Rdeča trdnjava z rožnatim prizidkom

Aktualno-politična novica
18. 11. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Pred dobrim mesecem so na Dunaju potekale deželne volitve. Dunaj ni zgolj avstrijska prestolnica, ampak s skoraj dvema milijonoma prebivalcev tudi najštevilčnejša in najbogatejša dežela. Rotes Wien je upravičil svoje ime, saj so prepričljivo zmagali socialdemokrati z županom Michaelom Ludwigom na čelu. Največji poraženci so bili svobodnjaki in pa njihov odpadnik Hans Christian Strache, ki je po aferi Ibiza na Dunaju neuspešno poskušal revitalizirati svojo  politično kariero z novo stranko, a starim desnopopulističnim programom. Na presenečenje mnogih župan Ludwig ne bo nadaljeval partnerstva  z Zelenimi, temveč se je podal v koalicijo z liberalno stranko NEOS. Po nemško-avstrijski navadi je koalicija po barvah strank dobila ime Rdeče-rožnata koalicija. Več o rezultatih volitev Markus Wagner, politolog z dunajske univerze. 

Izjava

Končani koalicijski pogovori med avstrijskimi konservativci in Zelenimi
 / 2. 1. 2020
Dunaj je sicer tradicionalno utrdba socialdemokratov, tudi v teh časih, ko so v zvezni vladi daleč za Ljudsko stranko, za vrat pa jim dihajo Zeleni. 

Izjava

Na Dunaju so socialdemokrati z absolutno večino vladali od konca druge svetovne vojne do leta 1996. Takšno večino so nato dosegli še enkrat v zgodnjih dvatisočih, od leta 2010 pa na Dunaju vladajo v koaliciji s stranko Zelenih. Tudi tokrat je bilo pričakovati, da bodo to partnerstvo nadaljevali.

Izjava

Politolog in profesor na Univerzi v Salzburgu Reinhard Heinisch vidi razlog za tokratno konstelacijo partnerjev prav v rivalstvu SPÖ z Zelenimi na zvezni ravni.

Izjava

NEOS - kratica pomeni Nova Avstrija in Liberalni forum - je precej mlada stranka. Leta 2012 je nastala s ciljem, da bo pritegnila volivce, razočarane nad  obema starima največjima strankama, socialdemokratsko SPÖ in konservativno ÖVP. Več o NEOSU Wagner.

Izjava

Na prvi pogled je NEOS naravni partner SPÖ. Slednja je relativno  tradicionalna socialdemokratska stranka, ki se na Dunaju dobro zaveda svoje zgodovine in je Dunaj morda najbolj zaznamovala s podpiranjem radodarne stanovanjske politike. Razlike med rdečo in rožnato opiše Wagner.

Izjava
Koalicijska pogodba, kot pravi Wagner, kljub temu ne prinaša veliko presenečenj.

Izjava
Glavni poraženci so Zeleni. Wagner meni, da bil izpad iz vlade za Zelene precejšen poraz, ki bi imel implikacije tudi na zvezni ravni.

Izjava

Heinisch kljub temu meni, da razpad rdeče-zelenega zavezništva na Dunaju in hkratno sodelovanje Zelenih v konservativni vladi ne pomenita, da se stranka premika na desno.

Izjava

Dogajanje v avstrijski prestolnici izraža predvsem realnost evropske politike, v kateri tradicionalne dominantne stranke izgubljajo svojo vodilno pozicijo in se na robovih spopadajo z novimi rivali. Nova koalicija to podčrtava toliko bolj, ker je Socialdemokratska stranka na Dunaju še obdržala svojo dominantno vlogo, ki jo je imela z izjemo časa nacizma celo 20. stoletje. 
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.