Klub študentov Sežana

Oddaja
22. 4. 2020 - 11.45
 / ŠOUoff

Klub študentov Sežana, krajše KŠS, združuje študente in dijake iz občin Divača, Hrpelje, Kozina, Komen in Sežana. Trenutno je vanj včlanjenih 134 študentov in 48 dijakov. Klub je verjetno najbolj poznan po svojem projektu vzpostavitve Mladinskega centra Podlaga v letu 2001 ter po vsakoletni organizaciji enomesečnega poletnega festivala Mladifest, ki poteka že od leta 1995. Obe platformi odpirata prostor za bolj alternativne kulturne dogodke, najboljši pokazatelj značaja alternativnosti pa je nedvomno to, da v MC Podlaga poteka tudi Klubski maraton Radia Študent. V današnji oddaji se bomo z dvema predsednikoma KŠS pogovarjali o delovanju kluba v obdobjih različnih generacij študentov.

Sedanji predsednik kluba Medin Leković oriše krog dejavnosti, v okviru katerega trenutno deluje KŠS.

Izjava

Rok Čigon je KŠS vodil v letih 2016 in 2017. V tem času je klub začel delovati predvsem prek organiziranja različnih razpisov in subvencij za svoje člane, kar je v veliki meri ohranila tudi trenutna generacija.

Izjava

Dve generaciji pred včlanitvijo Čigona v klub so se med letoma 2006 in 2012 z enoletno prekinitvijo na predsedniškem mestu menjavali Vesna Vojska, Luka Godnič ter njuna povezava, Mojca Vojska Godnič. Čigon pove, kateri novi projekti so nastali v tem času.

Izjava

Predstavniki študentskih klubov sestavljajo tudi Svet Zveze študentskih klubov Slovenije oziroma Svet Zveze Škis. V času Čigonovega predsedstva je Klub študentov Sežana nasprotoval nekaterim praksam Zveze, ki so se mu zdele sporne, kar je v večini primerov pomenilo zgolj to, da so njegovi člani na skupščinah povedali svoje mnenje ter bili nato preglasovani.

Izjava

Leta 2016, ob poskusu privatizacije Škisove tržnice, pa se je KŠS povezal z nekaterimi drugimi klubi ter dosegel, da pri glasovanju o ustanovitvi podjetja Škisova tržnica, d. o. o., ni bila dosežena dvotretjinska večina, ki jo je Zveza zaradi medijskih pritiskov namesto običajne večine določila za sprejem sklepa. Kljub tovrstnim nasprotovanjem na skupščinah sta Zveza in Študentska organizacija Slovenije oziroma ŠOS projekte kluba podpirali.

Leković pove, da je Klub študentov Sežana trenutno v dobrih odnosih z Zvezo Škis, zdi pa se mu tudi, da so se popravile nekatere napake v njenem delovanju.

Izjava

Kot že rečeno, skuša Klub študentov Sežana večino svojih dogodkov organizirati tako, da bi bili za udeležence brezplačni. Medin pove, da pri takšnem načinu delovanja do večjega izpada sredstev zaradi epidemije ne bo prišlo.

Izjava

Sredstva, ki jim bodo zaradi prekinitve delovanja ostala, bodo namenili študentom, pri čemer želijo v prvi vrsti pomagati študentom iz svoje lokalne skupnosti. Poziv klubom, naj prek Fundacije Študentski tolar del sredstev namenijo finančni pomoči študentom, je sicer prišel tudi s strani ŠOS.

Izjava

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hrplje. :)

Popravljeno, hvala!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness