Varda not welcome!

Oddaja
ajdcau
20. 10. 2020 - 17.00
 / OFFsajd

Mestni svet občine Ljubljana je sprejel sklep, ki obsoja “delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin”. Tako naj bi organizacijam, kot je ne več zgolj štajerska, ampak slovenska varda, odrekli dobrodošlico v prestolnici. Spomnimo, da so se njeni pripadniki februarja zbrali pred predsedniško palačo in obiskali predsednika republike Boruta Pahorja, kjer so mu predali protestno pismo “glede omadeževanja delovanja Slovenske varde”. Za razliko od mestnih svetnikov pa vrhovnega instafejmiča paradiranje mož v kamuflažnih uniformah ni motilo, češ da za obisk varde “ni formalnopravnih zadržkov”. A tudi novi sklep tega ne bo mogel preprečiti. Več o tem prvopodpisani pod predlog sklepa Milan Jakopovič iz svetniškega kluba Levica:

Izjava

Kaj nam o prihodnosti pove politično zamolčana nedeljska blokada policijske postaje v Slovenski Bistrici?
 / 20. 5. 2020
Sklep so svetniki sprejeli z 32 glasovi za in nobenim proti. Vsi, ki so glasovali, so ga torej podprli, nasprotovali pa so mu svetniki stranke SDS, ki so se glasovanja vzdržali, svetnika iz vrst Nove Slovenije pa sta pred glasovanjem zapustila dvorano. Svetniki teh dveh strank so zahtevali tudi, naj župan glasovanje umakne z dnevnega reda, saj naj bi bil predmet sklepa že zadovoljivo urejen z zakonskimi spremembami, ki jih je prejšnji mesec izglasoval državni zbor. Po novem namreč Zakon o varstvu javnega reda in miru predvideva globe za vzbujanje videza uradnih oseb, bodisi z nošenjem predmetov, podobnih pravemu orožju, bodisi z nošenjem maskirnih oblačil ali uniform. Dopolnilo k zakonu o nadzoru državne meje analogno prepoveduje posnemanje policijskih nalog za izvajanje nadzora državne meje, kaznivo pa je tudi spodbujanje k tovrstnemu posnemanju. Jakopovič pojasni, zakaj sprememba zakonodaje ni dovolj:

Izjava

Prlekija v uporu vardi
 / 17. 8. 2020
Enak sklep, kot ga je sprejel ljubljanski mestni svet, so že avgusta sprejeli tudi v občini Ormož. Tudi tu je šlo predvsem za simbolno dejanje, a je vardiste tako razburilo, da so proti občini celo spisali kazensko ovadbo zaradi domnevne diskriminacije. Več o tem Urh Lukman, mestni svetnik v občini Ormož z liste Gradimo prihodnost skupaj:

Izjava

Tudi v Ormožu sklep ni imel soglasne podpore med svetniki, porajajo pa se tudi podobnosti samega glasovanja v Ormožu in Ljubljani:

Izjava

Rumenosrajčniki, rumeni telovniki ali rumeni lajbiči
 / 14. 7. 2020
Poleg varde pa svetnike MOL skrbijo tudi druge organizacije, med katerimi so izpostavili rumene jopiče, ki so se nekajkrat pojavili na petkovih protestih, seveda v podporo vladi. 

Izjava

Kljub temu da ustava posamezniku dopušča pravico, da mu ni treba na sodišču pričati proti sebi, ta člen pripadnikov varde ne skrbi pretirano. Še več, svoje aktivnosti, sedaj precej očitno protizakonite, razkazujejo v resničnostnem šovu “Varda brez cenzure”, ki ga vsak teden lahko spremljamo na portalu Net.tv.

Izjava

Za razliko od varde, ki ponosno opravlja in s širšo javnostjo deli svoje operacije “nadziranja meje”, pa so se rumeni jopiči nekoliko potuhnili. Imajo sicer zelo aktiven istoimenski Facebook profil, na katerem lahko sledimo zgražanju nad skrajnolevičarsko slovensko medijsko krajino in metanju knjig Svetlane Makarovič v smeti. Bojda so še vedno aktivni tudi na protestih, čeprav brez značilnih telovnikov. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.