Rdeče-zelena cona prijatelja Orbána

Oddaja
Čepinci
3. 9. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

NK Osijek v lasti madžarskega poslovneža Lőrinca Mészárosa
 / 25. 3. 2018
Kljub velikemu prijateljstvu med slovenskim premierjem Janezom Janšo in njegovim madžarskim kolegom Viktorjem Orbánom se je naša vzhodna soseda z začetkom tega meseca odločila za predvidoma mesec dni trajajočo zaporo mej s sosednjimi državami ali pa vsaj močno otežen vstop v državo. Hitro in nenapovedano zaprtje meje zaradi povečanja števila okužb z novim koronavirusom je še eden v cvetoberu kontroverznih ukrepov, h katerim se za obvladovanje virusa zateka madžarska vrhuška z Orbánom na čelu. Meja je še naprej odprta za državljane višegrajske četverice, v katero poleg Madžarske sodijo še Poljska, Češka in Slovaška. Ti bodo lahko še naprej brez težav prehajali v državo.

Težave pa se tičejo porabskih Slovencev - teh je med 2 in 3 tisoč - pa tudi Slovencev iz Prekmurja, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov migrirajo na Madžarsko in nazaj. Obenem se zaprtje meja seveda tiče tudi pripadnikov madžarske manjšine v Sloveniji. Mejni prehodi, ki omogočajo vstop v Porabje, so zaprti. Za vstop na Madžarsko so odprti trije, in sicer Pince, Dolga vas in Hodoš, ki je Porabju najbližji. Situacijo podrobneje opiše predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovacs.

Izjava.

Podobno velja tudi za slovenske državljane, ki migrirajo na Madžarsko. Pred vstopom na Madžarsko morajo navesti utemeljen razlog zanj. Za porabske Slovence so pomembni strokovni sodelavci kulturnih društev, ki prihajajo iz Madžarske. Ti v Porabju delujejo na podlagi posebnih pogodb. Več pove Kovacs.

Izjava.

Glavni problem migrantov, ki migrirajo v Porabje ali v Prekmurje, je brez dvoma že omenjeno zaprtje mejnih prehodov. Pot čez mejni prehod Hodoš za potnike močno podaljša kilometrino vožnje, posledično pa tudi njen čas. Svojo izkušnjo z zaprtjem prehoda opiše lokalec Andrejek Sabolč.

Izjava.

Sabolč nadalje o tem, da njegov primer nikakor ni osamljen.

Izjava.

Za odprtje mejnega prehoda Verica-Čepinci se je seveda zavzela tudi Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je na madžarsko notranje ministrstvo naslovila uradno pismo s prošnjo za odprtje omenjenega mejnega prehoda. V njem je zapisano, citiramo: »Na podlagi sporazumov o sodelovanju, sklenjenih med Madžarsko in Republiko Slovenijo, iz Slovenije k nam prihajajo različni strokovnjaki, poleg tega je na obmejnem območju veliko stikov med politiki, šolniki, kulturniki, novinarji in predstavniki s cerkvenega področja. Imamo tudi na primer slovenskega slaščičarja, ki ima slaščičarno v Monoštru, porabskega mladeniča, ki vsakodnevno odhaja na delo v Slovenijo, in še nekaj družin, katerih vsakodnevni stiki so zaradi ponovno hermetično zaprte meje zelo oteženi.« Konec citata.

A birokratski mlini madžarskega notranjega ministrstva meljejo počasi.

Izjava.

Po neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili v uredništvu, pa bodo mejni prehod Verica-Čepinci odprli že konec tega tedna.

Andrea Kovacs pove še nekaj o spomladanskem zaprtju meja, potem pa se naveže še na bodočnost.

Izjava.

Za konec pa še nekaj o logiki hermetičnega zaprtja madžarske meje. Tudi Madžari uporabljajo barvno lestvico za prikazovanje stopnje nevarnosti za okužbo z novim koronavirusom v posamezni državi. Ko so se odločili za zaprtje, je konzularna služba zunanjega ministrstva kot države rdeče barve prikazala vse države na svetu, le Madžarska je ostala zelena. Kaj kmalu pa so na zeleni seznam dodali še prej omenjene države višegrajske četverice. Ni še znano, po kakšnem ključu, verjetno pa tudi nikdar ne bo.

Vir fotografije: Vestnik

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness