bi se lahko Škoro povezal z Domovinskim gibanjem in stranko Most, do česar pa na zadovoljstvo HDZ ni prišlo. S takšnim povezovanjem bi namreč HDZ dobila nevarnega tekmeca. Škoro je bil sicer nekoč poslanec HDZ, zdaj pa se volivcem predstavlja kot nasprotje 30-letni vladavini stranke HDZ, katere člane je označil za proevropske liberalce. O Škoru in njegovi stranki Gjenero.

Izjava

Glede na rezultate volitev Plenković za svojo koalicijo ne potrebuje niti Škora niti stranke Most. Želje Škora, da bi se HDZ prelevila v iliberalno politično gibanje in da bi se vzpostavil radikalno desni protievropski režim, se prav tako ne bodo uresničile. 

Plenković je svoje zaveznike našel v vrstah desetih narodnih manjšin, HNS-a in Reformistov. Kljub temu da se je govorilo o možnosti, da bi Plenković v želji po številčnejši koaliciji sodeloval z Domovinskim gibanjem, politolog Anđelko Milardović pravi, da bi bilo takšno sodelovanje še bolj problematično.

Izjava

Plenkovićeva pozicija v stranski HDZ se je v skoraj štirih letih mandata sicer večkrat zamajala, med drugim tudi po lanskih evropskih parlamentarnih volitvah, ko je slavila SDP. 

Izjava

Hrvaške volitve so potrdile prevlado HDZ in krizo levice. Državo bo iz kriz na več področjih vodila vlada v bolj ali manj stari zasedbi, ki se je v preteklem mandatu prevečkrat izkazala za krhko. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness