Ukrajinski ples po notah IMF

Aktualno-politična novica
12. 6. 2018 - 17.00
 / OFFsajd

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je včeraj podpisal zakon o vrhovnem protikorupcijskem sodišču. Gre za eno ključnih zahtev Mednarodnega denarnega sklada, ki pa opozarja, da bo potreben še en zakon za ustanovitev omenjenega sodišča. Iz Sklada so sporočili, da bo novi zakon odpravil določene omejitve za nadaljnjo denarno pomoč Ukrajini, a v isti sapi opozoril na nadaljnje reforme.

Za novi obisk delegacije Mednarodnega denarnega sklada v Kijevu bodo tako morali v ukrajinski prestolnici izvesti revizijo cen plina za ukrajinski trg in doseči uravnotežen državni proračun. Sklad je Ukrajini očital tudi močno razvejano mrežo korupcije, ki je prisotna v vseh slojih ukrajinske družbe.

V četrtek sprejeti in od včeraj podpisani zakon je bil sprejet ravno na zahtevo Mednarodnega denarnega sklada in Beneške komisije, svetovalnega telesa v Svetu Evrope. Več o vsebini zakona pove urednik portala bne IntelliNews Ben Aris.

Izjava

V trenutnem ukrajinskem pravosodnem sistemu je sodnike na vrhovnem sodišču izbiral Višji pravosodni svet, potrdil pa jih je ukrajinski predsednik Petro Porošenko. S sprejetjem novega zakona bodo lahko veto na imenovanje sodnikov podali kar mednarodni pravni  strokovnjaki, kar je bila ena od glavnih zahtev Mednarodnega denarnega sklada.

Izjava

Porošenko
Ukrajinska notranja politika in Porošenkovi poskusi centralizacije moči
 / 24. 8. 2016

Evropska unija in Mednarodni denarni sklad se trenutno prebijata skozi več kot 2000 amandmajev v novem zakonu, zato mnenja, ali zakon zadostuje njihovim zahtevam, še nista podala. Pri pisanju zakona, katerega sprejetju so se dolgo upirali, so prejeli stroga priporočila Beneške komisije, ki je zakon kot edina do sedaj tudi označila za sprejemljivega.

Le uro po sprejetju zakona so v ukrajinskem parlamentu odstavili finančnega ministra Oleksandra Daniljuka, ki je veljal za največjega zagovornika novega zakona.

Izjava

Nova začasna finančna ministrica je postala Oksana Markarova.

Izjava

Mednarodni denarni sklad je Ukrajini marca 2015 zagotovil finančno pomoč v višini 14,8 milijard evrov, ki se izteče naslednje leto.

Izjava

Ukrajina trenutno zaradi neupoštevanja zahtev Sklada sredstev ne prejema. Poleg sprejetja protikorupcijskega zakona so pri Mednarodnem denarnem skladu zahtevali povišanje cen plina na ukrajinskem trgu, reforme pokojninskega sistema, ki so tik pred sprejetem, in agrarno reformo, ki je preložena na prihodnje leto. Ob vseh zahtevah pa se vedno znova poudarja privatizacija, privatizacija, privatizacija.

Izjava

Ukrajina je odvisna od sredstev Mednarodnega denarnega sklada. Če ukrajinska vlada ne bo izpolnila zahtev Sklada za prekinitev suspenza prejema sredstev, je v Ukrajini na obzorju nova finančna kriza, ki je zajela državo po tako imenovani majdanski revoluciji.

Izjava

Mednarodni denarni sklad ni edini mednarodni donator finančnih sredstev Ukrajini, saj sta med večjimi donatorji tudi Evropska unija in Združene države Amerike.

Izjava

O nacionalizaciji največje ukrajinske banke
 / 19. 12. 2016

Eno od področij, kjer so reforme prinesle pozitivne premike, pa je po mnenju Arisa s spletnega portala bne IntelliNews bančni sistem. Največja težava tega ostajajo predvsem slaba posojila, meni sogovorec.

Izjava

Ukrajinska vlada je leta 2016 nacionalizirala največjo komercialno banko PrivatBank, ki je bila zaradi dajanja fiktivnih kreditov v rdečih številkah v višini 4,6 milijarde evrov.

Izjava

Tuji vlagatelji so pri vlaganjih v Ukrajini še vedno previdni. Poleg široko razširjene korupcijske mreže imata vlogo pri zavračanju vlaganja kapitala v ukrajinska podjetja tudi vojna na vzhodu Ukrajine in monopolizacija trga s strani domačih oligarhov.

Izjava

Sprejem reform ima lahko tudi politične implikacije. Ukrajino namreč prihodnje leto čakajo tako predsedniške kot tudi splošne volitve. Po trenutnih javnomnenjskih raziskavah slabo kaže Porošenkovi stranki Solidarnost, saj se slednja ne bi prebila niti čez petodstotni parlamentarni prag, a zaradi pomanjkanja resne opozicije in naveličanja Ukrajincev že etabliranih političnih strank je to malo verjetno.

Izjava

Kljub temu da je Porošenko z reformami zamujal, pa Aris meni, da bo zdajšnji ukrajinski predsednik tudi s pomočjo stalnega pojavljanja v medijskem prostoru spet prišel do zmage na predsedniških volitvah leta 2019.

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness