Sofinancira Program EU za
pravice, enakost in državljanstvo

RESPECT WORDS - »Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru«

O projektu Lokalni seminar Zaključni seminar

Zaključna konferenca Spoštuj besede!
Migracijske politike in medijski diskurz danes

(MODERNA GALERIJA IN MUZEJ SODOBNIH UMETNOSTI METELKOVA, 9.–11. MAJ)

Mednarodni projekt »RESPECT WORDS« (v slovenščini »SPOŠTUJ BESEDE«) s sloganom »Etično novinarstvo proti sovražnemu govoru« naslavlja vlogo medijev in tistih, ki jih ustvarjajo, v razmerju do migracij in etničnih ter religijskih manjšin.

V skrb vzbujajočem evropskem kontekstu, ki ga trenutno zaznamujejo razčlovečene migracijske politike, pomanjkanje empatije do življenja in pravic migrantov, porast islamofobnega in ksenofobnega diskurza ter poblagovljenje/komercializacija novinarskih informacij, partnerji projekta »Respect Words« iz več kot 150 evropskih medijev, med njimi tudi Radio Študent, s približno 1300 novinarji iz 8 evropskih držav (Nemčije, Avstrije, Slovenije, Španije, Grčije, Madžarske, Irske in Italije) sodelujejo v težnji, da bi prispevali k ustvarjanju novih podob, ki so ključne v borbi proti sovražnemu govoru.

Namen projekta je bila vzpostavitev reprezentativnega etičnega kodeksa, ki bi lahko ponudil smernice za novinarsko poročanje o temah, kot so migracije, manjšine in begunstvo.

V tem kontekstu Radio Študent ob koncu projekta organizira tridnevno konferenco, na kateri se nam bodo pridružili mednarodni partnerji in bo potekala med 9. in 11. majem 2018 v prostorih Muzeja sodobnih umetnosti Metelkova in v Moderni Galeriji. Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.

Program

Sreda, 9. 5.

19.00, MSUM

Filmski večer: Brez povratka

(Flora Prisimintzi, Grčija, ERT S.A., 2016, 63 minut)
Povzetek: Begunci iz Sirije, ki množično prehajajo grško ozemlje, prikličejo v spomin begunsko krizo, ki je nastala kot posledica tako imenovane maloazijske katastrofe z začetka 20. stoletja, ko je tisoče maloazijskih Grkov našlo zatočišče v Siriji. Evropa se je tokrat spet znašala v krizi podobnih razsežnosti, kar povzroča nevaren sindrom strahu, ki se širi po vseh državah. Film izpostavi pričanja beguncev, prostovoljcev in lokalnega prebivalstva v Grčiji in skuša razumeti ter prikazati zgodovinsko naravo tovrstnih dogod

Četrtek, 10. 5.

17.00, MSUM

PANEL: AKTUALNA SITUACIJA NA BALKANSKI POTI

Na uvodnem panelu konference bomo slišali več kratkih predstavitev, ki bodo orisale trenutno aktualne in pogostokrat spregledane teme o migrantski situaciji v razširjenem lokalnem kontekstu od Grčije pa vse do Nemčije. Poseben poudarek bomo namenili policijskemu nasilju na balkanski poti.

Prispevki:

Militarizacija mej in regulacija migracij na periferiji
(Jošt Žagar, novinar Radia Študent)

Policijsko nasilje na Hrvaškem: Nezakoniti izgoni prosilcev za azil
(Maddalena Avon, raziskovalka na Centru za mirovne študije v Zagrebu in članica Iniciative Dobrodošli)

Obrat navznoter: Reakcije na migracije v Nemčiji od leta 2015
(Pia Masurczak, novinarka in raziskovalka na neodvisni radijski postaji Radio Dreyeckland v Nemčiji)

Grčija: življenje na čakanju – situacija beguncev v Grčiji dve leti po sporazumu med Turčijo in Evropsko unijo
(Erini Gianara in Ioanna Niaoti, radijski novinarki in producentki programa na grški javni radioteleviziji ERT S.A.)

19.00, MSUM

OKROGLA MIZA: SOVRAŽNI GOVOR IN PROTIDELAVSKI DISKURZ

Namen okrogle mize je raziskati možnost razširitve sovražnega govora prek kulturnih na razredne kategorije. Spraševali se bomo, kako tehnike deljenja prebivalstva na nas in njih sovpadajo s tehnikami političnega in medijskega diskreditiranja delavskega razreda. Zakaj se skuša vzpostaviti spor med »domačim« delavskim razredom in manjšinami? Kaj ustvarja navidezne delitve med deprivilegiranimi skupinami in kdo te delitve poglablja? Na ta in podobna vprašanja bomo skušali odgovoriti s tremi strokovnjaki, ki delujejo na stičiščih manjšin in delavstva. Pridružili se nam bodo:

  • Jelena Aščić (novinarka in voditeljica na RTV SLO, trenutno urednica oddaje Tednik),
  • Luka Lukič (novinar Multimedijskega portala MMC RTV SLO),
  • Goran Lukič (sindikalist in predsednik Delavske svetovalnice).

Pogovor bo povezoval Arne Zupančič.

Petek, 11. 5.

17.00, MODERNA GALERIJA

OKROGLA MIZA: DOBRODOŠLI V SLOVENIJI?

Okrogla miza bo združila posameznike in posameznice, ki so se zaradi različnih okoliščin znašli v Sloveniji. Pogovarjali se bomo o njihovih (pre)izkušnjah, o dobrodošlici, možnostih delovanja, stikih z mediji, o delovanju znotraj formalnih in neformalnih mrež, o prijateljstvih in institucijah ter predvsem (nezmožnosti) poganjanja korenin v neki državi na periferiji z iluzijami centra. Z nami bodo:

  • Aigul Hakimova, Kirgizija,
  • Samer Arkawi, Sirija,
  • Sharafuddin Hashami, Afganistan,
  • Ali Kemal, Turčija,
  • Kamel Rouissi, Tunizija.

19.00, MODERNA GALERIJA

MIGRANTSKA LITERATURA NA GLAS!

Migrantska literatura na glas! je projekt društva Gmajna in istoimenske Facebook strani, ki želi slovenskim bralcem z dogodki na javnih mestih približati literaturo iz držav, od koder prihajajo prosilci za azil, nastanjeni v azilnih centrih Kotnikova in Vič. V društvu so prepričani, da se lahko v Ljubljani na javnih mestih bere literaturo v mnogih tujih jezikih, še posebej pa se jim zdi pomembno, da se jo lahko javno prebira tudi v jezikih ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti dom, družino, prijatelje, šole in navsezadnje knjige. Tokrat bosta z nami:

  • Sameer Sayegh, iraški pesnik, ki je v Ljubljano prišel iz Mosula prek rezidence ICORN,
  • Mohamed Abdul Munem, sirski založnik, pisatelj in pesnik, ki je pred vojno ustvarjal v Alepu.

Njuna dela bo v angleškem prevodu bral Lovrenc Rogelj, špiker na Radiu Študent.