Sofinancira Program EU za
pravice, enakost in državljanstvo

RESPECT WORDS - »Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru«

O projektu Lokalni seminar Zaključni seminar

O projektu

Mednarodni projekt »RESPECT WORDS« (v slovenščini »SPOŠTUJ BESEDE«) s sloganom »Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru«, naslavlja vlogo medijev in tistih, ki jih ustvarjajo, v razmerju do migracij in etničnih ter religijskih manjšin. Projekt vodi španska radio-televizija EMA-RTV.

V skrb vzbujajočem evropskem kontekstu, ki trenutno ga zaznamujejo razčlovečene migracijske politike, pomanjkanje empatije do življenja in pravic migrantov, porast islamofobnega in ksenofobnega diskurza ter poblagovljenje/komercializacija novinarskih informacij, partnerji projekta »Respect Words« iz več kot 150 evropskih medijev, med njimi tudi Radio Študent, s približno 1300 novinarji iz 8 evropskih držav (Nemčije, Avstrije, Slovenije, Španije, Grčije, Madžarske, Irske in Italije), sodelujejo v težnji, da bi prispevali k ustvarjanju novih podob, ki so ključne v borbi proti sovražnemu govoru.

Namen projekta je vzpostavitev reprezentativnega etičnega kodeksa, ki bi lahko ponudil smernice za novinarsko poročanje o temah kot so migracije, manjšine in begunstvo. V okviru projekta bomo tudi skušali mednarodni javnosti predstaviti primere dobrih praks tako na področju novinarskega poročanja, kot na področju ozaveščanja javnosti in integracije v našem lokalnem okolju..

Projekt je podprt s strani programa za pravice, enakost in državljanstvo EU.
Obiščite mednarodno spletno stran projekta: respectwords.org