Turčija navznoter in navzven

Oddaja
10. 9. 2013 - 17.00
 / OFFsajd

Protesti proti konservativnemu turškemu premierju  Recepu Tayyipu Erdoğanu, ki so se začeli maja letos in na katere je oblast s svojimi represivnimi organi odgovorila zelo ostro, so do včeraj terjali 5 smrtnih žrtev - štiri na strani protestnikov in eno na strani policije - več kot 8 tisoč jih je bilo ranjenih. Število smrtnih žrtev pa se je včeraj povzpelo na 5. V Antakiji na jugovzhodu države so namreč včeraj potekale demonstracije v spomin ubitih, med katerimi sta dva padla v ravno v tem mestu. Demonstracije so v nekem trenutku eskalirale in pri policijski uporabi solzivca je izstrelek zadel 22 letnega aktivista, ki je kasneje v bolnišnici umrl.

Ko smo klicali turškega novinarja Durana Ragipa in hoteli izvedeti več o dogajanju v Antaksiji, je bil njegov prvi odziv, da je šlo verjetno za proteste, ki se tičejo prenaseljenosti tamkajšnjega mesta in okolice z begunci iz Sirije. O protestih ni sprva vedel nič. Ko se je kasneje pozanimal, je obnovil dogajanje, o katerem ste lahko malo prej slišali. Toda z Ragipom smo vseeno posneli pogovor, saj je situacija v Antakiji, kjer je tudi sam odraščal, zelo aktualna. Mesto leži na jugovzhodu države blizu meje z Sirijo. V regiji je od začetka državljanske vojne v Siriji pribežalo že okoli 300 tisoč beguncev. Slednje turška oblast, sicer ne imenuje tako, ampak jim pravi gostje. Meja je odprta, vendar niso vsi enako dobrodošli.

O dogajanja v Antakiji, odnosih Turčije do Sirije, podpori premierju Erdoganu in še čem smo govorili z turškim novinarjem Duranom Ragipom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.