Utopljeni Južni Sudan

Aktualno-politična novica
14. 1. 2014 - 16.00
 / OFFsajd

Več kot 200 južnosudanskih beguncev je med poskusom pobega utonilo v Nilu. Civilisti so želeli pobegniti pred krvavimi spopadi med vladnimi in uporniškimi silami, ki na območju Južnega Sudana trajajo od 15. decembra. Zaradi govoric, da naj bi nemiri dosegli mesto Malakal, so tamkajšnji prebivalci želeli čim prej zapustiti mesto. Tako se je, v upanju na pobeg, na čoln za 80 oseb vkrcalo več kot 200 ljudi. Mnogi ubežniki so se sicer morali krepko potruditi, da so zbrali 66 dolarjev, kolikor stane prečkanje Nila. Po prevrnitvi ladje pa je le trem ljudem uspelo živim doseči obalo.

Nemiri v Sudanu trajajo že od 15. decembra lani, ko je predsednik Salva Kiir svojega nekdanjega podpredsednika Rieka Macharja obtožil načrtovanja državnega udara. V tem času je umrlo že najmanj 1000 ljudi, nekaj sto tisoč pa je bilo prisiljenih zapustiti svoja bivališča in iščejo zatočišča po državi. V mestu Malakal, ki je sicer gospodarsko in politično zelo atraktivna točka, saj je zadnje mesto pred številnimi naftnimi polji v zgornjem toku Nila, išče zatočišče trenutno 19.000 prebežnikov.

Kiirovi in njegovi privrženci, sicer pripadniki največje sudanske etnične skupine Dinka, se za oblast borijo z Macharjevimi podporniki, pripadniki drugega največjega plemena, Nuerov. Krvavi obračuni sicer največ škode prizadenejo civilistom, ki so v begu za življenje prisiljeni poseči po najbolj nezanesljivih rešitvah.

Za komentar smo poklicali aktivista Toma Križnarja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness