Za nov nogomet, za novo FIFO!

Oddaja
22. 1. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Vse intenzivnejše kritike sodobnega nogometa in predvsem njegove vrhovne globalne organizacije, Svetovne nogometne zveze, krajše FIFE, dobivajo konkretno obliko. Iz do zdaj med medije, navijače, nogometne delavce in drugo javnost razpršenega nezadovoljstva s politiko FIFE je v začetku leta vzniknila iniciativa “New FIFA now”, včeraj pa se je na njeno pobudo v Evropskem parlamentu v Bruslju odvilo prvo srečanje Bruseljske koalicije. Skupina Fifinih kritikov, tako iz političnih, medijskih in športnih vrst, je od svetovne nogometne organizacije nedvoumno zahtevala njeno preobrazbo. 

Kot poudarja Benita Bonita Mersiades, predstavnica iniciative “New FIFA Now”, je glavni namen kampanje in včerajšnjega bruseljskega srečanja seznaniti širšo javnost z vse množičnejšim nezadovoljstvom z načinom delovanja in vodenja svetovne nogometne organizacije.

izjava

Ker ima FIFA kot krovna svetovna nogometna organizacija, nekakšna zveza zvez, popoln monopol nad globalnim fuzbalom, so bile v preteklosti kritike njenega delovanja močno v senci športno-nogometnega spektakla in tako rekoč neslišne. Situacijo je nekoliko spremenilo lanskoletno razkritje posebne preiskovalne komisije pod vodstvom Michaela J. Garcie, ki je ugotovila, da je Katar do Svetovnega prvenstva leta 2022 prišel s pomočjo podkupovanja. Zgodbo so pograbili tudi do FIFE najbolj servilni mediji, toda nepravilnosti so se dogajale že vrsto let pred tem.

izjava

Medijsko manj zanimivo, a toliko bolj problematično je netransparentno in nedemokratično delovanje svetovne nogometne organizacije, ki naj bi zaradi tega povsem izgubila stik s publiko, nogometaši in širšo nogometno skupnostjo. Bolj kot ta, smer plovbe sodobnega nogometa narekujejo sponzorji in kapital, ki na nogometni ladji poskrbijo tudi za primernega kapitana in posadko, medtem ko so potniki, kolikor jih je ostalo, obsojeni na nemo opazovanje.*  Igor E. Bergant se s tem, da je FIFA nedemokratična, ne strinja, kot pojasnjuje, bi s svojim ustrojem težko delovala bolj enakopravno v razmerju do vseh članic. Načeloma.

izjava

Eno so pravila in statut FIFE, drugo pa njihovo izvajanje. Večji problem je po Bergantovo v predsedniku Seppu Blatterju, ki mu je svojim avtoritarnim delovanjem in predvsem spornimi nogometno-političnimi kupčijami uspelo svetovno nogometno organizacijo povsem oddaljiti od nogometne javnosti.

izjava

Ker so vodilni pri FIFI povsem nedovzetni za kritike, še manj pa za kakršnekoli spremembe, so udeleženci srečanja v Bruslju predlagali ustanovitve posebnega odbora  posebne komisije za reforme. Ta bi predlagala konkretne spremembe Fifinega ustroja, ki bi povrnile zaupanje ljudi v nogomet in njegovo globalno organizacijo. Bonita Mersiades.  

izjava

Bruseljsko srečanje kritikov vodstva in delovanja Fife je bilo tudi močno politično zastopano. Poleg kritikov iz vrst poslancev britanskega parlamenta so se ga udeležili tudi nekateri evropski poslanci. Toda koliko lahko politika pri reformiranju FIFE sploh pripomore, če vemo, da gre za avtonomno in povsem neodvisno organizacijo?

izjava

Bonita Mersiades smatra, da politika vendarle ni povsem brez moči. Če ne drugače, lahko deluje z ustvarjanjem pritiska na vodilne pri FIFI.

izjava

Seveda pa v iniciativi “New FIFA Now” računajo predvsem na pomoč nogometne in širše javnosti. Ker je pobuda stara komaj dobrih 14 dni, množičen odziv šele pričakujejo, od tega pa bo odvisen tudi uspeh same iniciative. 

izjava

Offsajd sta pripravila Marcen in vajenec Jaro.

*k radijski oddaji dodano

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness