Vodovod gre rakom žvižgat

Aktualno-politična novica
župani kopljejo vodovod
2. 11. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Sestanek 12 pomurskih občin z Ministrstvom za okolje in prostor glede vodovoda Sistem B ni uspel zbližati stališč občin. Te so se namreč sporekle glede zaračunavanja omrežnine vodovodnega Sistema B, ki je bil zgrajen konec leta 2015 in naj bi občine povezal v enoten vodovodni sistem. Če se občine ne bodo sporazumele do 15. novembra, ki ga je kot ultimat postavilo Ministrstvo, bi se lahko pojavila zahteva po vračanju evropskih in drugih sredstev, namenjenih projektu.

Jedro spora predstavlja metodologija za obračunavanje omrežnine. Cena oskrbe s pitno vodo se namreč deli na vodarino, ki pomeni strošek porabljene vode, in omrežnino, ki pomeni strošek poslovnega najema sistema. Občini Beltinci in Murska Sobota zagovarjata stališče, da se mora denar, zbran z omrežnino, deliti med občine glede na število prebivalcev posamezne občine. Večina občin pa po drugi strani zagovarja sistem, po katerem bi se dohodki od omrežnine delili na podlagi višine investicije posamezne občine v omrežje. Ta pa je v občinah Murska Sobota in Beltinci zaradi višje koncentracije prebivalstva nižja na posameznega prebivalca. Razloži Alojz Glavač, župan Občine Moravske Toplice.

Izjava

Na Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja se sklicuje tudi direktor uprave občine Murska Sobota, Srećko Đurov, ki se zavzema za to, da …

Izjava

Župan občine Beltinci Milan Kerman razloži, kako bi obračunavanje omrežnine, če bi upoštevali faktor izkoriščanosti, vplivalo na stroške prebivalcev:

Izjava

Ko se je projekt vodovoda snoval, o problemu omrežnine še ni bilo govora, saj je bila Uredba o metodologiji sprejeta šele leta 2012, ko je bil projekt že v teku. Kerman:

Izjava

Poleg enotne cene vode v Sistemu B so se občine pred odobritvijo projekta zavezale tudi k enotnemu upravljalcu Sistema B. Do sedaj so vse občine razen Beltincev vodovodno omrežje prenesle v upravljanje za to ustanovljenemu javnemu podjetju Vodovod - Sistem B. Druge občine, razen soboške in hodoške, so proti njej zato vložile tožbo. Župan Beltincev se brani, da je šlo pri prenosih za proceduralne napake.

Sistem B je sicer izgrajen, vendar voda po njem še ne teče. Občanom, ki sicer že plačujejo prispevke za vodo, to ponekod zato dostavljajo kar gasilci. Situacijo opiše Drago Vogrinčič, župan občine Cankova:

Izjava

Na očitke, da sistem ni zagnan zaradi tega, ker elaborat občin še ni podpisan, odgovarja Kerman iz občine Beltinci:

Izjava

Vogrinčič iz občine Cankova pa trdi, da vodovod ni zgrajen povsod zgolj zato, ker so se nekatere občine odpovedale delom prve faze, da bi z omejenimi sredstvi lahko vanjo vključili tudi Mursko Soboto in Beltince:

Izjava

Na sestanku sveta ustanoviteljic prejšnji teden se občino niso uspele zbližati v stališčih, župani pa se med seboj ne strinjajo niti glede tega, kaj se je na sestanku zgodilo. Župana občin Murske Sobote in Beltincev trdita, da nista želela potrditi dnevnega reda sestanka, potem ko ni bil izglasovan njun predlog, da se z njega umakne razprava o skupnem elaboratu o Sistemu B. Po trditvah nekaterih drugih županov pa naj sestanek ne bi bil sklepčen.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

*z nasilnim utišanjem mnenja pa povzročimo posebno gorje zato, ker s tem oropamo človeški rod, tako zanamce kakor sedanjo generacijo, ljudi, ki se s takšnim mnenjem ne strinjajo, celo bolj of tiste osebe, ki ga izraža. če je bilo mnenje pravilno, smo jih na ta način prikrajšali za priložnost, da bi zmoto nadomestili z resnico, če je bilo zmotno, pa smo jim tako odvzeli nekaj,kar je domala enako dragoceno, namreč možnost, da resnico ob njenem soočenju z zmoto ugledajo jasneje in občutijo bolj živo*
uala*

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.